”Semester” med barn

Hej folk, hur löser ni semesterpusslet egentligen? Alltid en spännande fråga tycker jag. Kanske inte fullt så spännande för ensamstående föräldrar som inte har någon annan att pussla med (respekt till er!!).

Vi har testat lite olika sorter. Uppdelade semestrar (alltså tex tre veckor ledigt, jobba två veckor, ledig två veckor till). Det är inte min grej och jag är tacksam för att min nuvarande arbetsplats tillåter (och uppmuntrar!) helledigt i juli.

Vi har också testat omlott-varianten. Det vill säga att en förälder går på semester en eller två veckor före den andra. Sedan har man kanske tre veckor ihop och sedan är den andra själv med barnen en eller två veckor. Det ger barnen ifråga en längre ledighet. Och föräldrarna hjärnblödning.

De senaste åren har vi varit helt eller delvis föräldralediga vilket förenklat sommarplanering rejält. Och även i år har vi lyxen att dryga ut semesterdagarna med föräldradagar. Barnafadern och jag har valt att lägga all vår ledighet samtidigt, ty semester själv med barn är inte på något endaste sätt semester. Sex veckors ledigt får både de och vi. Därmed får alla en sportslig chans att faktiskt koppla av och orka vara lite semesterskojiga. Stor är ledig hela sommarlovet eftersom hon inte går på fritids längre. Mellan och Liten går på fritids och förskola övriga veckor, med lite lediga dagar in emellan courtesy of världens bästa farmor.

Och till de som tänker det oundvikliga ”men varför skaffar de barn då, om de inte orkar vara (själva) med dem?” så har jag bara en sak att säga: De är himla söta när de sover.

Så, hur tänker ni?

Från förra sommaren. Varannan dag upp vid 05 med Liten, varannan dag sovmorgon. Varannan kväll i säng supertidigt, varannan kväll kvällsdopp med de stora barnen.

 

10 reaktioner på ””Semester” med barn

 1. Vi drygar ut semestern med föräldraledighet (minstingen är 3.5 år) och är lediga 8(!) veckor tillsammans. Alla dessa veckor tillbringas på resa i Thailand, så vi behöver inte göra ett enda vettigt handtag på hela semestern; tvätt, matlagning och städning tar andra hand om. 🙂 Skulle bli knäpp av att vara hemma och behöva fixa mat till alla femtioelva gånger om dagen. Nu är det bara att slänga fram menyn och låta alla välja vad de vill ha.

 2. Vi tar alltid minst fyra veckors semester. Alltid tillsammans. Ibland en femte föräldraledig vecka. En sommar när jag var konsult och avslutat ett uppdrag innan sommaren var jag ledig i åtta veckor. LYX! Kommer aldrig mer att ske men det funkade då. Jag passade på. Denna sommar är jag ledig 1+4 veckor. Blev helt enkelt för att vi hade hjärnsläpp när vi la in om semester och la fyra veckor då min mamma inte alls hade tillgång till stugan på Öland (hon delar sitt barndomshem med sin syster – varannan sommar juni + halv juli och så byter de nästa sommar, de förfogar över sina veckor helt fritt) och därför fick jag slänga in en vecka 27 också. Funkade eftersom jag sitter i ledningsgruppen med tre flexibla gubbar (vi har som policy att alltid en i ledningen skavara på plats) med stora barn så det blev fem veckor. Stefan ledig sex veckor – två föräldraledigt, fyra semester. Barnen går dock ännu mindre på fritids och dagis. Denna vecka har vi 25-årsvecka jag och maken då barnen är hos farmor och farfar och vi jobbar. Detta för att farmor och farfar gärna tar hand om dem en vecka själva. Sedan kommer stora barnen ha en vecka med landslagets fotbollsskola när vi börjat jobba. Då kommer de få vara hemma själva på morgonen och den lille avhyser vi till farmor eller mormor dessa dagar. Så sammantaget ett långt sommarlov för barnen. Förra året var jag själv med barnen ett par veckor då maken bytt jobb och hade lite semester. Gick det också. Men inte lika kul.

