Om hunger, mättnad och att skriva matdagbok

 

Jag är fortfarande inte riktigt där jag vill vara efter graviditet och bebistid. Ja, Liten blir snart två år men varför stressa… Först nu har jag känt mig redo för att ta tag i bitarna som leder till den sorts balans jag vill ha i livet, den jag kämpade mig till efter andra barnet och innan jag blev gravid med trean. Jag eftersträvar ett klassiskt 80/20-tänk. Bra, hälsosam, näringsrik mat nästan jämt. Och njuta av allt annat emellanåt. Inga förbud!

Mitt fokus just nu är att jobba med känslan av mättnad och hunger. Det låter säkert banalt för alla som aldrig direkt behövt tänka på sitt ätande men för mig som före detta jojo:are och ständig känsloätare var detta blogginlägg en ögonöppnare. Under cirka fem veckor har mitt fokus varit att äta när jag är hungrig och sluta när jag är mätt. *Duh* liksom. När jag verkligen lyssnar på kroppen inser jag att jag tidigare ätit vid tidpunkter då jag inte är hungrig (än). För att…det passar in i något schema eller min föreställning av vad som är ”rätt” antar jag.

Jag fokuserar på att välja mycket grönsaker (men hjälp vad svårt det är att nå 500 gram per dag!), mycket protein och vettiga kolhydrater. Jag har kört några sockerfria veckor för att landa efter höstens och julens härligheter. Men jag äter allt och jag registrerar inte kalorier eller makros. Jag skriver i en bok!

Innan jul fick jag nämligen några böcker i brevlådan från Smart Planering och jag använder Matdagboken flitigt.

Det tog ett par veckor att hitta det bästa sättet att fylla i boken för mig. I början testade jag att planera dagens alla måltider på morgonen. Kanske skrev jag i veckans middagar utifrån vår matplanering också. Men då kändes det inte helt rätt när planerna ändrades eller när jag åt något utöver det jag hade skrivit ner. Det kändes som något slags fail och hjälpte mig inte framåt. Istället bytte jag till att skriva ner allt om dagen precis innan jag somnar. Utöver vad jag ätit noterar jag nämligen även hur bra jag sovit, om jag stressat, om jag är nöjd med dagen, om jag tränat, saker jag är nöjd med och lite annat smått och gott.

Att göra ett litet bokslut över dagen har gett mig många insikter. Kring ätmönster, sömn (eller brist på) och allmänkänsla. Det går ju att använda vilken anteckningsbok som helst förstås, det är själva handlingen som räknas. Att summera, tänka efter, klappa sig på axeln och ibland konstatera ”det här blev inte toppen men nu vet jag varför”. Jag känner hur mitt gamla balanstänk börjar sätta sig igen och det är efterlängtat!

 

14 reaktioner på ”Om hunger, mättnad och att skriva matdagbok

 1. Tack snälla för dina reflektioner om böckerna och det är precis så jag önskar att man ska göra…hitta DITT sätt att använda dom på, och vad som passar ditt liv.
  Själv brukar jag grovplanera veckans måltider (med blyerts) så att jag får en bra överblick och är förberedd på vilken lunchlåda som ska med… och sen gör jag precis som du att jag summerar på kvällen. Suddar, ändrar och reflekterar hur det gått…bocka av och vara nöjd!

  Jag fyller inte i den varje dag, behöver inte göra det längre…och det är ju också målet liksom, att man blir trygg i sina val och att man förstår varför man gör som man gör! Lyssna på kroppen och vara snäll mot sig själv, då kommer man långt tror jag. …och jag håller med om att 500 g grönsaker är jättemycket!!!
  Vi får välja stora tunga tomater och morötter för att komma upp i vikten 😉

  Tack igen för din reflektion 😘

  • VÄLDIGT tunga morötter :-). Tack igen för boken! Att jag ”lovat” mig själv att fylla i varje dag nu är just för att göra de där insikterna. Sen kommer jag inte göra så hela livet men förhoppningsvis lär jag mig något av mig själv, just i det skedet i livet jag är i nu (som trött = godis :-))

