Jag bor här

Hej huset. Det mellersta av tre likadana.

 

Och inte bara jag utan Barnafadern och våra tre ongabröten också. Nu är det prick 11 år sedan vi flyttade in. Och flyttade hit, till min mans barndomsby 15 mil från Göteborg, min hemstad.

När vi tittade på huset var det ungefär så här mycket snö. Vi hade tittat på två andra hus samma dag, som vi var intresserade av utifrån bilderna på nätet men strök snabbt som potentiella hem på grund av mängden renovering som behövdes. Det här huset visades också den dagen och vi hade inte tänkt gå eftersom vi, utifrån bilderna på nätet, inte var intresserade. Men så satt vi vid svärmors middagsbord, ett par stenkast från huset och bestämde oss för att pipa ner en snabbis.

Altanen. Fler risiga träd och sånt.

 

Vi sa ganska fort ”Ja men här kan vi ju bo!”. Och så la vi oss strax över utgångsbudet på 950.000 kr (!) eftersom en annan familj redan erbjudit utgångspris. Vi tänkte att vi skulle hinna tänka igenom det lite mer under budgivningen. Dagen efter ringde de och sa att huset var vårt.

Gulp. Vi hade väl tänkt oss budgivning i stil med Göteborg men så ser det inte riktigt ut här. Så vi impulsköpte ett hus. Och eftersom det var så mycket snö så kollade vi inte ens in tomten. Vi hade ärligt talat ingen aning om vilket typ av hus vi ville ha.

I februari 2007 flyttade vi in. Barnafadern, jag och vår förstfödda som då var 8 månader. Så tomt i alla rum, från en lägenhet på 70 kvm till ett hus på 140 kvm. Men vårt! Jag var föräldraledig, Barnafadern som är lastbilschaufför fick jobb på sitt önskeställe omgående och livet rullade på. Med vänner, småbarnsgrupper, arbetssökande, ett barn till, jobbyte, ännu ett barn… Och nu har vi 11-årsjubileum. Här i samhället, här i detta hus.

Huset är byggt 1981. Det här har vi (fast mest hantverkare) gjort sedan vi flyttade in:

 • Renoverat badrummet på övervåningen.
 • Renoverat hela övervåningen: gjorde tre sovrum och stor klädkammare till fyra sovrum plus nytt golv och fixat övriga ytor.
 • Installerat bergvärme
 • Målat huset en gång och då även bytt ut en hel del av fasaden
 • Rivit uterummet som tog del av altanen så att vi har en större altan istället.
 • Rivit vägg i vardagsrummet för större umgängesrum plus ytfix
 • Rivit en gammal tallhäck som satt längs med trädgården och byggt staket istället
 • Byggt in trappan och fixat till hallen lite för bättre förvaring.

Inte så mycket. Husfix är inte vår grej och ett kriterie när vi flyttade var just att kunna flytta in utan att behöva renovera från start.

Jag har lite dubbla känslor inför huset. Å ena sidan är det hemma och jag trivs bra. Vi har fixat i ordning, långsamt, så att det passar oss och vårt liv. Det ligger bra, på en ”egen” väg så att säga så inte så trafikerat. Nära svärmor vilket är underbart, storbarnen kan ta Liten i hand och går dit själva. Det är rätt fult, huset, inget man ser i inredningsreportage direkt. Fast det gör mig inget för jag är inte så knusslig med sånt. Även om vi lånat till en hel del pengar för att åstadkomma ovanstående förbättringar så är det ändå ett billigt boende. Vi skulle inte få en lägenhet ens i närmsta stad om vi sålde.

Baksidan av huset och trädgårdsskjulet. En risig syrenhäck och diverse träd. Och gräsmatta under snön.

