Månad 2 med Intuitive Eating

Jag avslutar nu vecka 8, av 12, med min coach kring Intuitive Eating.

De första fyra veckorna sammanfattade jag som väldigt tuffa. Jag nojade mycket över vikten. Jag tyckte det var svårt att uppfatta rent biologiska signaler som jag uppenbarligen blockat under lång tid. Och jag var helt säker på att det här med full matfrihet (läs om denna och övriga principer i IE här) skulle tas ifrån mig snart. Antingen för att coachen skulle säga ”det här funkar inte Beata, du är ju alldeles knäpp, du får nog banta resten av livet istället” (spoiler alert: det gjorde hon inte) eller för att jag skulle ge upp och återgå till att begränsa och kontrollera. Jag kände mig out of control och saknade liksom det, hade ett behov av att kontrollera. Och eftersom jag nojade över vikten  dök tankarna om framtida, potentiella, dieter upp i huvudet konstant. Typ ”jaja, jag kör väl IE ett tag nu men sen efter sommaren kan jag styra upp kosten igen så att jag blir smaaaal”.

Månad två inleddes med min favoritövning så här långt: Att fundera kring princip #6, att finna njutningen med mat. Att verkligen fundera på vad jag tycker om. Vilka smakkombinationer? Vilken textur? Vilken tid på dagen är jag sugen på vad? Vilken sorts mat smakar underbart och får mig att må bra? Det var härligt! Jag upplever redan att jag smakar på det jag äter på ett annat sätt. Lägger mer tid på att förbereda mat så att det verkligen blir gott. Sånt som jag kanske tagit bort innan, för att det ”varit för många kalorier”, som olivolja på salladen eller avokado på smörgåsen.

Detta fördjupade också kunskapen om hunger och mättnad som jag nu känner att jag är trygg i. Jag skammar mig inte när jag blir hungrig ”för snabbt” efter en måltid. Och ibland håller mättnaden i sig ovanligt länge. Men i regel behöver jag äta var 3:e timme. Så funkar jag! Detta har jag dock inte fått in rutinen kring ännu. Jag glömmer tex att ta med mig tillräckligt med mellanmål till jobbet tex. Men det är en vanesak som jag får jobba upp rutiner kring efter semestern.

I början av månad 2 var jag fortfarande obekväm i min kropp. Gillade inte förändringarna (har gått upp i vikt, vet inte hur mycket eftersom jag inte vägt mig). Men jag tog aktivt tag i det på två sätt. Dels rensade jag lite i garderoben. Plockade bort för tajta grejer. Det mesta passar fortfarande, även om det sitter tajtare. Vissa saker kanske jag får ersätta i höst men för tillfället har jag ändå gott om kläder som sitter skönt. Med andra ord helt onödigt att klämma in sig i obekväma kläder… Dels rensade jag rejält i mina sociala flöden. Detta har hjälpt mig jättemycket med princip #1 (gör slut med dietmentaliteten) och princip #3 (utmana din inre mat-polis). Bort med allt som förstärker dietmentalitet, som lyfter upp ”före och efter”, viktväkteri, LCHF och sockerfritt. Allt som inte känns positivt för mig i min resa just nu. In med hashtags och konton som förstärker det jag gör. Som lyfter upp alla sorters kroppar, som påpekar det absurda i dietkulturen, som visar glädjen och friheten som finns där man släpper besattheten kring mat.

Och det är just det jag känner nu. Glädje och frihet.  Just nu trivs jag jättebra i min kropp. Jag känner mig stark och glad och frigjord. Min hjärna känns liksom rymligare för den lägger allt mindre tid på alla onödiga tankar kring mat och ätande.

Nu inleds månad 3, den sista tillsammans med coachen. Den sammanfaller med min semester och det känns perfekt. När jag ser tillbaka genom åren har semestrarna varit det närmaste intuitivt ätande jag kommit. Dels för att kroppen får sömn, frisk luft och aktivitet på ett annat sätt – och då är det liksom lättare att känna de där biologiska signalerna kring hunger och mättnad. Och så finns det tid att förbereda mat på ett annat sätt. Tid som jag inte riktigt tar mig i vardagen.

Har du semester snart? Lyssna på kroppen! Vad säger den, vad önskar den? Och vad händer om du ger den det, utan några förbehåll, utan tankar på att begränsa eller styra upp? Testa!

5 reaktioner på ”Månad 2 med Intuitive Eating

 1. Hej Beata!
  Kommenterade ang IE tidigare, och har sedan dess köpt boken och börjat läsa. Äter det jag vill just nu och försöker liksom bara landa i det. Inte analysera och bedöma så mycket i nuläget, utan bara go with the flow.
  Tycker redan, efter typ 2 veckor, att det känns rätt nice att inte älta så mycket kring mat.

  Funderade också på coach, och läste inlägget från din coach igen och kollade sen upp henne lite mer. Förstår helt din tveksamhet till att rekommendera henne. Jag kände mig förvånad över att hon hade så många inlägg kring macros osv på sin blogg. Det kändes väldigt mycket ”diet mentality”.

  En person som jag tycker är bra är Maria Helander. Hon jobbar inte med IE, men mycket med ACT och självmedkänsla. Också revolutionerande tankar! Att behandla sig själv väl! Kors i taket…

  Jag tycker det är superspännande att följa dig i det här! Jag uppskattar att du delar med dig av dina tankar. Det ska också bli spännande att följa min egen resa. 🙂

  Stor kram!