 3. Min man och jag har båda lyxen att ha många semesterdagar att ta av (35 respektive 31) och jobb där det är lätt att styra när vi tar semestern. I min mans fall är det t.o.m. så att han förutsätts ta sex veckor ledigt under sommaren, men hur han fördelar semestern under året är det ingen som lägger sig i eller kontrollerar.
  Vi har fortfarande ganska små barn och brukar låta förskolan styra så att vi är lediga under de fem veckor som den har semesterstängt/ingen ordinarie verksamhet. Sedan blir det ofta så att vi tar någon extra vecka ledigt i början eller slutet av sommaren. De första åren överlappade vi så att vi hade fem veckor tillsammans och var hemma varsin vecka ensamma, så att vår son var hemma i sju veckor. Då behövde vi fylla på med föräldraledigt någon vecka, för att kunna ta ledigt runt helger och så.
  Men efter sommaren då han frågade varje morgon när han vaknade, med förhoppning i rösten, om han fick gå till föris idag slutade vi med det. För våra översociala barn blir det helt enkelt för tråkigt att vara bara med mamma och pappa så länge.
  Vi får se hur vi gör när barnen börjar skolan. Jag har själv bra minnen av att vara på förskola och fritids när det inte är så många barn där, så ser ingen nödtvång att de måste vara hemma hela sommarlovet.

 4. Det är mkt intressant. Jag bytte jobb innan jul och har inga föräldradagar kvar. Bara mannen som har en vecka kvar, sonen blir 8 i augusti. Jag har bara fyra v i år och vi har tre ihop. Mannen får två veckor ensam med barnen. Vi är vana att ha fem v var, en ensam med barnen och fyra ihop. Så vi får se hur det känns efter denna sommar. Hade gärna haft mer…men vill oxå åka till fjällen på vintern. Dagarna räcker inte till allt.
  Era sex veckor ihop låter väldigt härligt.
  Barnen får gå på fritids den tiden vi jobbar.

 5. Vi har testat lite olika varianter, precis som ni. I början var vi båda hemma hela somrarna (våra barn är tajmade att födas i början på sommaren) men sen när föräldradagarna tog slut blev man ju tvungen att pussla med semesterdagar i stället. Vi kom också fram till att gemensam semester är det bästa. På måndag går vi på 5 veckors ledighet hela familjen (förutom vår stora som har sommarlov och har hängt på läger i två veckor) och det ska bli fantastiskt skönt!

 6. Eftersom jag bara har mig själv att ta hand om på semestern så går pusslandet faktiskt ganska smärtfritt. Men det var ju inte en så konstruktiv kommentar i det här läget, hehe 😉
  Hoppas att ni får en härlig semester!

  • Haha, those were the days ;-). Svårt att minnas hur det var faktiskt. Att det faktiskt kunde bli långtråkigt! Numera längtar jag efter att ha långtråkigt ;-). Det ÄR såklart väldigt kul att vara ledig med sina kids. Om man är två vuxna (minst). Annars är det ett maraton utan mållinje och vätskekontroller!

 7. Jag har ju den stora fördelen med mitt jobb som lärare att jobba in sommaren under terminerna så att jag är ledig från midsommar till början av augusti, alltså bara 2,5 vecka kortare än vad barnen har sommarlov.
  När barnen var små och jag fortfarande gift tog ofta pappan föräldradagar och drygade ut semestern med så att vi var långlediga allihop, lite senare var jag ledig själv med barnen i början och slutet av sommaren.
  Nu är jag själv med barnen varannan vecka och själv eller med vän varannan vecka. Det fungerar, men bli intensivt, speciellt när jag som mamma inte vill sitta på rumpan hela dagarna utan vill aktivera unge och ungdomar. 😊
  Fördelen med stora barn är att de klarar sig själva de där veckorna då jag jobbar. Det är bara det där att deras privatchaufför försvinner…

  Nu blev det visst ett helt blogginlägg här. Kanske kommer på en annan blogg också. 😂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.