Jag också

#MeToo

Första gången någon tog mig på brösten var jag 11 eller 12. Vi hade badat och lekt hela dagen och när jag stod i min baddräkt och huttrade under en handduk kröp han plötsligt in under handduken och grep tag i mina knoppande bröst. Hårt. Det gjorde ont. Sen sprang han därifrån och jag stod kvar och var för första gången medveten om att jag hade en kropp. Jag kan inte beskriva det bättre, jag hade liksom inte tänkt på att jag hade en kropp. Med kroppsdelar som uppenbarligen var så provocerande att man inte kunde låta bli dem. Jag skämdes så! Undrade hur jag kunnat med att bada och leka och ha så roligt i en tajt baddräkt. Så generad. 12 år med skam. Det var första men verkligen inte sista gången någon tog tag i mina bröst utan mitt godkännande.

Första gången jag såg en naken kille var i högstadiet när en av killarna tog sig in i tjejernas omklädningsrum på gympan och visade könet. Senare berättade han för alla som ville lyssna att jag sett hans dase. Jag skämdes och rodnaden togs som bevis för att jag nu var kär i honom. Det var jag inte. Jag var rädd att han skulle göra om det.

När jag var 22 grep en betydligt äldre man tag i min bak när jag skulle gå förbi honom och sa ”Mmm, det här var en rejäl bit”. Jag skämdes för jag hade tidigare suttit och pratat med mannen ifråga och tänkt att han var en gullig morfar. Jag tänkte att jag hade för tajta byxor och att jag inte borde försökt komma förbi just där, det var trångt och mycket folk.

På ett tillfälligt jobb ställde en kollega sig väldigt nära, la sin hand i min svank och tog tag i min bluskrage med andra handen. Han kikade ner och kommenterade uppskattande det han såg.  Jag tänkte att jag borde knäppa fler knappar.

Oönskad massage och händer som trevar. Kommentarer om kupstorlek. Insinuationer om mitt sexliv – allt detta i nyktra, vardagliga jobbsammanhang.

Jag vet inte vad som är värst. Att jag varje gång tänkte att jag gjort något fel. Eller att det hade avfärdats som ett skämt/en komplimang/en flört om jag hade berättat.

Jag vill att mina döttrar ska bestämma själva. Ha bestämmanderätt över sina kroppar. Bestämma själva om och när de vill se en kille naken. Jag vill att de ska kunna säga #notme.

3 reaktioner på ”Jag också

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.