Träning Q1 2017

…och så tar jag förstås selfies när jag tränar. Annars har det ju inte hänt!

För årets första kvartal ändrar jag inriktning på träningen lite. Från att träna för maxstyrka och med färre, tyngre pass på gymmet så blir det fler, kortare, flåsigare pass och mer hemmaträning. Så här års tycker jag om att hålla mig hemma lite mer. Det är så mörkt och kallt och snöigt och halt och en miljon andra ursäkter för att inte åka till gymmet tidigt på morgonen. Den lusten återkommer när ljuset återkommer. Hemma blir helt enkelt enklare och gymmet hinner jag i regel vid 1-2 tillfällen i veckan ändå (på helgen).

Upplägget går inte att specificera till särskilda veckodagar eftersom det är fem personers scheman som påverkar vad jag har tid till och när. Men grundtanken är:

Två styrkepass på gymmet. I rep range 8-12 reps (dvs för muskelvolym) och med fördel i superset för tidseffektivare och lite flåsigare pass. Cirka 45-60 minuter. Ett av dessa kan utföras hemma, med hjälp av de prylar jag har.

Två styrke-hiit-pass hemma (eller ute för all del). Cirkel på tid, tabatas eller liknande med hjälp av kettlebells och mina övriga leksaker. För hög puls, hög svettnivå och mycket flås. Cirka 20-30 minuter.

Powerwalks och/eller yoga övriga dagar. Jag vill röra på mig ”med syfte” varje dag. Så blir det inte alltid. Jag försöker dock tänka på att få in vardagsmotion på så många sätt jag kan (lunchpromenad, gå av bussen lite tidigare, ta några rundor i trapphuset när jag suttit för länge) eftersom jag har en rätt stillasittande tillvaro och en inre latmask som kan tillbringa veckor i soffan i sträck…

Det här är en realistisk plan för mig. Om jag hänvisar till min definition av träning så skulle jag alltså vilja kunna bokföra sju pass per vecka. Sen kan sjukdomar, sömnbrist, stress och latmaskar sätta käppar i hjulet emellanåt. Livet, liksom. Därför är jag nöjd om jag bockar av fyra pass!

Vill ni veta detaljerna kring de olika passen? Klart ni vill! De kommer framöver!

Min orealistiska plan? Eftersom drömma bör man annars har man aldrig något roligt? Då skulle min drömvecka just nu innehålla tre styrkepass på gymmet, tre korta HIIT-pass hemma (eller ute) och powerwalka varje dag och yoga varje kväll. Givetvis 9-10 timmars sömn per natt för återhämtningens skull. Skulle med andra ord behöva vara singel, arbetslös och utplåna latmasken totalt. Så jag håller mig till den realistiska!

7 reaktioner på ”Träning Q1 2017

 1. För första gången på evigheters evigheter läste jag ifatt blogginlägg på datorn och inte i appen. När jag läser i appen orkar jag aldrig kommentera. Insåg hur roligt det faktiskt är att se de riktiga bilderna, den rätta etiketten etc. Allt sånt som inte syns i bloglovin. Ville bara säga det. Att jag ff läser. Men är värdelös på att kommentera. Mer sånt sker på instagram istället. Som du säkert märker. Fast du har ju många följare så det drunknar kanske i mängden. Oavsett, kul att läsa på datorn.

  Och så är jag grymt sugen på en aktivitetsklocka. Men orkar inte riktigt läsa in mig på en massa. Känns lite som jag börjat året med overload i hjärnan.

  • Förstår precis! Löser också mest i bloglovin och kommenterar mer sällan än förr. Men jag ser allt på insta (även om jag lyckades missa din födelsedag… gillar inte den nya strukturen på insta :-)). Glad för alla kommentarer jag får, att jag öht får några!
   Vad vill du ha för typ av klocka då? Budget? Skulle jag köpt nu skulle jag köpt polar a260 (Betty har den) och kompletterar med pulsband. Den kom ut några månader efter jag köpt min. Lite smäckrare modell men samma funktioner som den jag har. Smälter in bättre till kontoret tror jag. Men jag gillar min också, polar m400!

   • Har förstått att insta är ändrat men har inte riktigt förstått hur strukturen är ändrad. Tyckte själv jag spammat med födelsedagsinlägg både på fejjan och Insta (främst fejjan) så därför tänkte jag att du tagit paus från sociala medier eftersom det inte dykt upp i ditt flöde. 🙂 Fejjan brukar det ju passera vare sig man vill eller ej. Insta-ändringen kanske gör att vissa saker försvinner.

    Kan absolut tänka mig att lägga ett par tusen på klocka. Det jag funderar på är detta med pulsband. Måste jag alltså ta på mig det för att mäta ”riktig” aktivitet. Har haft pulsklocka (polar) för hundra år sedan typ (som bara mätte puls och tid och sånt basic) och är ju inte jättesugen på att gå runt med pulsband på mig jämt. Men antar att den reggar en del ändå eller?

    • A360 har en sensor på handleden så den mäter puls även utan pulsband. Den mätningen kanske inte är helt korrekt dock (vet ej!) så därför hade jag bog fortsatt med pulsband under träningen. Utanför träningen reggar alla klockor/band med aktivitetsmätning din vardagsaktivitet, dvs steg. Jag har på mig pulsbandet när jag tränar. På min klocka räknas då träningen in i dagens aktivitetsmål. Efter morgonens pass var jag uppe på typ 80%. Sen traskar jag runt under dagen, på jobbet och hemma osv och så läggs stegen på liksom. Fattar du? Flummig förklaring.

     • Jag fattar! Tack. Ska kolla runt lite. Har ju just fyllt år och delvis köpt en veckas solsemester till mig och familjen så det är ju egentligen presenten… men jag kanske ska köpa något mer. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.