 2. Jag vill bara säga TACK för att du fått mig att upptäcka IE. Läste ditt första inlägg kring detta i början av juni och har försiktigt börjat testa principerna nu den senaste månaden. Det har inneburit att jag inte vägt mig på en månad (det har aldrig hänt!), eftersom jag inte finner det så relevant längre. Jag har avföljt allt och alla som triggar min kroppsångest. Och jag äter när jag är hungrig. Ibland broccoli, ibland kladdkaka. Jag känner mig lite nyfrälst men den friheten jag fått första vittringen på är helt fantastisk. Och så tänker jag bara fy fan vilken skit det är att jag lagt så mycket tid på att kontrollera maten och hata mig själv. Det här är ju bara början och jag ska läsa på mer, märker att de gamla tankarna fortfarande är högst närvarande och gärna tittar fram emellanåt. Men ändå! TACK!

  • Wow, vad häftigt!! Tack för att du delar med dig. Jag känner precis som du: nyfrälst och fy fan vilken skit 😂. Hör gärna av dig med hur det känns framöver!

 3. Hej Beata!

  En följare ända sedan Olga-tiden, och nu är det läge för en kommentar (det kan ha kommit någon tidigare med). För jag är också så less! Och blir inspirerad av dig!

  Träningen är etablerad, jag tränar kanske lite färre gånger i veckan än du, är nöjd med mina tre och vill ha det just så. Var t o m på träningsresa i våras och det var GRYMT! Så träningen har för mig inget med vikten att göra, den får mig att må bra och känna mig stark!

  Men vikten är sjukt seg att hålla på att förhålla sig till. När jag är ärlig mot mig själv så pendlar jag verkligen mellan att unna för mycket (äta för mycket) och att tänka att jag ska gå ner i vikt. Tänker att ”nu är det semester, men i höst så tar jag tag i det”. Jag är väldigt less på det. Jag har inga ätstörningar som är allvarliga på nåt vis, men kan inte heller tycka att jag har ett riktigt härligt förhållande till mig själv och mat och vikt etc etc.

  Har suttit och läst dina inlägg noggrant idag, blir väldigt nyfiken på att testa, men kan förstå att det krävs en coach för att palla (om jag tänker att jag kunde testa, tänker jag i samma mening att jag kan ju testa det nu och sedan se till att jag går ner några kilo i höst).

  Det där friheten låter underbar! Sjukt ändå, hur man kan vara så fast i det.

  En massa frågor förstås, men en är ju hur du hittade den här coachen och om du rekommenderar?

  Du är modig och stark som både vågar testa och vågar berätta om det!

  • Hej! Tack för din kommentar!!

   KÄnner precis som du ang träningen och det är jätteskönt att redan nu kunna ”bocka av den” som intuitiv liksom. Inte påverkad av dietmentaliteten utan kommer från glädje och lust. Mycket bra!

   Känner också igen mig i det du skriver om maten. Har aldrig sett mig som ätstörd liksom. Men helt klart lite stört ätande. Och det är också ”a thing” så att säga. Många av oss är lite störda kring ätandet. Nojar och unnar och begränsar och är liksom alltid på jakt efter de där extrakilona osv. För mig blev det helt enkelt för mycket och JAG ORKAR INTE MER!!! och där kunde jag börja bygga något nytt. Större än tidigare men gladare och friare. Rekommenderar det varmt om det inte redan framgått :-).

   Jag gillar att ha coach just för den där personen att bolla med. Särskilt i början tänkte jag många gånger dagligen att jag skulle ge upp och gå tillbaka till något slags viktupplägg för inte kunde det här vara bra för mig… Man kan inte lita på mig kring mat, jag kommer bara gå upp och upp och upp osv osv. Utan en coach som liksom försäkrade mig om att det var en del av processen och att jag var normal…

   Min coach heter Mallory, jag lägger en länk till henne längre ner. Jag tycker att hon är duktig och ger mig det jag förväntar mig. Men jag har lite svårt att avgöra om jag ska rekommendera henne, ska försöka förklara.

   Inom IE pratar man ju mycket, och det är första principen, om att göra slut med dietmentaliteten. Det är viktigt att sluta eftersträva viktminskning och liksom släppa den tanken – för gott. De flesta IE-rådgivare jag börjat följa senaste månaderna understryker detta. Det gör inte Mallory. Hon har en viktminskningsbusiness också. När hon jobbar med IE-klienter är det INGET sådant med, det kan du lita på till 100%. Men jag ”lärde känna henne” som viktminskningscoach och sedan fortsatte jag med henne på IE eftersom hon föreslog det, hon tyckte jag var mogen. Sen, när vi väl var igång och jag betalat, så insåg jag att det liksom skavde lite att hon samtidigt coachar andra att gå ner i vikt. Vi har resonerat lite kring detta och hon säger att hon inte tycker att det finns en motsättning och att hon inte till fullo håller med om att man aldrig kan eftersträva viktminskning även som intuitiv ätare. Men jag har insett att jag inte håller med. Jag tycker inte att det är hållbart. Jag har betalat henne för 12 veckor och jag är nöjd med VÅRT arbete. Men jag har svårt att rekommendera henne av denna anledning. Vill vara helt ärlig med det.

   Hade jag sökt en coach idag hade jag nog letat bland de andra jag hittat efter Mallory, som är mer ”äkta” IE. Men de har jag ju inte testat heller och kan inte svara på kvaliteten i deras online-program… Så det är lite klurigt! Men jag lägger lite länkar här så får du undersöka saken själv. Och som sagt. Kolla nätet och insta efter IE-dietister, anti-diet coach, non diet approach och liknande så kanske du hittar någon ännu bättre!

   Min coach, Mallory: https://www.malzisfit.com/

   Andra som har olika typer av program:
   Christy Harrison: https://christyharrison.com/online-courses/
   Isabel foxen duke: https://isabelfoxenduke.com/coaching/
   Nutritious notions: https://www.nutritiousnotions.com/services

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.