Två veckor post-op (TVT-operation)

Det är två veckor sedan jag låg på operationsbordet och skrevade under min TVT-operation mot ansträngningsinkontinens. Igår när jag duschade plockade jag bort förbanden över snitten vid blygdbenet och jag kan bara ana små röda streck. Det är lite ömt neråt ljumskarna på vissa ställen, jag gissar att bandet (som lyfter upp urinröret) går ner i krokarna där. Ibland känner jag av lite skav inne i slidan, där fördes ju bandet in och det är ett operationssår som ska läka och slemhinnan ska sluta sig om bandet så att det inte, ve och fasa, skaver hål. Därför är det viktigt att inte bada, föra upp något i slidan eller anstränga sig för mycket (och så klart inte lyfta tungt!).

Det är 12 dagar sedan jag låg på operationsbordet, igen, och opererade mitt bukväggsbråck. Jag plockade av även det förbandet igår men plåstrade om efter dusch och lite sårsprit. Snittet ser inte direkt tjusigt ut, det är bulligt och rött och man ser stygnen här och där. Innanför känns det som en hård kula – jag gissar att det är suturerna i själva bukväggen? Jag har gördel både dag och natt i ytterligare några dagar, sedan är det gördel dagtid som gäller i två veckor.

Jag var hemma och sjukskriven hela operationsveckan. Jag hade tänkt börja jobba som vanligt sen, förra måndagen, men drabbades av förfärlig yrsel som tydligen var en konsekvens av narkos (två gånger dessutom) samt att jag nog gick lite väl hårt ut med hemmafix när jag fortfarande var smärtlindrad av morfin… Så jag blev sjukskriven ytterligare en vecka men valde själv hur jag skulle lägga upp fördelningen jobb och vila. Så jag jobbade hemma, lite kortare dagar under förra veckans första hälft och sen var jag på kontoret torsdag och fredag. Trött, gördeln är obekväm och svettig men ändå bättre dag för dag.

Helgen har varit aktiv om man jämför med operationsveckan och idag tog jag min vanliga lunchpromenad i min vanliga takt (30 minuter i raskt, men inte flåsigt, tempo). Det var skönt och kändes bra även om jag märker att jag saknar del av stabiliteten i bålen. Hade jag bara gjort TVT-operationen hade jag känt mig rätt återhämtad vid det här laget även om det dröjer några veckor innan jag får belasta med träning.

4-ish veckor utan träning sa läkaren efter TVT-operationen. 6-ish veckor sa läkaren efter bukbråcksoperationen. Men båda sa att efter cirka 2 veckor kan jag våga mig på att stretcha ut lite, och kanske jobba med lite aktivering (typ knipövningar och andningsövningar). Det får inte göra ont och jag får inte belasta vare sig båltryck eller bäckenbottentryck för mycket men min stela rygg längtar efter försiktiga twistar, lite pull aparts med gummiband osv. Försiktigt rehab-läge – så tänker jag mig. Utöver de dagliga promenaderna. Jag vinner inget på att skynda. Vill inte få bråck i ärrvävnaden (vilket är en risk efter bukbråcksoperation) eller att TVT-bandet skaver igenom slemhinnorna… Iiih, det gör ont bara att skriva om det!

Det blir med andra ord en riktigt träningslugn december. För varje dag växer istället träningspeppen inför 2020!

2 reaktioner på ”Två veckor post-op (TVT-operation)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.