Sömnstörd

Jag är trött. För att jag sover för lite. Och det är så klart barnens fel. Trots att de i princip sover hela nätterna, allihop…

Jag känner mig liksom sömnstörd och den egentliga boven är nog min egen hjärna. För den är så himla VAKEN när den borde vara avstängd. Jag har svårt att somna på kvällen. Vaknar oftast efter 4-6 timmar och har jättesvårt att somna om. Och sen är det dags att gå upp och/eller barnen vaknar. Ett par nätter i veckan väcks jag dessutom på grund av tappad napp/mardröm/snarkningar/kiss i sängen och det sker ju per default alltid när jag sover som bäst. Så nästa natt ligger jag vaken och väntar på störningsmomentet – trots att det aldrig kommer.

Kroppen är i någon slags beredskap och hjärnan kommer snart därefter och börjar omgående avhandla jobbutmaningar, det faktum att jag glömde posta det där brevet, när torkade vi av köksluckorna senast och vad hände egentligen i sista avsnittet av Grey´s anatomy förra säsongen? Lägg till lite taskig rygg och värkande höfter så blir det party på riktigt.

Det låter banalt men jag behöver ganska många timmars sömn (åtta!) och blir sjukt grinig av för få.

Sömn kommer helt enkelt vara ett stort prioområde för mig i höst. Kvalitet OCH kvantitet. Ny säng står högst på önskelistan… Vad har ni för sängar? Kan man köpa vettiga för vettigt pris (typ IKEA) eller är det supermegadeluxevarianterna som gäller? Tipsa mig!! Gissningsvis är nästan allt bättre än de två, omaka sängarna från Barnafaderns barndomshem vi har idag…

 

Detta påverkar även träningsplaneringen i hög grad. I våras hamnade jag i en trött, negativ spiral där jag låg vaken på natten och tänkte på morgonpasset jag hade planerat och stressade upp mig över att jag inte kunde somna om och därför inte skulle orka prestera med träningen. Och så snoozade jag bort träningen och hade ingen plan B. Så nu tänker jag bort morgonträningen helt. Jag FÅR helt enkelt inte träna på morgonen. Det ska inte vara ett stressmoment när jag vaknar på natten. När klockan ringer ska jag upp och gå till jobbet och det kan jag göra i zombie-läge om jag måste (och om jag får mycket kaffe…). Träningsprestationer får komma längre ner på listan. Återkommer om detta!

 

 

14 reaktioner på ”Sömnstörd

 1. Åh, lider med dig. Att sova är ju så viktigt. För att orka med allt. Jag hoppas att du kan få till bra sömnro nu under hösten! Är ingen sängexpert men vi har en Tempursäng som jag ÄLSKAR! Den var dock svindyr. Men av alla jag hört är IKEAs sängar väldigt bra och prisvärda!

  • Minns när ni köpte tempuren till och med :-). Vi får se var vi landar prismässigt. Har typ noll kronor i sängbudgeten just nu men å andra sidan typ livslång investering.

 2. Jag är också sömnstörd. Gruvar mig något vansinnigt att börja om jobbet i morgon. Räknade ut att jag sover som längst 2 timmar i sträck. Den inre stressen och oron/ångesten. Hadde några dagar för några veckor sedan jag knappt sov alls (därav den låsta bloggen).

  För tre år sedan köpte jag ny säng. Det var stort! Jag köpte en säng till MIG! Helt själv! Kunde inte bestämma mig för en medel eller hård madrass. Så jag valde en sida av varje. Vilken grej! Vilken frihet! För hela sängen va ju min och jag kunde sova på vilken sida jag villle!

  Nu delar jag sängen med Mr Handsome. Vi brukar byta sida då och då men jag ligger så gott som alltid i skarven. För att få ligga sådär nära nära. ☺️

  Sängen köpte jag på kampanj och avbetalning på Mio. Tror den kostade ca 7000 kr.

  • hur har jobbstarten gått? Har inte sett att bloggen är låst förrän nu, läser alla mina bloggar i bloglovin och det har helt enkelt inte kommit några nya inlägg… Är du okej? Förstår att det är tufft!

 3. Vi har sängar från Sängjätten som vi är nöjda med, med en tjock gemensam bäddmadrass för att undvika skarv i mitten. En bra säng kan säkert hjälpa nattsömnen, men löser nog inte problemet att du ligger vaken på nätterna. För det behövs det sannolikt andra åtgärder. Håller tummarna att du hittar dem!

 4. För lite sömn är ingen höjdare. Jag har faktiskt oxå tänkt en del på det. Målet i höst är att inte nalla för mkt på mina timmar. Måste komma i säng tidigare på kvällarna, för det är mitt problem. Förr kunde jag träna sent och somna direkt, men tyvärr fungerar inte det längre. Det är trist!
  Vi har sängar från IKEA och de är jättebra tycker jag.

 5. Tycker också Ikea är bra! På vårt varuhus upplever jag att personalen är kunnig och ger bra hjälp. Ett tips (som säkert gäller andra sängmärken också) är att man köper varsin resårbotten och en gemensam bäddmadrass. På så sätt kan man ställa in sängen individuellt beroende på hur tung man är och hur hård/mjuk man vill ha sängen, men man slipper en läskig glipa mellan sängarna. Och brukar ni ha barn i sängen är mitt bästa tips att satsa på en stooooor säng! Då sover man så mycket bättre och behöver inte väckas av en armbåge i ögat el dyl.
  Lycka till!

 6. Här är en till som sover aaldeles för lite just nu! Snark! Somnar sent och vaknar liksom dig, efter 4-5 timmar. Går ofta upp på toaletten då och sen är det heelt omöjligt att somna om!! Jag vill gärna sova 10 timmar per natt, vilket är omöjligt i veckorna och blir det bara typ 6 timmar så är jag som död dagen efter. Förmiddagarna går bra att jobba, men eftermiddagarna är hemska! Jag vill bara hem och sova! Vi skulle också behöva köpa nya sängar och ser fram emot bra tips här på bloggen, då plånboken i princip ekar tom efter sommarens semester med familjen.

 7. Usch, jobbigt det där med sömnen. Jag vaknar i perioder på natten och huvudet börjar snurra, hela hjulet snurrar, känner mig stressad och ängslig. Som tur går det över!!
  Våra sängar är från IKEA, vi gick från vattensäng till vanliga sängar och det var lite svårt. Men vi är väldigt nöjda och de är prisvärda.

 8. Fokuserar också på sömn i höst och träningen står faktiskt rätt långt ner på listan. Prioriterar sånt jag kan göra hemma. Yoga till exempel. Att du vaknar mitt i natten kan ju vara höga kortisolnivåer. Typiskt vid stress att en vaknar typ 04 och är påslagen på max typ. Jag kan absolut inget om sängar men sover i en Hästen som jag älskar.

 9. Ikea har oväntat bra sängar! Väldigt prisvärda. Väldigt nöjd med min gamla och partnerns nya. Finns bra utbud så man själv kan välja vilka delar att lägga extra krut på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.