Träning 2016 – vad är ”träning” egentligen?

Min kära klocka håller koll på all min träning och vardagsaktivitet. 2016 är första året jag haft den hela året och med få undantag har jag haft på mig den varje dag.

Jag synkade just klockan med Polar Flow för att kunna sammanfatta träningsåret 2016. Ett år som började som post-gravid med anpassad träning för att återuppbygga kroppen och avslutades som den starkaste jag någonsin varit. Rätt coolt ändå!

Lite siffror för andra nördar. Jag tränade 253 pass 2016. I snitt är de 42 minuter långa. Ungefär en tredjedel har varit styrketräning. En tredjedel är cirkelträning och diverse (lite crosstrainer, yoga, boot camp, något enstaka löppass).  Och en tredjedel är registrerade som promenader. Är det verkligen träning? 

traning-2016
Träningsfördelningen över året. I grova drag en tredjedel styrketräning, en tredjedel cirkelträning (kombination flås och styrkeövningar, tex kettlebells) och en tredjedel konditionsträning. Bra tycker jag!

För mig är träning all aktivitet som sker med ett syfte och i träningskläder. Klockans ”promenad” är det jag kallar powerwalk. Jag har på mig träningskläder och pulsband. Jag går i ett tempo där pulsen ligger på 65-75% av min maxpuls. Jag blir flåsig och svettig. Det är en träningsform som kompletterar min styrketräning bra. Är skonsamt och återhämtande nog för en kropp som lyfter tungt men samtidigt ett bra sätt att aktivera en annars rätt stillasittande person. Det är något som funkar även i perioder av sömnbrist och stress, eller som kom-igång efter sjukdom. Mina leder tillåter inte regelbunden löpning men jag kan powerwalka.

När jag promenerar en runda på lunchen eller drar ut med familjen på söndagspromenad så räknar jag inte det som träning. Det är vardagsmotionen som jag försöker få till dagligen. På samma sätt registrerar jag inte morgonyogan, där jag sträcker ut och mjukar upp kroppen. Men kör jag ett längre och mer utmanande yogapass så sätter jag igång klockan.

Så räknar jag! Och då kan jag konstatera att:

 • Jag i snitt tränar nästan 5 gånger per vecka (4,8 för att vara exakt).
 • Det varierar rätt kraftigt över månaderna. Från 14 pass i december månad till 30 pass i juli månad.
 • Jag tränar i genomsnitt 30 minuter per dag.
 • Min vardagsaktivitet är bra – snittet över året ligger på 101% (jag har valt nivå 3 i klockan, den mest aktiva nivån).
 • Jag går i snitt 10.800 steg per dag (detta har dock sjunkit sedan föräldraledigheten tog slut).

Utöver detta har jag satt personbästa i marklyft (70 kg) och bänkpress (37.5 kg). Mer ska det bli! Jag kan fortfarande inte göra vettiga armhävningar. Men något ska jag ju ha kvar till 2017 också!

pass-2016
Antalet pass per månad. Varierar en hel del. Januari, mars och juli verkar vara högaktiva för mig!

 

Hur definierar du träning? Registrerar du? Hur sammanfattar du träningsåret 2016?

11 reaktioner på ”Träning 2016 – vad är ”träning” egentligen?

 1. Jag håller med dig vad gäller definitionen av träning! Allt som gör en svettig/ger trötta muskler eller liknande räknas!
  Mitt träningsår går inte till historien över flest eller bäst pass. Men jag avslutade en ostrukturerad träningshöst med 70kg i knäböj och 90kg marklyft så på så sätt är jag mer än nöjd. I år hoppas jag på en stabil träningsrutin som gör att jag orkar med allt i livet och inte tränar för mycket alternativt bortprioriterar den. Balans helt enkelt!

  • Du är stark! Och bäst eller flest vinner inte… Det är bara kul att räkna ihop tycker jag. Tänker så ofta att jag aldrig hinner träna som jag vill men uppenbarligen gör jag det – i snitt iaf. Lycka till med din balans – det är viktigast!

 2. Mitt träningsår är i princip obefintligt. Jag började ganska starkt med hemmapass, regelbunden yoga och pw:s (och minst 10 000 steg om dagen). Sedan blev jag gravid och fick i den vevan hypotyreos. Innan medicineringen var rätt inställd var jag komatrött och mådde illa och spydde som så många andra i början av graviditeten. Sedan tog en rejäl foglossning över. Tar idag 15 min promenader och gravidyogar lite, men snart är det över och jag längtar så efter en funktionell kropp igen. Det enda jag är sugen på är frukost, så det äts mackor, musli och gröt hela dagarna här. Eller klassisk ”barnmat” (pasta). Någon pizza och lite glass kan slinka ner ibland, haha.
  Så 2017 ska ägnas åt återuppbyggnad och viktnedgång, och jag har aldrig varit så peppad som nu. Har köpt hem Olgas bok för nyblivna mammor, någon recension på den? Är kostvetare med 4.5 års universitetsutbildning så jag ser också fram emot att återgå till min normala kosthållning. Ja, längt på allt detta alltså!

  • Allt har sin tid. Och graviditet har sannerligen sin. Du kommer tillbaka, starkare än någonsin! Det är roligt ändå att komma igång efter bebis. Bara att slippa släpa runt på magen gör att man känner sig så lätt och pigg. Ang Olgas bok så har jag bara testat lite ur den, inte kört ”ordentligt”. Min reflektion då var att nivå 1 var alldeles för tung för mig! Jag orkade inte alls den typen av övningar när man ”skulle” göra det. Men övningarna och programmen som sådana verkar toppen, bara man anpassar efter sin aktuella nivå. Mitt tips är att komma igång med mammamage-appen – gärna redan nu innan bebis kommer. Och sedan ordentligt efter förlossningen. Den och promenader räcker bra till en början. Särskilt med tanke på foglossningen. Och sen kan du testa ur olgas bok och känner du dig stark nog för att klara övningarna så kör på. Men skjut också på det några veckor om du inte klarar att göra övningarna med god teknik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.