Kapselgarderob

Jag har inte kunnat undgå att inspireras av kapslandet som pågår i mina sociala flöden. Jag skrev lite om en rensning för ett tag sedan och känner hur den, och ytterligare rensningar efter den, hjälper mig att kapsla in min stil bättre. Pun intended.

Jag har inte hakat på någon traditionell kapselutmaning. Då bestämmer man sig ofta för ett visst antal (ofta 33-38 st) plagg (inklusive skor och ytterkläder) som är de enda man får använda under tre månader (här finns bra information!). Så långt har jag inte gått än men jag har börjat tänka lite mer säsongsbaserat. För mig är poängen att shoppa medvetet när jag väl shoppar. Undvika impulsköpen och tänka mer hållbart. Hållbart för min grundstil, för ekonomin, för miljön.

Framförallt är det skönt att våga lägga undan kläder ett tag. Jag har inte supermånga plagg och har länge tänkt att det mesta (undantag typ shorts) använder jag året om. Men sanningen är att vissa tunna, kortärmade, vita blusar blir inte använda under vinterhalvåret utan hänger bara där och lurar mig att tro att jag har en massa alternativ som jag inte har. På samma sätt använder jag inte sammetskavajer, stickade tröjor och skinnbyxor under de riktigt varma månaderna så då är det ju logiskt att plocka undan dem.

Det blir ett slags säsongskapsel-tänk. Typ ”kall säsong” (november-mars), ”mellansäsong” (typ april, maj, september, oktober beroende på vädret) och sedan ”sommarsäsong” (juni-augusti). Då blir det också lättare att se att de flesta nyköpen bör gå åt den kallare säsongen medan sommarsäsongen borde gå runt på färre plagg (särskilt eftersom cirka en av de månaderna tillbringas i urtvättade shorts och noppiga t-shirts på Holmen.).

Just nu försöker jag hålla mig ifrån att komplettera min ”kallkapsel” eftersom jag 1. Egentligen inte behöver något. 2. Inte är helt tillbaka i min vanliga storlek ännu och därför väntar med större investeringar 3. Inte har så mycket pengar över (läs: inga) och hellre sparar till att komplettera ”mellankapseln”.

Mellankapseln finns det dock många planer för! Många plagg är desamma för ”kallt” och ”mellan” men jag drömmer om fina och användbara tillskott. Min önskelista kommer inom kort! Hur tänker ni kring kläder och shopping?

5 reaktioner på ”Kapselgarderob

  1. Alltså, jag är typen som tycker om att vara snyggt och ändamålsenligt klädd MEN tycker det är erbarmerligt tråkigt, jobbigt och ångestframkallande att shoppa kläderna, både på nätet och irl….. Som tur har jag sedan några år tillbaka en kompis som ÄLSKAR kläder och shopping som talar om för mig vad jag ska köpa så numera är min garderob lite mer välpåfylld än tidigare.

    • Jag tycker själva planeringen är roligare än shoppingen… det är tröttsamt att prova och ha sig – oavsett om man gör det i butik eller hemma efter online-shopping!

  2. Jag kapslar inte heller men funderar mer på varje inköp (med få undantag som vissa minns) Jag skriver upp plagg jag ofta saknar på morgonen då jag klär mig ”nu skulle en grå t-shirt va perfekt” då skriver jag upp den på listan och går sen igenom och planerar inköpen. Gör lite research och så brukar jag vid löning gå och köpa ett lite dyrare plagg. Nu efter 12 månader har jag väldigt många fler användbara plagg. Är nöjd att jag vågat lägga lite mer pengar på basic plagg i kvalité det har verkligen förändrat min garderob!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.