500 gram frukt och grönt

Confession time: Jag får inte i mig tillräckligt med grönsaker!

Fram tills för en vecka sedan trodde jag att jag nog får i mig i närheten av den rekommenderade mängden 500g/dag, om jag inkluderar frukt och bär. I alla fall de flesta dagar. Tänkte dock att jag skulle satsa på 500 g grönsaker exklusive frukt för att verkligen få i mig alla gottigheter och började väga. Och vojne, vojne – jag är inte ens i närheten de flesta dagar.

Jag gillar grönsaker. De flesta faktiskt. Men jag är lat! Och ogillar köksrelaterade aktiviteter i allmänhet. Så därför blir det ofta den enkla, grönsaksfria, vägen till mätt mage. Vilket är korkat, I know.

Därför har jag nu ett litet mission – att väga och se till att komma upp i önskad mängd frukt och grönt. Jag plockade tillbaka frukten till 500 g-målet, annars hade jag gett upp direkt.

Så här ser dagens gröna intag ut. Det kanske blir mer men får inte bli mindre.

 • 90 g blåbär (till frukostgröten)
 • 100 g blandad sallad (till lunch)
 • 90 g morot (till lunch eller mellanmål)
 • 100 g blandad sallad (till middagen)
 • 100 g äpple (till mellanmål)

Middagens linsgryta baseras på krossade tomater, det kommer också vara en del lök i.

Totalt (ätbar mängd) drygt 500 g. Inte särskilt svårt ju men utan planering hade jag ätit blåbär till frukosten och knappt halva mängden sallad till lunch och middag. Jag hade sett tillbaka på dagen och tänkt att jag ätit bra med grönsaker. Men gissningsvis skulle det bli 250 g totalt. Not enough!

Äter du tillräckligt med frukt och grönt? Har du vägt?!

3 reaktioner på ”500 gram frukt och grönt

 1. Ja, Fröken Duktig här har ätit sin spenat var dag! 😉

  Mitt bästa tips för att verkligen få i mig alla grönsaker jag behöver är att ha ett gäng färdiglagade i kylskåpet, att bara plocka från. Om vi t ex fräser broccoli till middagen gör vi en stor sats, där resterna hamnar i en skål i kylen så man lätt kan fylla på en lunchlåda eller tallrik med grönsaker, utan att behöva laga dem där och då.

  Ett annat tips är att laga vitkål i ugnen. Skär ett halvt vitkålshuvud i klyftor och dela sen klyftorna en 5-6 gånger ”på andra ledden”. Sprid ut bitarna på en plåt, häll på olivolja, salt och peppar och baka ca 20-25 min i ugnen på 200 gr. Rör om en gång under tiden. Vitkålen blir lite sötaktig i smaken av ugnsbakningen och det går supersnabbt och lätt att tillaga en större mängd på en liten arbetsinsats.

  Ibland har jag inga färdiga grönsaker att använda, men ska jag ha en lunchlåda med till jobbet tar jag isåfall några frysta broccolibuketter och slänger i. Sen tycker jag att de blir lagom tillagade under de 3 min i micron när resten av maten värms.

 2. Nej fy vad jag slarvar!
  Gärna sallad ute, massor, men hemma blir jag lat.
  Däremot gör jag nästan varje kväll en stor smoothie på en halv banan och massa hallon. (Och kokosmjölk och lakritspulver). Tänker att det väger upp lite iallafall.
  Men ja. Kan helt klart bli bättre – och vill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.