We´re going to Miami, bienvenido a Miami

Snart är det julafton. Och då, på julaftons eftermiddag, så landar vi (om allt går enligt tidplan) på Miamis flygplats.

Det känns helt overkligt att vi, familjen som aldrig reser utomlands, ska göra en riktig långresa över jullovet. Att vi aldrig reser är väl en sanning med modifikation. Vi var faktiskt i USA 2011, för min lillebrors bröllop (vilka av er var med på den tiden?!). Då var vi i Olympia och Seattle i Washington State i 9 dagar innan vi tog en sväng om New York City på vägen hem. Stor var nyss fyllda 5 år och Mellan var 9 månader. Sen har vi faktiskt varit på Legoland också. Fast då körde vi bil så det räknas knappt, hälsar Stor.

Nu är det alltså dags för familjen att flyga igen. Mellan minns ingenting från resan 2011 (obvi) och Liten har aldrig varit någonstans (ens på Legoland). Alla är mycket pepp! Vi ska flyga och vi ska kryssa. Efter några inledande dagar i Miami åker vi nämligen på kryssning. Fartyget tar oss bland annat till Curacao och Aruba och lär innehålla världens alla möjligheter till förströelse men jag är mest intresserad av lekrummen (för barnen) och den barnfria poolen (för oss). Med på resan är mina föräldrar och min lillebror med familj så det är sex vuxna och fem barn i åldrarna 10 månader till 12 år.

Allra mest ser jag fram emot tiden tillsammans, mat som lagas och disk som diskas utan min inblandning och faktiskt – att slippa fira vanlig jul. Kommer säkert sakna traditionerna men de finns ju kvar nästa år! Vi lär få tillräckligt med jul- och nyårschock för systemet ändå, de där kryssningsbåtarna snålar liksom inte med pyntet har jag förstås.

Annars är jag lite kluven till resande numera. Kanske för att jag inte rest på så länge? Det finns liksom en stress kring alla förberedelser – inte minst pengarna. HUR i helaste friden har folk möjlighet att göra sånt här varje år?! Ibland flera gånger! Vi blir bjudna på själva kryssningen men bara flygbiljetter och omkostnader för 5 personer har krävt många månaders snålande (vi är dock inte jättebra på att spara, ska erkännas…) och en oväntad inkomst från aktieförsäljning. Sen ska man hitta flighter som någorlunda passar små barn, fixa pass och visum, tänka ut packning och boende och hur man ska hantera jet lag på bästa sätt. (Jag veeet! I-landsproblem deluxe!). Sen när man väl är borta är det så surrealistiskt liksom. Nyss dunjacka på flygplatsen, sen palmer på stranden. Det är liksom först i efterhand som jag landar i upplevelsen? Men jag har ju konstaterat förr att jag inte är den mest förändringsbenägna personen i universum, att jag behöver ett antal veckor på mig att förstå att mina cirklar inte är särskilt rubbade…

Och så har vi klimatfrågan förstås. Inte kan jag luta mig emot det faktum att vi rent statistiskt verkar flyga en gång var sjunde år när klimathotet är så stort. Därför har jag spanat in Chooose. Känner ni till dem? Jag fick utsläppsrättigheter från Chooose i julklapp av en leverantör förra året, mycket bra grej. De samarbetar med FN (Framework convention on climate change) och jobbar med stora projekt för att minska utsläpp av koldioxid. På deras hemsida kan både privatpersoner och företag gå med för att bli klimatpositiva. Jag ska forska i det lite mer, kanske vet någon av er om detta verkligen ger effekt? Givetvis innebär det inte att vi kan strunta helt i hur vi beter oss men det kanske bidrar till en positiv förändring i en större skala? Jag hoppas det. I så fall får det bli en Family Plan (195 kr/månad) för oss. För det har vi inte råd att låta bli.

Vårt hem i 9 dagar över nyår – Carnival Horizon

4 reaktioner på ”We´re going to Miami, bienvenido a Miami

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.