Inskolning till vardagspusslet

Första delen av sensommaren präglas av inskolning. För Liten på förskola. För Mellan på fritids. För Stor på mellanstadiet och lite kortare dagar på fritids. För oss vuxna till utökade arbetstider och för Barnafaderns del ett nytt arbetsschema.

Minns ni att jag funderade kring arbetstid och sånt i våras? Det vi landade i nu är att jobba som vi gjorde innan Liten kom till världen. Det vill säga ungefär 90%. Jag jobbar måndag till torsdag på kontoret, fredag förmiddag hemifrån. Dock med flexibilitet för månadsmöten och annat som kan infalla på fredagar. Barnafaderns schema är lite komplicerat och kommer dessutom ändras under september. Har ärligt talat ingen aning om hur det blir och det gör mig smått galen eftersom jag vill veta exakt hur min vardag kommer att yttra sig, helst för all framtid… Nåja, vi får krossa den bron sen, eller vad man säger. En sak i taget. Och inget är skrivet i sten, det går ju att ändra (om det inte vore för denna strukturfascist till bloggare vill säga, hon som har svårt för förändringar!). I nuläget går barnen tre dagar i veckan på förskola/fritids. Troligtvis innebär schemaändringen att det blir fyra dagar. Tre långa, en dag hemma, en något kortare dag.


Men låt oss fokusera på den här bebisen! Vår lilla. Minstingen. Som inte är så liten längre. Som fått vara hemma längst av våra barn. Stor började när hon var 14 månader. Mellan när hon var 15 månader och nu är Liten 16 månader och det är dags för inskolning på förskolan.

Hon sjunger och snackar (goja) och klättrar i trapporna like a pro men går inte. INGET av våra barn har gått när de börjat förskola. De stora var 16 respektive 17 månader när de började gå så kanske siktar Liten på att slå rekordet och håller ut till 18 månader?

Vi har valt en annan förskola till Liten än den de andra gått på. Inte för att vi inte varit nöjda (det har vi verkligen!) men för att denna är närmare parkeringen. Sjukt konstig anledning inser jag nu men den verkar jättebra. Inskolningen är en sån där tvåveckorsvariant. Känns länge, trodde att man körde intensivt nuförtiden? Har glömt hur de gick till med de stora… Vi tar varannan dag ungefär. Varvar med jobb precis som i våras. Om två veckor kommer den där verkligheten när tre barn plus jag ska komma iväg påklädda, med rätt väskor och böcker och gympakläder och galonisar och vara i tid och inte missa tåget till jobbet och inte svettas ihjäl. Tur att det inte är så långt från parkeringen då.

7 reaktioner på ”Inskolning till vardagspusslet

 1. Funderar också på det där med arbetstid just nu. Liten är i en period där hon INTE vill till dagmamman. Vill bara vara hemma.
  Jag jobbade 100% plus företaget ca 10-15 timmar per vecka förra året. Med för lite sömn pga blodsockerkontroller och annat. Kan lova att 5 veckors ledighet inte har varit nog för återhämtning. Jag är fortfarande trött, så trött.
  Och i morgon börjar vi igen.
  Som sagt, arbetstimmarna behöver ändras men vi har inte lyckats lösa det med jobb/ekonomi/ha mat på bordet/och kläder på kroppen-pusslet

  • Det är ju lite galet. Du fattar ju det också. Förstår att ekonomin är viktig men hur blir det om en av er blir sjukskriven? Hur klarar ni er då? Kanske smartare att ”sjukskriva” dig lite i förväg istället…

   • Ja det är så jag tänker. Helt galet att hålla på så här. Funderar att pausa med företaget under hösten också. För att hitta lite mer ro och balans igen.

 2. Våran 3:a var inte heller så sugen på att gå, när han började på dagis vid ca 14 månaders ålder. Han kröp gärna överallt och tog sig fram relativt snabbt på det viset. Men när han fick se de större barnen kuta omkring på dagis, så tog det inte lång stund alls innan han började gå mera och slutade krypa helt.

  Nej, det är inte lätt att få allting att stämma och komma iväg i tid på mornarna med 3 barn. Oavsett ålder på barnen, skulle jag vilja säga. Min minsta på snart 7 år är faktisk lättare att ha och göra med, än de större barnen på 13 och 15!! 7-åringen gör (oftast) det han ska, som att klä på sig och borsta tänderna utan tjat. Men man lär sig med tiden och framför allt, man lär sig att en skitmorgon oftast följs av en mycket bra morgon!!

  Mina råd som jag vill ge dig är att 1: Gå upp i tid – en stressad mamma är ingen bra mamma. Och 2: Planera och förbered så mycket som möjligt kvällen före!
  Lycka till!!

  • Japp, check på de tipsen! iaf innan trean kom, nu ska vi komma in i det igen, inse att allt måste plockas fram kvällen innan osv… Det blir nog bra, till slut!

  • Det är verkligen extra allt! Både det bra och det dåliga :-). Och en utmaning om man inte är så förändringsbenägen (fast det står det nog att jag är på min Linkedin-profil…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.