Styrkefokus hela hösten lång (eller?)

Uppmärksamma läsare vet redan att det här året handlar om att öka i styrka för min del. Nu satte jag personbästa i alla baslyft redan tidigt i våras (ganska enkelt när man inte lyft särskilt tungt innan…) men lite mer ska jag nog klara av innan året är slut!

Jag lekte runt med Wendler 5-3-1 i våras efter tips ifrån Betty. Tycker att det är ett suveränt upplägg som passar mig perfekt. Lagom uppstyrt kring basövningarna med tydliga progressioner, men samtidigt flexibelt nog för en som vill kunna gegga till det lite också. Testperioden gav mig flera bra insikter kring rörlighetsproblematik och ett bra utgångsläge för vilka vikter som är lagom att starta på.

Insikt 1: Jag kan inte träna ”lite hur som helst” (hemmapass, utepass osv) flera dagar i veckan och samtidigt lyfta ordentligt tungt på gympassen. Återhämtningen mellan passen spelar roll!

Insikt 2: Jag kan inte lyfta lika tungt om jag tränar direkt på morgonen som om jag lägger träningen lite senare på dagen, när jag är uppledad i kroppen och har lite energi i mig.

Insikt 3: Jag behöver mer tid till passen för att hinna vila ordentligt mellan lyften.

Därför är planen som följer:

  • Tre gympass per vecka

That´s it. Alltså, fattar ni vad det tar emot att inte skriva ”och kanske något litet hemmapass om jag får feeling, och kanske lite pw på morgonen och lite yoga på kvällen och lite si och lite så…”. Nu ska jag förstås se till att vardagsmotionera och sträcka ut kroppen till belåtenhet också ty det bör vi alla. Men grunden och planeringen är dessa tre pass. Samtidigt – Livet. Måste planeras för, så with that said:

Tillägg till planen:

  • Detta kör jag tom september, sedan utvärderar jag och justerar vid behov (pga kanske blir galen av för få endorfinkickar).
  • Jag måste ha en plan B för hemmaträning för de gånger Livet (tvivellöst) kommer med sina hjulkäppar och förhindrar gymbesök. Fokus ändå tungt och basövningar plus assisterande men eftersom jag inte har skivstång hemma så får det bli lite hopkok. Sen får jag beta av Wendler-passen ett efter ett helt enkelt, även om det blir ”fel” på veckorna.
  • Kanske får jag lägga till ett gottepass i veckan där jag tränar hemma eller ute eller vad som helst… Om jag inte står ut annars… (Jag vet. ”Jag kan sluta när jag vill!” höhö. Men glad och pigg är viktigare än olycklig och starkare).

Tidpunkterna är lite klurigare. I nuläget tänker jag så här men eftersom jag inte riktigt vet hur våra arbetsscheman eventuellt förändras i september (blir gaaalen!) så är det ”med reservation för ändring”.


Schemat:

Fredag lunch: Benböj-passet

Jag jobbar hemma fredagar och kan dra till gymmet på lunchen utan att behöva bry mig om att piffa mig och sånt efteråt.

Söndag: Marklyfts-passet

Utmaningen här är att det ska bli av vid lämpligt tillfälle innan tröttma och familjegrejer tar över tiden.

Tisdag eller onsdag morgon: Bänkpress-passet

Jag har ju sagt att jag inte ska träna på morgonen men jag tror inte att jag får ihop det annars? Möjligtvis om jag tränar på lunchen i stan men det är lite vanskligt. Eftermiddag/kväll på gymmet med miljoner andra? Nej tack. Men kan funka i nödfall även om jag förmodligen får vänta på stången i en evighet då. Hur som helst är bänkpress-passet enklast att ta på morgonen eftersom jag inte behöver vara lika uppmjukad.

Hmm.

Alltså. När jag läser det så här känns det typ supersvårt att få till. På grund av gym-”tvånget”. Men jag testar helt enkelt. Är bara människa. Ska icke tävla eller bevisa något för någon – kan ändra mig hur jag vill! Kanske hör styrkefokus framtiden till? När jag har barn som klarar sig själva nån timme och så. Kanske borde tänka om direkt? Äääh, wtf! Nu har jag ju skrivit det här skitlånga, nu får det gälla i några veckor åtminstone.

4 reaktioner på ”Styrkefokus hela hösten lång (eller?)

  1. Låter som om du snart kommer att äga en skivstång hemma 😉 Tycker också det är svinkul att lyfta tungt men är nog inte så klok och mogen som du – än – att jag kan släppa mina intervaller och allt det andra roliga! För egen del har jag tänkt satsa lite mer på thaiboxningen i höst – men det är banne mig inte lätt att få ihop schemat så att det passar både mig, familjen, min tränare och mitt jobb (pendlar 2×1,45 per dag)
    Det ska bli spännade att följa dig mot nya tyngre höjder 😀

  2. Hej på dig!:) Vad tror du om att köra stronglifts istället för 531? Körde det några veckor tills jag tog paus pga resa och sen graviditet och ÄLSKAR det. Passen går jättefort i början och sen när vikterna är tyngre så är du redan inne i rutinen. Kanske världens dummaste tips/råd men Styrkelabbet pratade om de olika upplägget i ett podavsnitt och var måttligt positiva till 531.

    Lycka till i höst!:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.