 

Å andra sidan är vi människor med tummen mitt i handen som bor i ett hus från 1981. Med en, med mina mått mätt, jättestor trädgård. Vi är helt ointresserade av trädgårdsskötsel och ignorerar den totalt (ändå lyckas den stressa oss med sin blotta närvaro). Köket är från -81, tidigare ägarna bytte luckor och köpte nya vitvaror typ -99. Helt sjukt att det snart är tjugo år sen! Kyl och frys har reparerats flera gånger och ger säkerligen upp helt snart. Badrummet på nedervåningen är också runt 20 år gammalt. Taket behöver bytas inom några år. Fönster? Ingen aning men de håller väl inte för alltid de heller. Jag vet att folk går igång på typ köksrenovering men sånt folk är inte jag. Dyrt och jobbigt. I ett litet samhälle kan man inte heller räkna in den kostnaden som investering man får tillbaka vid eventuell försäljning och därför även svårt att låna pengar till. Men framförallt orkar vi inte. Vi är mer såna som målar huset men inte orkar med garaget förrän tre år senare.

En lekstuga längst ner i trädgården som nog borde rivas snart pga murkenhetsgraden. Hela bortre kanten av trädgården kantas av björkar. Det är fint på sommaren tycker jag men kanske inte jättepraktiskt för en björkallergiker.

 

Vi drömmer om:

Ett helt nyproducerat bostadsrättsradhus/kedjehus med smart planering i ungefär samma storlek eller något mindre (130 kvm?). Gärna altan men ingen trädgård. Kanske några stenplattor där vi kan ställa ett par krukor. Stora renoveringar, som tak och fasad, sköts av föreningen. Gärna lite mer centralt i vårt samhälle, i närheten av tågstationen och sjön. Lekplatser och grönområden och sånt runt knuten (men vi behöver inte klippa något gräs).

Skulle det dyka upp? Ja då kanske vi är spekulanter. Men annars flyttar vi inte på oss i onödan. Orka änna. Vi är varma, vi har sängar att sova i och vi har ännu inte blivit lynchade av grannarna på grund av trädgårdens förfall…

Hur bor du? Och är det vad du drömt om?

20 reaktioner på ”Jag bor här

 1. Bor drygt 1,5 mil utanför Örnsköldsvik i en liten by (13 hus). Huset är byggt 1936 och här tror man ju att det kan innebärande stor portion charm. Men nja, fyrkantigt, högt 190 kvm stort hus som i somras bytte färg från orangebrunt med bruna knutar till ljusgrått (grannen reagerade på att vi inte målade rött…).
  Vi var inte jätteimpade av Hemnet-bilderna men gick ändå på visning eftersom det låg i området vi ville bo. 80-talsbastu-känsla med gulnad furu – och vi föll ändå som furor. Kände oss HEMMA. Vann budgivningen, började renovera sovrum och byggde om ett rum till en klädkammare innan vi skulle flytta in. Och så upptäckte vi att golvet i köket liksom, tjaskade. Vattenskada, vilket resulterade i att vi fick riva ut fyra (!) lager golv. Väl där bestämde vi oss för att det var lika bra att renovera köket, trots att vi tänkt låta det trista och mörka ekköket stanna ett tag. Är i efterhand väldigt glad över att köket var renoverat när vi flyttade in. Vattenläckan gick dessutom på säljarens försäkring (felmonterad diskmaskin var boven), så vi fick nytt golv.
  Nu, efter att ha bott här i 7 år, är vi i princip färdiga med nedre planet och ska väl börja jobba oss uppåt. Fast först ska vi måla färdigt huset, bygga garage/yogastudio/ateljé, bygga ett växthus och fixa trädgården. Typ. Och jo, vi har ganska mycket mark. 12 hektar. Fast själva tomten är väl kanske på 2-3000 kvm. Rejäl trädgård ändå 😂

  • Wow, stort hus och trädgård! Ljuvligt att ha yogastudio etc, sånt drömmer jag om men samtidigt är jag glad att jag inte har större än 140 att städa ;-).

