Åtgärder

Så här tredje veckan in på mitt ”funk” så kan jag inte blunda för faktum längre. Jag är trött och stressad. En del av mig vill skrika ”varför då din lilla mes? Jobbet är inte überjobbigt? Du får sova rätt hyfsat för det mesta? Livet flyter på och du GÖR ju typ ingenting?!”. En annan del inser att det inte spelar någon roll när jag knaprar Novalucol för magkatarr och ligger vaken på nätterna med miljoner tankar snurrande i huvudet.

Just nu har vi tre barn i olika faser av influensa och det var ett himla spring i natt. Från klockan 03 låg jag vaken, med katarren brännande i magen och tänkte ”om två timmar måste jag upp till gymmet, jag måste somna om nu, inte tänka mer nu, inte diskutera med mig själv, bara somna och gå upp och göra det…om en och en halv timme måste jag upp till gymmet, jag måste somna om nu…”. Så har ganska många nätter sett ut på sistone och därför bestämde jag mig hux flux för: No more morgonträning. På obestämd tid gör jag slut med #5amworkoutclub och fokuserar på att återerövra nätterna (så långt som barnen tillåter, vill säga…).

Det satt långt inne. Även om jag vet att träning vid hög stress och sömnbrist är kontraproduktivt. Jag vet ju att om morgonträningen ryker så är chansen till träning den dagen mycket liten. Jag får klura lite på det men jag har faktiskt fyra andra dagar till förfogande – mina föräldralediga dagar och helgen. Och maten sköter jag förstås men kanske får justera lite mot en något lägre energiförbrukning, får klura på det med.

Jag måste släppa:

 • det faktum att jag har en vecka kvar på Strong Curves-upplägget och egentligen bara vill vara färdig med det så att jag kan gå vidare
 • det faktum att jag är så himla oproduktiv hemma hela tiden (eller kanske, eventuellt, möjligtvis ställer lite väl höga krav på hur produktiv jag VILL vara)
 • kaffet, och andra magkatarrstriggande grejer
 • vissa ambitioner. Åtminstone tillfälligt. Det finns människor som pallar att jonglera jobb, barn och samtidigt utbilda sig på distans, skriva en bok, odla sin egen mat och designa barnkläder. Det har jag läst i Mama. Jag är inte en sådan människa. Jag får la spara lite grejer till 50-årsåldern?

Jag måste inse:

 • Att jag är ganska bra som jag är. Rättelse: Jag är ganska bra som jag är.

Och det är du med.

22 reaktioner på ”Åtgärder

 1. Helt rätt att göra justeringar när det inte känns bra! Man måste ta hand om sig – sjukt lätt att säga men så himla svårt att göra ibland!

  • Jag vet. Säger ju detsamma till ”alla andra” när de krisar lite… Själv vill jag ju helst att det ska rulla på perfekt jämt. För sådant är ju livet. Perfekt. Eller hur var det nu?!

 2. Hey sister! Det gör ont i mig när jag tittar i backspegeln och inser att jag inte tränat regelbundet sedan i augusti. AUGUSTI! Det har aldrig hänt. Sen jag började dansa och träna fotboll på lågstadiet… Ser jag det bara så får jag ångest. Ångest är dåligt. Backar jag bandet och tänker om så tänker jag istället… okej, det blev så. Jag började nytt jobb efter 1,5 års föräldraledighet. Det är jobbigt. Vår minste slutade sova. Det är jobbigt. Kombinationen – outhärdlig. Jag grävde ner mig, jag slutade träna, jag försökte överleva. Jag blev en surmamma och surfru. Jag började året med att gråta mycket, skratta mycket och gråta mycket. Jag ser inte direkt ljuset men jag har hittat ett bollplank (älskade kollega) och skapat förutsättningar för förändring (älskade make, kollegan, JAG, min chef, etc.). Jag inser att det inte riktigt är hållbart att INTE träna för jag behöver det. Men ett steg i taget.

  Så vad är det jag vill säga (förutom att bladdra om mig själv i ditt kommentarsfält…)? Jo att du hanterar allt helt rätt. Något måste stå tillbaka. Du vet ju att det är idioti att träna utan att ha sovit. Vi är i slutet av ”älskade” februari. Sjukdomsmånaden. Det går över. Det blir bättre. Det tar tid. Det måste få ta tid. Jag vill också bara snabbspola framåt och allt ska vara genomfört och klart men jag inser att jag snarare måste hitta förändringen nu som gör att jag börjar få balans. Mellan mig, familj och jobb. Jag är inte där just nu. Du backar med morgonträningen. KLOKT! Det kanske innebär att du inte får till alla pass eftersom det ÄR svårare för dig att träna eftermiddag och kväll. Då får det vara så. För är det något jag vet med säkerhet är att du kommer styra om skeppet när omständigheterna tillåter. Och det kommer gå lysande!

