Fredagsgym

Precis hemkommen från gymmet och jag är lika trött, förvirrad och yr som jag var innan jag åkte (Mensgrej? Änna blodbad här.). Alla pass är inte awesome. Så är det ju. Förhoppningsvis har jag gett kroppen en liten boost ändå, även om inte jag får ta del av den rent mentalt…

Det var knäböjspass på schemat men om du följer mig på instagram så vet du att jag lider av knäböjsidentitetskris (igen) och desperat bett alla mina kära följare om hjälp (igen) och känner mig totalförvirrad av alla fina tips jag fått (igen) och hatar lite på min kropps brist på rörlighet på vissa ställen (igen) och så. Beatatjata, med betoning på tjata. Som en repig LP-skiva om ni remember those, kids.

Hursomhelst ledde detta squatdilemma till opepp redan i förskott och väl på plats på gymmet orkade jag inte vänta in den upptagna skivstången (jag kan ju ändå inte GÖRA nåt med den, uppenbarligen!) så jag improviserade trött ihop lite andra övningar. Lång uppvärmning, först med fokus på rörlighet, sedan på aktivering av de små gluttarna. Sedan försökte jag tänka till på just djup, rörlighet och teknik. Försökte verkligen känna efter hur kroppen känns. Knäböj är ju en rätt komplicerad historia egentligen. Allt är med. Och allt vill inte vara med när det är jag. Jag är liksom Bibelns ”din vänstra hand vet inte vad din högra hand gör” fast jag tror inte att Jesus snackade om knäböj. Vem vet. Han satt säkert på huk jämt.

Alltid bra att sträva efter att vara mer Jesus-lik

Anyway, så här var passet:

Uppvärmning: Rörlighetsövningar med käpp och på matta. Fokus på fotled och höfter.

Aktivering: Övningar med gummiband för att aktivera rumpa. Djupa knäböj i TRX med gummiband runt knäna, musslan och blandade småsparkar.

Träning:

 • TRX Pistols/Enbensknäböj i TRX. Stod på en step-bräda för att jag inte orkar hålla upp det andra benet så högt. 4 set, 3-5 repetitioner per ben. (Note to self: Jättejobbigt! Tungt! Jag svajar i olika riktningar och får såklart dra med armarna för kung och fosterland för att komma upp. Känner av en lite flare up bak i SI-leden. Himla bajsled till att bli inflammerad så här års!)
 • KB Front Squat/Knäböj med 2 x 8 kg KB. 4 set, 5-7 repetitioner (Note to self: Det här känns faktiskt bättre än back squats. Dock lätt vikt men ändå. Lättare att sitta bakåt eftersom vikten motverkar lite. Också tydligare hur viktig magen är här. Utforska detta vidare.)
 • Rygglyft med 10 kg viktplatta, paus i översta läget. 3 x 8 reps (Note to self: Det bränner!)
 • KB swing med 24-kilo, 2 x max antal reps (Note to self: Känner av SI-leden här med. Och blir yr. Pulsen sticker iväg?)

Sen orkade jag inte mer.

Vad har ni tränat idag? Behöver något roligt att göra imorgon. Så långt ifrån gymmet och skivstänger och rörlighetsövningar som möjligt – hit me with the fun stuff!!

15 reaktioner på ”Fredagsgym

 1. Åh, jag körde ett litet pass i förmiddags och tänkte faktiskt på dig Beata!
  Tog med grannfrun och våra totalt fyra barn ut på träning och lek. Kidsen cyklade och vi joggade till närmsta lekplats med utegym. Väl där lekte kidsen på lekplatsen och grannfrun och jag körde typ intervaller. Den ena av oss sprang yttervarvet runt lekplatsen medan den andra körde styrka i utegymmet. Och så bytte vi några vändor. Lite frukt med barnen, lite snack och så lätt jogg hem.

  Så himla bra! Kombinera träning + hänga med barnen (och deras kompisar!) + hänga med grannfrun. Plus att det var grymt väder! Kunde inte bli bättre!
  Så tack Beata, för att du inspirerar till shysst vardagsträning!

 2. Har nog samma identitetskris som du just nu, inte lätt med dessa böj. Jag röstar på tabataintervaller, utan en enda knäböj. Eller ta med ungarna ut på fotbollsmatch?
  Själv ska jag springa i ett naturreservat precis intill havet. Hade picknick där häromdagen men springa går ju lika bra när man inte har tid för matsäck och annat skoj 🙂

 3. Mellantung vecka för mig o benpass (10-12 rep x 3-4 set med skapligt tungt men inte max) 1. Sumosquat i Smith, 2. Utfall med framåt kick i Smith, 3. Leg extensions i maskin, 4. Stående ben curl i samma maskin som 3. 5. Stående vadpressar i Smith. Tror det var allt. Haft ont i benen hela natten och kan knappt sätta mig ner idag o det är övning 1:s fel! 🙂 idag vilar jag och seglar i Stockholms skärgård!

 4. Jag åkte till gymmet, värmde upp och började med bänken. Efter sju set tröttnade jag, kände av den kliade halsen och åkte hem och sov istället. Så kan det gå! Annars tycker jag bänkpress är kul och rekommenderar den varmt:)
  Jag ska ut på lingonjakt imorgon och funderar på att vila helt från gymmet och ta en lång cykeltur istället, jag har så många poddar jag vill lyssna på:)

 5. Dina barn rider väl? Börja du också! Superbra träningsscheman så roligt att det inte räknas som träning och alltså kan utföras även om man råbarkads förkyld eller har ont i halsen. 😉 Jag red igår, tränade inte idag. Kanske får till nån träning i helgen, händer det så händer det. 🙂

  O-ombett råd; hu känns knäböjen om du står rakare med fötternaså att inte knäna faller in? Jag fick lära mig på en kurs att man ska ha tårna framåt för att undvika infallande knän.

  • Nej!!! Barnet har slutat rida tack o lov. Jag är både allergisk och rädd så det är inget för mig… Men förstår att det är bra träning :-).
   Står jag smalare kommer jag inte ner alls, typ. Mina höfter är lite utåtroterade så det här är liksom ”min” position.

 6. Inget dåligt pass det där! Bra jobbat! Ska ju bli fint väder i morgon – så nåt utomhus? Har du nån sandstrand i närheten av dig? Då kan du köra lite intervaller i sanden, kanske med nåt bollkastande om du har nån assistent? Sandträning är ju sjukt bra benträning 😀 Kanske avsluta med beachvolley?

 7. Jag och 3 kollegor hängde vid en trappa, en gjorde övningar i trappen vi andra körde andra övningar. Den i trappen var vår klocka innan vi bytte. Kul och annorlunda. Jag har haft noll träningssug efter Tjejmilen, men vet ju att det kommer tillbaka. Idag var det därför väldigt lägligt att ha en bestämd träningsdate.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.