 2. Åh så skönt att höra att det finns fler som är ointresserad av rustning och trädgård! Började måla på mitt föräldrahem (eller mammas hus rättare sagt) för… 6 år sen? Ännu inte klart. Gräset klipptes motvilligt när det började bli risk för att grannarna skulle klaga. Ett stort dåligt samvete 😂 och det lär inte bli bättre med nu när jag och min pojkvän ska köpa… måste vara nyrenoverat typ. Och helst stenplattor och inte ett grässtrå som ska skötas.. tycker din dröm låter helt fantastisk! Hojta om det blir verklighet! Kan nästan flytta till dina trakter då! 😌

 3. Och jag drömmer om gård på landet. Gärna Orust. Med egna höns, hästar, kaniner och getter. ☺️ Men det visste du ju redan.

 4. Kul inlägg 🙂 vi bor centralt i en liten ort på 4000 invånare sedan 14 år, innan bodde vi på landet och när barnen skulle till kompisar och träning så gjorde jag inte annat än att körde bil. Efter mycket letande så hittade vi huset med rätt läge. Återvändsgata och ingen insyn på baksidan. 100 kvm på varje plan. Källare + övervåning. Huset är byggt 1946 och behövde totalrenoveras. kök, bad, el, vvs och ytskikt. Allt utom badrummet gjorde vi själva på 7 VECKOR! skönt att kunna göra allt innan inflyttning. Tak och fönster skulle vi göra inom en tio årsplan men är fortfarande ej bytta 🙂 Nu har barnen flyttat till eget och övervåningen står tom. Dags för omålning överallt inne sedan något år. Vi får se om vi kommer tillskott i vår 🙂 Vi trivs verkligen väldigt bra men huset är onödigt stort nu när vi är två. Drömmen hade varit havsnära 🙂

  • Wow, vilken extremt effektiv renovering! Ibland när det känns litet här tänker jag att det bara är 8-10 år tills barnen börjar flytta ;-). Havet saknar jag – någon gång måste jag bo nära igen!

 5. Älskar den här typen av inlägg!
  Jag bor 3,5 mil utanför Norrköping i en villa på 113kvm +källare tillsammans med sambo, katter, hund och kaniner. Min sambo köpte huset strax efter att vi träffades och det blev naturligt att jag flyttade in här. Jag älskar vårt hus och framförallt att det ligger så nära naturen, skogen är precis bakom huset.
  Om man får vara kräsen hade jag dock gärna flyttat huset närmare stan samt haft en mer öppen planlösning. Det första är svårt att lösa men förhoppningsvis slår vi ner en vägg snart och får nästintill öppen planlösning! Det är inte ett drömhus jag kommer bo i hela livet men just nu passar det oss perfekt!

 6. Vi bor i Lerberget längs kusten mellan Helsingborg o Höganäs. Läget är utmärkt, 10 minuter till havet, grundskola och aktiviteter i närheten, 5 min till Höganäs som har div affärer. Huset är ett massproducerat 70-talshus med liten trädgård. Det är vårt 3:e hus på 10 år 🙂 vi är lite impulsiva. Vi har renoverat alla ytskikt, ett badrum och delar av köket. Plus massa annat fix. Vi är som sagt impulsiva och kan komma på att vi ska ha en pergola ena stunden och ett par timmar senare är den byggd. Det är på gott och ont att alltid ha massa projekt igång 🙂 mitt drömhus är nog ett sekelskifteshus på landet där man ser havet, grymt opraktiskt med 3 kids om man jämför med vad vi har nu så det kommer aldrig hända 🙂 tror vi blir kvar i detta huset men man vet aldrig med oss…;)

 7. Vad roligt att läsa om erat hus! Vi är ungefär lika intresserade av trädgård ser jag. 😉
  Vi bor i ett 160 kvm stort hus 1,5 mil utanför Umeå. Huset är lagom fräscht (byggt -91) och har inga egentliga renoveringsbehov. Vi har under våra 12 år i huset renoverat ena badrummet, köket, gymmet och ytrenoverat en hel del rum men behöver inte tänka på tråkiga renoveringa som fönster- eller takbyte än på många år framöver. Härnäst står ett förråd samt hallrenovering påschemat, får se vad vi hinner med.

