Fixa hallen

I flera år har vi pratat om hur vi skulle vilja optimera hallen. Äntligen är det gjort! Och jag som förra vintern sa ”inte en enda vinter till utan ordentlig förvaring för tre barns skrymmande vinterkläder” är faktiskt nöjd. Jag tycker det är kul att läsa fixar-inlägg och gärna med kostnader (i alla fall om de är låga!) så här kommer ett sådant!

Vi är inte de som fixar i hemmet stup i kvarten. Mer snack än verkstad, bokstavligt talat. Vårt hemmafixmotto är ”Lite mindre fult”. Till slut blev dock frustrationen såpass stor att det kändes värt att dra igång lite renoveringskaos.

Vi har en stor hall. Rymlig. Det är skönt med mycket plats. Men det går liksom inte stänga dörren till hallkaoset och slippa se det. Alla nedervåningens rum (kök, vardagsrum, badrum och tvättstuga) utgår från hallen och trappan till övervåningen är där. På övervåningen har vi våra fyra sovrum och ett badrum. Huset är ett 1 1/2-planshus från 1981 på cirka 140 kvm.

Från ytterdörren, vardagsrummet rakt fram och barnens vackra väggmålningar till höger. Dörrarna till höger leder till tvättstuga och badrum. Köket ligger till vänster.

Vi har en rätt rejäl garderob som sväljer mycket ytterkläder, skor och annat bös som knös in bakom skjutdörrarna. Den har suttit där sedan huset byggdes 1981 men håller än och vi ser ingen anledning att byta ut den bara för att. Utöver det har vi ett stort, loppisfyndat och ommålat, skåp där vi har mycket av barnens kläder. Ett gäng krokar, en skohylla och en spegel utgjorde resten av inredningen. Barnvagn har vi alltid förvarat under trappan, precis när man kommer innanför ytterdörren.

Från vardagsrummet. Trappan har börjat byggas in här, tidigare var den öppen hela vägen ner.

Under trappan finns också mitt gym. På en hjulförsedd lastpall finns plats för kettlebells, hantlar, TRX och andra attiraljer.

Nu har vi (och med ”vi” menar jag min händige svåger):

 • Byggt in nedre halvan av trappan. Där under finns nu ett förvaringsutrymme för säsongskläder och annat man vill stuva undan lite längre perioder. Tidigare såg vi in mellan trappstegen och det såg lätt skräpigt ut. Nu kan vi proppa in prylar utan att bry oss om hur det ser ut.
 • Målat taket.
 • Fixat väggarna med återställartapet (några decenniers färg- och tapetlager gjorde väggarna ganska ojämna) och tapetserat med tapeten ”Linen – lavender blush” från Boråstapeter.
 • Sytt ett draperi (alltså, svärmor har sytt. Inte jag, obvi!) för den delen av trappan som fortfarande är öppen. Där vagnen står och där vi slänger in skolväskor och annat bös…
 • Köpt: Skoskåp för förvaring (Ikea), en matta (Ikea) och en Nordli-byrå (Ikea) där vi också förvarar skor (mängden skor i en familj med fem personer? Oändlig!)

Vi har länge sagt att vi ska byta ytterdörr men det är ju asdyrt. Och det är inget funktionsfel på dörren. Till våren målar vi den, det gör susen. Vi behöver också någon lampa men har så länge hängt upp en ljusslinga, rätt mysigt ändå.

Kostnad? Cirka 2500 för material, färg och tapeter och cirka 2500 för skoskåp, byrå, draperityg och matta. Så 5000-ish då. Vi betalar för hantverkaren också men det räddar vårt äktenskap så bra investering.

Tillfredsställelsen över ordning i hallen? Ovärderlig!

Från vardagsrummet. Slipper se allt under trappan (träningsprylar, barnvagn, krokar med massor av ytterkläder, ryggsäckar… Det får plats mycket där under!). I skåpet har vi lådor med extrakläder, mössor, vantar osv.
Från köket. Ikeas modulserie Nordli blev sittplats och (sko)förvaring
Från entrén. Garderoben med skjutdörrar sväljer mycket! Eftersom vi inte har något förråd eller klädkammare måste alla säsongers ytterkläder och skor få plats här nere.

6 reaktioner på ”Fixa hallen

 1. Åh vad fint ni har gjort! Vi har en liten och trång hall men och andra sidan källare där vi kan lägga allt som inte används precis nu! Annars hade det inte fungerat, framförallt inte i framtiden med både hund och barn!

 2. Blev ju toppen bra! Vår hall är stor men inte på något sätt optimal och heller inga dörrar som går att stänga. Vi har inte ens en riktig vägg att ha en normalstor hatthylla på… Många skor även även i denna familjen och med pappans skidor och mammas stora antal blir det lätt hinderbana bara att komma in. Har satt krokar under trappan och underlättar och har funderat på att bygga in trappan men är rädd att det blir trångt men å andra sidan kan man ju göra som ni och bygga in bara den nedre delen…

  Värt att tänkas på!

  • Det är inte helt lätt och jag blir galen på ”öppen förvaring” i hallen, ser så stökigt ut lätt. Känns jätteskönt att ha fixat detta! Skåp är min bästa möbel (i alla sammanhang, älskar att kunna stänga dörrar…) så kan ni få till det på de väggar som finns så löser ni nog det mesta!

 3. Men wow, vad snyggt (och praktiskt) det blev! Har också ett stort behov av att göra om i hallen, vår är också väldigt stor men med många dörröppningar. Det som hejdar oss är att när vi väl sätter igång tapetseringen måste vi ju upp i trappen och även i övre hallen och då blir det plötsligt ett jätteprojekt. Hur gjorde ni med tapeter i trappen?

  • Tack! Vi har en bred list halvvägs upp i trappan, på väggen alltså, som liksom delar av på lämpligt vis. Så vi tapetserade upp till den och lämnade resten (som är vitmålat sedan tidigare). Skickar bild på insta så ser du 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.