Intuitive Eating – De tio principerna i Intuitivt Ätande.

Författarna till ”Intuitive Eating” Evelyn Tribole och Elyse Resch är välutbildade dietister och nutrionister. De insåg tidigt att deras kunskap inte hjälpte deras överviktiga patienter att gå ner i vikt och började läsa på och samla sina erfarenheter. De kom fram till, med stöd av många vetenskapliga studier, att dieter (bantning, diet med syfte att gå ner i vikt) inte fungerar.

Egentligen vet vi nog alla det. 95% av alla som går ner i vikt går upp igen. Av dem går 80% upp mer i vikt. På det viset bantar många sig upp i vikt mer och mer genom livet. Ändå har vi en oerhört stark rådande dietkultur. En marknad som tjänar enorma summor pengar. Produkter och tjänster som lovar viktnedgång, som lovar att du tillhör de där 5% som faktiskt lyckas. Och när du inte gör det så skuldbelägger du dig själv, inte företagen som tillhandahåller produkterna och tjänsterna. Skulle du tolerera det om du, till exempel, köpte en tvättmaskin? ”Den funkar visst inte, oh well, det måste vara mitt fel, jag borde ansträngt mig mer…”.

Ur denna kunskap kom insikten att vi alla föds som intuitiva ätare. Som nyfödda signalerar vi tydligt när vi är hungriga och vi äter tills vi blir mätta. Ibland äter vi varenda timme, för att vi behöver det. Andra perioder har våra föräldrar nojat över att vi verkat äta så lite. I det stora hela har det jämnat ut sig.

En del förblir intuitiva genom livet. Många av oss börjar jiddra med det redan som barn eller tonåringar. Själv har jag alltid varit medveten om bantning, min mamma bantade konstant och lagade viktväktar-mat till hela familjen. Som 15-åring körde jag min första diet (Rigshospitalet, om någon minns den!) och sen var jag hooked. Dieter, viktväktarna, viktklubb, diverse träningssatsningar (för viktminskning, inte välmående), kostrådgivning, online-coacher. Känner du igen dig? Om du inte gör det – grattis! Om du gör det – fortsätt läsa och fortsätt förkovra dig inom detta!

Det gjorde Evelyn och Elyse också, och deras samlade erfarenhet av klienter och patienter sa samma sak: Vi dietar oss upp i vikt och alla regler och förbud och restriktioner och ”borden” och ”måsten” äter upp vår energi och vår tid. Vi går från strikta perioder till att ”unna” oss. Vi är restriktiva och vi överäter. Vi känner skuld och ”passar på” för ”vi börjar om igen imorgon”. Vi funderar allt för mycket på vad vi ska äta, när vi ska äta, vad vi åt tidigare, varför vi valde just det osv osv i oändligheten och vidare.

Så vad kännetecknar en person som inte börjat krångla med dieter, kostupplägg och viktminskning? Detta är de tio principer de kom fram till.

De 10 principerna för intuitivt ätande

Dessa tio principer är de delar som bildar en intuitiv helhet när det gäller ätande och mat. Det är inga regler. Det är inte steg som går att bocka av kronologiskt. Det är tio principer, som huller om buller och på olika sätt för olika människor behöver jobbas igenom för att nå ett fritt förhållningssätt till mat.

Det finns dock en tanke med ordningen, även om det inte är steg som man genomför ett efter det andra och sen är man klar. Att steget om näring, ”Gentle Nutrition”, ligger sist är fullt medvetet för att Evelyn och Elyse anser att det kan skada processen om man börjar tänka på de bitarna för tidigt. Det är viktigt att först laga det trasiga förhållandet till mat.

Här har jag försökt översätta och sammanfatta principerna utifrån denna lista. Jag har även kompletterat med länkar till bra inlägg där ni kan läsa på mer om respektive princip och de bakomliggande faktorerna.

#1. Gör slut med dietmentaliteten

Släng alla hälsotidningar, avfölj alla ”före- och efter”-konton på Instagram, rensa bort allt som lovar viktnedgång snabbt, enkelt, permanent. Det funkar inte. Utmana alla de lögner som lurat dig att tro att det är ditt fel att du gått upp i vikt igen. Släpp alla tankar på att eftersträva viktnedgång, låt det inte ligga kvar i bakhuvudet som ett ”kanske, sen…”. Först när du frigör dig från din dietmentalitet kan du återuppta kontakten med din inre intuitiva ätare.

# 2. Respektera din hunger

Din kropp behöver mat. Det är biologiskt. Den behöver kolhydrater, fett och protein. Vitaminer och mineraler. Energi! Och den visar det tydligt genom att bli hungrig på regelbundna (eller oregelbundna!) tider. Det börjar kanske med ett litet sug i magen för att växa till kurrande och till slut en omättlig hunger. Väntar du så länge så kan du lita på att du kommer äta för snabbt och för mycket, vilket känns obehagligt. Lär dig dina signaler och ät vid de tidigare signalerna på biologisk hunger så respekterar du din kropp och återuppbygger ditt förtroende för dig själv i samband med mat. By the way – det är okej att äta bara för att du är sugen på något gott också (taste hunger).