  Kul fakta är att vi köpte det första huset vi tittade på. Vår första husvisning slutade med underskrifter och husköp! Galet kanske men vi kände att det blev rätt på en gång. Har kollegor och vänner som spenderat ÅR på Hemnet och oändliga timmar och helger på husvisningar… inget för oss.

 8. Vi bor i lägenhet i centrala Malmö. Jag har nog alltid drömt att bo i hus och går ofta och våndas över att vi inte flyttar till något mer ”Bullerby”-aktig ställe. Tyvärr så både min man och jag är helt hopplösa när det gäller renovering. Han ännu mer än mig. Vårt största bedrift är att borra upp en hylla på väggen 🙂
  Hus eller radhus kommer fortsätta vara enbart en dröm för mig, dels för vi älskar och trivs i vår lägenhet, dels pga tummen mitt i handen, men också pga huspriser i ”finare” (dvs sådana man slipper pendla 2 timmar till jobb) områden i södra Sverige kostar så mycket att vi inte skulle ha råd med det i vildaste drömmar. Dessutom lockar det inte speciellt mycket att pendla varje dag när man 6 minuter till jobbet.

  • Tycker det låter heeelt lagom med 6 minuter till jobbet! Jag har tre. Mil. Lägenhet är skönt. Sen är det något med hus, jag gillar att komma ut när jag går utanför dörren. Så mellanting vore käckt… Men våndas inte över bullerby-idealet, det är sannerligen inte för alla!

 9. Vi bor i radhus (inte bostadsrätt) tio minuters promenad från centrum i Umeå. Vi flyttade hit i höstas ochvteivs jättebra. Innan bodde vi i stort hus med stor tomt en mil utanför stan. Det enda vi gjorde var åkte bil. Egentligen drömmer jag om ett stort fint hus och ett växthus men eftersom jag är ungefär lika intresserad av sånt som du så låter jag det vara en dröm och fortsätter trivas här med min 120 kvadrat stora trädgård där 1/3 upptas av altanen. 😀

 10. Så roligt att läsa och få er historia! Vi pratade precis nyss om att det är 5 år sedan vi flyttade hit. Från Göteborg, min mans hemstad, till landet 20 minuter norr om Alingsås ungefär.. Vi fastnade inte heller för huset på hemnet utan gick på visningen och hittade inga fel.. Ett hus från 1985 är ett nytt hus för att vara på landet så det enda vi behövde göra var lite nya tapeter för att vi ville(och badrummet för allt i världen!) 😉Vi vann budgivningen men säljarna ville först inte sälja eftersom vi inte ens kommit upp i utgångspriset men de ändrade sig och vi flyttade till ett ställe dit ingen av oss har anknytning. Tänkte att man kan alltid flytta om man inte trivs. Men vi trivs. Jag var också föräldraledig när vi flyttade men fick snabbt jobb här. Och vi fick ett tredje barn och allt snurrar på. Jag har massor av trädgårdintresse och massor med ideer men tiden räcker aldrig till.. och allt jag planterar dör eftersom vi knappt är hemma på somrarna. Men i år m.å.s.t.e vi måla grunden. Så då får vi la va hemma. Ska bara bila ner till italien en vecka först…

  • Vad härligt att ni börjat om på nytt ställe och trivs! Nu har jag ingen aning om hur tidskrävande det är att måla grunden men ett tips från coachen som VÄGRAR lägga semester på husfix – när vi ska göra något projekt, som måla fasaden, så börjar vi på kristi himmelsfärd-helgen. Ofta fint väder och 4 dagar för intensivstart. Sen blir det några helger och kvällar för att bli klart men det kan åtminstone bli klart innan det är dags för semester. För då vill man ju slappa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.