Om kvällsätande

fråga

Hej Anna-Karin och förlåt att det tagit mig så lång tid att svara på din fråga! Jag gör ett inlägg av den, vet att det är många som kämpar med samma sak.

Det finns en massa generiska rekommendationer för det här och jag gissar att du känner till dem alla. Att äta ordentligt under dagen så att du inte är för hungrig framåt kvällen. Att borsta tänderna eller måla naglarna (eller både och dock ej samtidigt) för att inte kunna äta något mer. Att inte ha några sötsaker/triggers hemma. Att dricka mycket vatten osv osv.

Men här kommer några exempel på vad jag gör, huruvida det är smarta strategier eller ej lämnar jag till dig att avgöra…

Jag går och lägger mig

Jag vet att jag lätt förväxlar trötthet med hunger. Kroppen vill ha snabb energi för att orka hålla sig vaken. Så jag går och lägger mig så tidigt jag kan. Ibland samtidigt med barnen, ibland tidigare. Typ vid 19. Ja, det är knäppt och man missar definitivt den där sköna stunden i soffan framför TV:n men det är också under den där sköna stunden jag kan sätta i mig flest kalorier… Dessutom är det just sömn jag mest behöver just nu så jag ser det som en fin present till mig själv!

Jag äter

Är det tidigare på dagen kan jag förstås inte gå och lägga mig hur som helst. Då äter jag istället. Något vettigt. Kanske äter jag dagens lunchlåda redan 10.30, spelar roll. Jag blir mätt och det kanske får bli ett extra mellanmål senare men är jag hungrig/sugen så är jag. Bättre med riktig näring då. Är jag väl mätt så är det inte svårt att stå emot godsakerna.

Jag planerar

Ibland är kvällsmyset det enda som hindrar mig från att slita både mitt och mina barns hår under dagen. Tanken på den där stunden när huset är tyst och jag får sjunka ner i soffan och vara själv en stund. Själv med något gott att äta. Det är inget fel med det alls men om man då försöker viktminska krävs lite planering för att få ihop det. Kanske blir kvällsmyset något lyxigt men väldigt hälsosamt (just nu har jag snöat in på fruktsallad med keso och kokosflingor). Kanske blir kvällsmyset mjölkchoklad. Det kan finnas plats för båda delar om du planerar lite. Äter jag mjölkchoklad varenda kväll så vill jag snart fortsätta göra det varje kväll så därför undviker jag det till vardags men jag har inga förbud. Igår åt jag mjölkchoklad. Det var liksom det enda som kunde bädda in alla vassa kanter efter en kaosdag. Det går ändå. Med planering!

 

Ibland det ena, ibland det andra
 
 

4 reaktioner på ”Om kvällsätande

  1. Här är en till som har väldigt svårt för att inte äta något gott på kvällen! Det är ju en sak om jag har tränat efter middagen, för då behöver ju kroppen få i sig någonting innan läggdags. Men övriga dagar är det svårt att låta bli att ta något i skåpen. Jag brukar dricka en kopp te och ta en näve sötmandlar. Det fungerar i 8 fall av 10. När jag är så där jättesugen på kvällen så kan jag oftast relatera det till att jag ätit för dåligt på dagen och att jag sen kanske inte riktigt blivit mätt på middagen. Det är tufft många gånger, men jag brukar försöka tänka att ”har jag klarat mig till kl 18 eller 19 på kvällen, från att äta något onyttigt, så klarar jag ett par timmar till!” Och det gör man ju!

  2. Tack för svar, ett helt dedikerat inlägg! Bra strategier, kanske främst det där med att gå och lägga sig… Ska sikta på det.
    /Anna-Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.