# 3. Slut fred med mat

Vi utlyser vapenvila. Mat ska inte vara en strid. Ge dig själv ovillkorlig tillåtelse att äta. Om du intalar dig att du inte ska eller bör äta vissa saker kan det leda till en känsla av berövande, av förlust. Och det i sin tur leder nästan alltid till sug efter just den saken. Kanske slutar det med att du överäter och därefter känner skuld för att du ätit just det som du inte ”borde” äta. Och så fortsätter cykeln. Skuld, restriktioner, sug, överätande osv. Enough. Ät vad du vill. Japp, precis vad du vill.

# 4. Utmana din inre mat-polis

Gör upp med alla tankar som säger att du är bra för att du ”skött maten” eller dålig för att du ätit något ”onyttigt”. Matpolisen övervakar alla regler som dietkulturen skapat och som du under många år har lärt dig. Det är rotat djupt i ditt undermedvetna och pumpar ut felaktig information och skuldbeläggande. Att jaga ut matpolisen är en kritisk punkt för att kunna återvända till intuitivt ätande.

# 5. Respektera din mättnad

Lyssna efter kroppens mättnadssignaler. Pausa under måltidens gång, känn efter hur det känns rent fysiskt. Det är klokt att lära sig att sluta äta när man är behagligt mätt. Men glöm inte att det är okej att fortsätta äta bara för att det är gott också!

# 6. Upptäck ätandets njutning

Vi har smaklökar av en anledning. Och mycket av vår sociala samvaro och relationen med andra rör sig kring upplevelsen av mat. Njut av mat! Tillåt dig att känna tillfredsställelse och glädje när du äter! När du äter vad du verkligen känner för, i en tillåtande miljö, kommer du känna dig nöjd och tillfredsställd. Detta är motsatsen till restriktioner, förbud och regler. Fundera på vad som ger dig njutning i nästa måltid!

# 7. Ta hand om dina känslor

Jobba på att trösta, vårda, ta hand om dig själv utan att blanda in mat. Mat kan på kort sikt dämpa känslor av stress, ångest, ensamhet, uttråkning men det löser inte problemet. Du kommer behöva fundera på varför du känner så och vad du skulle kunna göra åt det. Men glöm inte, även intutiva ätare äter av emotionella skäl ibland, det är ingen absolut regel.

# 8. Respektera din kropp

Du är den du är. Du har en genetisk kod som bestämmer hur lång du är, vilken ögonfärg du har, vilken skostorlek. Och precis som du inte skulle försöka trycka i ett par fötter i storlek 39 i ett par skor med storlek 37 ska du inte försöka pressa kroppen dit den inte vill. Det är meningslöst. Men framförallt – respektera din kropp för att den förtjänar det. Det är svårt att göra slut med dietmentaliteten om du har kritisk mot din kropp.

# 9. Rör dig med glädje

Din kropp är gjord för att vara aktiv! Men glöm träning som ett sätt att tygla och förtrycka kroppen. Ändra fokus från kaloriförbränning, intensitetsnivå och utseende till hur det känns att röra din kropp. Gillar du att dansa? Lyfta tungt? Promenera? Simma? Springa maraton? Hoppa studsmatta med barnen? Det spelar ingen roll. Rör dig med glädje. Känn energin det ger. Känn skillnaden.

# 10. Omtänksam näring

Välj mat som tillfredsställer dina smaklökar, ger näring till din kropp och får dig att må bra. Du behöver inte äta ”perfekt” för att vara hälsosam. Du kommer inte få näringsbrist. Över tid jämnar det ut sig. Och när du jobbar aktivt med full matfrihet, släpper allt som matpolisen sagt åt dig och verkligen känner njutningen i mat så kommer du inse att du väljer varierat och brett. Till slut kommer en chokladkaka och en persika ha samma ”laddning” för dig och ge dig precis den tillfredsställelsen och mättnad du behöver just där och då – utan att du i efterhand sätter ett lågt eller högt betyg på din måltid.

Några småsaker som jag vill påminna om:

  • Intuitive eating är inte ytterligare ett gäng regler att förhålla sig till. Det handlar om att skapa en snitslad bana tillbaka till den intuitiva ätare du föddes som.
  • Det går inte att ”bemästra” IE ”perfekt”. Även ”normala” ätare äter för mycket. För lite. För ofta. För sällan. Av emotionella skäl. För att de bara är sugna. Osv osv. Målet är aldrig att prestera perfekt.
  • Jag är sannerligen ingen expert… Jag är mitt i den här resan själv och har valt att dela den med er. Både min personliga resa men också den kunskap jag tillskansar mig längs vägen.

Puh, tog ni er hela vägen hit? Hurra för er! Nu nördar vi vidare i kommentarerna va?

7 reaktioner på ”Intuitive Eating – De tio principerna i Intuitivt Ätande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.