Kostutmaningen


Tiden går fort när man har roligt. Och när man är mätt. Det här är mina tankar efter kostutmaningen 2017!

Materialet från Madeleine var inte direkt någon överraskning. Jag vet rätt väl hur man bör äta och vilka nivåer som funkar bra för mig. Men jag har inte levt så på länge. Kanske till 80% men inte helt och fullt. Upplägget har hjälpt mig med det! Jag har också ätit mer grönsaker än jag trodde var möjligt! Jag har ju jobbat med att nå de rekommenderade 500 grammen frukt och grönt per dag i ett halvår, och det har varit tufft. Men med hjälp av ”tvånget” i ett kostschema så äter jag nu 600, 700, 800 gram per dag. Mycket tuggande blir det…

Mina insikter efter denna utmaning är inte heller någon överraskning. Det handlar om tre enkla principer.

  1. Planering
  2. Förberedelser
  3. Näring

Planering är jag hyfsad på när det gäller familjens veckoplan. Men jag planerar bara middagar, äter i princip alltid samma sak till frukost och ”wingar it” när det gäller mellanmål – om det ens blir några. Nu gör jag en plan för veckan som kommer där jag skriver upp frukosten också, även om det är samma sak varje dag. Det blir helt enkelt enklare att handla och förbereda om jag vet hur mycket det går åt, istället för att stå där på onsdagen och så är äggen slut. Samma sak med mellanmål – ska jag få i mig något så behöver jag planera in det. Det tar inte mycket längre tid att planera alla måltider jämfört med att göra middagsplaneringen.

Förberedelser är inte min starkaste sida men jag jobbar på det. Utan planering går det inte alls. Men om maten är planerad och inhandlad är det rätt enkelt att jobba på en timme och förbereda ett gäng måltider. Rosta en massa rödbetor, morötter och palsternacka i ugnen medan jag kokar quinoa och mixar ihop några chiapuddingar – och så är maten för första hälften av veckan i princip färdig. Sannerligen inte rocket science men en rutin som jag sakta börjar förstå poängen med. Varje investerad minut i förskott ger stora tidsvinster (och betydligt mindre skräpmat!) senare i veckan.

Näringen. Så oerhört bra jag mår med riktigt kvalitativ mat i magen! Duh, änna. Men även om jag i teorin är fullt på det klara med att quinoa ger mer bang for the buck än snabbmakaroner så har mitt liv på sistone varit mer snabbmakaroner än quinoa och rödbetor liksom. Och så kan det ju vara och det är heeelt okej förstås. Men bra näring ger livet det extra umpf jag verkligen behöver. Och utrymme för godsaker på en nivå som är bättre för mig. Återigen, inget revolutionerande men en påminnelse jag verkligen behövde.

Jag fortsätter på det inslagna spåret. Mycket och näringsrik mat. Planering och förberedelser för att slippa tänka under veckan. Hög och jämn energinivå över dagarna, mycket kraft till härliga träningspass. Njutig rabarberpaj och rödvin på helgen (dock ej samtidigt). Helt enkelt en sundare balans vilket var målet med utmaningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.