En migränbakis kvinnas betraktelser

Sömnstörningar, huvudvärk, migrän… Vad är hönan och ägget i den här negativa cirkeln? Jag vet inte riktigt var jag ska börja, vad jag ska åtgärda. Eller hur.

Jag sover dåligt i perioder. Jag tycker att jag gör ”alla rätt” enligt rekommendationerna som finns. Jag ligger inte framför tv:n eller mobilen fram tills jag ska sova. Jag stänger av i god tid, varvar ner, läser bok. Jag äter vettigt, jag tränar regelbundet. Jag yogar/stretchar nästan dagligen. Ser till att få frisk luft och promenader. Och det hjälper, absolut. Men i perioder har jag ändå väldigt svårt att somna och/eller vaknar på nätterna och kan inte somna om och/eller sover väldigt oroligt. Jag ser till att prioritera 8 timmars sömn men får i verkligheten betydligt färre timmar och ofta av halvbra kvalitet.

Huvudvärk kan jag ha konstant veckovis. Den ligger och surrar liksom. Gissningsvis blir det inte bättre av att jag i perioder äter för mycket värktabletter. Det gör jag dels för huvudvärken (Hönan? Ägget?) men också för ledvärken. Lite moment 22 där.

Migränkänningarna kommer tätare och tätare. Ofta kan jag avvärja dem (med fler tabletter…) men ibland, som igår, blommar de ut helt och hållet med illamående, frossa, syn- och hörselkänslighet osv. Vid några tillfällen har jag kräkts. Jag använder ordet ”migrän” lite slarvigt för jag har inte diagnostiserats med sjukdomen migrän. I 20-årsåldern gjorde jag magnetröntgen och fick då diagnosen ”migränliknande huvudvärk” men det är så långt att skriva. Gissningsvis är det fortfarande det jag har. Det hävs först efter ganska många timmar och ganska många tabletter. Sen kan jag vara migränbakis (trött, bortdomnad i kroppen, huvudvärk) i upp till en vecka och då är risken större för nya migränanfall. Och så snurrar det på.

Att det inte ligger någon allvarlig sjukdomsanledning som typ hjärntumör bakom baserar jag på den högst ovetenskapliga betraktelsen att jag tog tabletter för huvudvärk/migränkänning enbart två gånger under hela juli (till skillnad från fyra-fem gånger per vecka?). Då var jag ledig och kunde sova ut i princip varje dag, var ute i friska luften konstant, tränade och gottade mig.

Att det inte (i alla fall enbart) beror på stress baserar jag på den högst ovetenskapliga betraktelsen att jag tycker att jag har en riktigt bra fungerande work-life balance nuförtiden. Sen ser ju livet ut som livet ser ut liksom. Det är ju inte semester året om. Men ändå – jag tycker att det fungerar bra (och jag har riktigt tuffa perioder att jämföra med!).

Jag vet inte riktigt vad jag ska angripa först eller hur. Skaffa starkare tabletter som häver migränkänningarna mer effektivt? Idag använder jag bara receptfria läkemedel, diklofenak (voltaren) och zomig nasal (som jag inte tycker funkar vilket pekar på att det inte är ”äkta” migrän). Skaffa sömntabletter så att jag får sova ordentligt? Kolla synen och/eller skaffa skärmglasögon? Leta upp kunnig akupunktör i närheten? Gå på regelbunden massage (ja tack!)? Ta semester?!

Varsågoda att ställa diagnos och rekommendera behandling!

Migränbakis och suddig i kanterna

3 reaktioner på ”En migränbakis kvinnas betraktelser

  1. Skaffa ordentlig medicin som hjälper för just din huvudvärk, då går det över fortare är min erfarenhet, istället för att hålla i sig flera dagar. Har du huvudvärk i en vecka, sjukskriv dig och vila! (detta tips harjag själv svårast att anamma) För mig kommer ofta huvudvärken som en signal från kroppen att något är fel, hjälper oftast med ledighet och regelbundna vanor. Sömnpiller hjälper ju bara mot symptomen och inte själva problemen, kanske inte det bästa men att testa en kort period för att ”vända rätt” kan funka. Försök analysera vad sömnproblemen beror på, för mycket att hålla i huvudet? Är ju ganska tufft med tre små barn tänker jag även om situationen är ok på jobbet😊

    • Alltid för mycket i huvudet :-). Men ordentlig medicin låter najs. Att vara hemma pga huvudvärken… ja egentligen kanske. Eller åtminstone jobba hemifrån. Ska ta mig en funderare!

  2. Gå till doktorn.

    Lyssna på Karin Adelsköld om när han fick stressymptom och skulle se till att inte gå in i väggen. Och så brände hon ut sig på alla aktiviteter och livsförändringar som skulle hjälpa henne med stressen… Just a thought 💭

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.