   • Tycker heller inte man behöver fylla i boken jämt, det gör inte jag… men den är go att ta till för att komma i fas igen efter en period med kanske lite för många ”gotte-veckor” på raken 😉

 2. Det här med maten är en sådan issue för mig. Från att alltid varit supersmal och gått ner alla mina gravidkilo till att verkar ha utvecklat ngt slags ätstörning som resulterat i +12kg. Har varit så arg på mig själv innan över det och har försökt i 3 år få bukt med det men icke. Sköter mig i två veckor för sedan förlora kontroll helt och frossa som om domedagen kommit. För att sedan igen bli besatt av min fördelning, kcal osv. Har också en dagbok men har så svårt att hålla kontinuitet i något jag gör :). Dessa insikter har fått mig till några saker:
  1) inga förbud
  2) inga mina triggers får finnas hemma. Äts det inte slängs det. Gäller choklad och chips
  3) jag behöver inte äta 5 gånger om dagen för hålla socker stabilt. Det stressar mig så jag inte kan få in 5 måltider i min dag. Äter frukost vid 7 och hinner inte med mellanmål på fm för att sedan äta lunch vid 12. Har aldrig varit kvällsätare. Detta har varit sådan löjlig stress innan jag insåg att jag inte alls behöver äta så. Jag kan äta precis när jag vill.(så dum kan man vara ibland)

  Har hållit i 3 veckor och hoppas det vänder nu. Nu längre är inte kg viktiga utan mer känslan av att jag är i balans.
  Förlåt min långa inlägg 😘

  • Älskar långa inlägg (obv!). Skönt att matdagboken verkar ge dig vettiga insikter. Just att hålla kontinuitet – just därför är mitt enda löfte att skriva i den – varje dag. All the good and all the bad… Resten ordnar sig. Men handlingen som sådan är såpass stark att den får mig att tänka ett extra varv istället för att stoppa huvudet i sanden.

 3. Ja men precis så! Tog mig igen hela det lååånga inlägget du länkade till och landade, som ”minaträningstights” så elegant uttryckte det: så korkad jag är! Hungrig=ät. Mätt=ät inte. Då testar vi det….

 4. Puh, nu måste jag visst skriva mer efter att ha skummat texten om ätmönster som du länkade till. Och utbrista i detta: är det inte fantastiskt hur en så intelligent varelse som människan kan vara SÅ KORKAD? Vi kämpar verkligen för att göra livet svårare än det behöver. Jag ser samma, fast annorlunda, mönster hos mig själv just nu när det gäller återhämtning vs utmattning. Jag vill liksom hela tiden göra något riktigt krångligt, typ köpa en coach eller en pt och en hel stab terapeuter etc etc för att bli bättre – när det enda som behövs är vanlig hederlig vila. Herre gud. Precis som att det enda vi behöver göra är att äta när vi är hungriga och sluta när vi är mätta. Vi är för gulliga, vi människor. Skala av, gå tillbaka till basic och wopa, där var lösningen. Så enkelt och så. himla. svårt.

 5. Att fylla i bok på kvällen (och morgonen) är min bästa grej också. På morgon några ord om vad jag vill lägga kraft på under dagen (oftast typ… ta det lugnt) och vad jag är extra tacksam för just i dag (oftast… kaffe 😹). På kvällen hur dagen har varit och vad jag tänker på just nu. Älskar det. Det gör mig ödmjukare. Gladare. Ser allt som funkar och vad som kan bli bättre hur. Det hade inget med mat att göra, hehe. Mitt bästa tips för att få i sig 500 gram grönt (och mer) är att låta sina kolhydrater vara just grönt. Jag äter till exempel mosad sötpotatis (så gott!) som frukostgröt just nu och toppar dessutom äggröra med avokado som tillbehör. Till lunch ugnsstekta rotfrukter av alla de slag – det finns så många goda! – till nåt protein. På så vis är jag på riktigt god väg redan vid 12-tiden. Kram på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.