  Stor stor stoooor kram!

  • Jag fattar. Men samtidigt vill jag ju inte fatta, liksom. Jag vill bestämma SJÄLV! inte att sömnbristen ska bestämma åt mig. Inte några förkylningar eller andra yttre faktorer. Känner mig som trotsig unge som surar. Jag vet att det blir bättre men jag vill ha det bra NU och helst hela tiden. Som en maskin där det bara snurrar på helt rätt konstant. Vill vara en robot med andra ord, hehe. Stor kram till dig! Hoppas att du börjar blogga igen eller så får du fortsätta skriva så här långt i kommentarerna så att jag är uppdaterad 🙂

 3. Du, jag, vi – alla måste vara schysstare mot oss själva. Det låter som om du har en ”Betty the Bitch” på axeln och det är dags att be henne att DRA. Jag älskar Jillians avsnitt där de gör upp med henne och får alltid ny kraft när jag lyssnar på det.
  Istället för magkatarr så lider jag av spända käkar p g a stress. Det enda som hjälper är att göra mindre saker. Borde vara lätt att åtgärda men i realiteten är det skit svårt. Jag måste ha slötid i soffan på kvällen efter att vi har lagt barnen, jag behöver 7-8 t sömn och jag behöver träna ett par ggr/v för att inte förvandlas till en knäckehäxa. (vilket jag ändå blir varje kväll när det är dags att natta barnen). Heja på och du gör ett fantastiskt jobb!

  • Ja, en sån där ”kompis” har jag helt klart på axeln! Jag måste liksom ställa in kompassen igen med jämna mellanrum. Hamnar lite snett titt som tätt men vet ju vad jag behöver egentligen. Bara jobbigt att vara så på marginalerna jämt så att tex sjuka barn får allt att haverera totalt (för att sömnen blir lidande och då blir träningen lidande och då blir hela världen lidande för att jag blir en knäckehäxa…). Oh well. Vi gör ju så bra vi kan!! Ska kolla upp Jillian igen, har inte lyssnat på henne på LÄNGE!

 4. Du ser otroligt fräsch ut iaf! 🙂 Vilken lyster! Och jag tycker att du verkar vara en sådan där annan, TREEE barn, jobb, hus, kyrkan, vara fin medmänniska, träna, ha ett socialt liv osv osv osv. Jag har inga barn och tycker det kan vara svårt att få ihop livet ändå ibland.. Kram!

  • Visst blev det bra bild! Undrar lite vad lystern kom ifrån för jag ser den inte i spegeln ;-).

   Det är klurigt det där. Alla är vi väl ”alla andra” för någon. Du kanske tycker att jag hinner mycket, jag tycker att du hinner så mycket osv. Egentligen kanske vi ska fokusera mer på våra egna liv än på alla andras. För när du skriver det så där så verkar det ju som att jag får ihop det på något sätt medan jag själv fokuserar på det faktum att jag tex i söndags var i kyrkan och var så trött att jag glömde parera ljudet när folk pratade (hade ljudet då) och sen gick jag hem och sov hela eftermiddagen och mutade barnen med godis och chips hela kvällen eftersom jag inte orkade fixa middag…

 5. Du ÄR bra och dessutom väldigt klok som lyssnar på kroppen. Gällande produktiviteten hemma så vill jag väldigt gärna vara väldigt produktiv och kör järnet på helgerna hemma men har kommit på att gör jag det hela tiden så blir jag aldrig ”ledig” eller låter kroppen så slappna av så jag tar alltid små kvartar här och där då jag bara gör ingenting eller sitter med barnen och bara myser för att sedan göra lite till och det som inte blir gjort den dagen får vara till nästa dag. Och viktigast av allt- att bara göra en sak i taget och inte göra femtioelva saker samtidigt försöker jag verkligen låta bli.

  • Precis så, jag bara gör och gör och gör. Eller så ligger jag platt för att jag är så trött och då blir jag stressad över att jag inte gör något… SJUKT svårt att sitta still med barnen eller typ bara kolla tv utan att samtidigt göra något annat. Inte bra.

 6. Vet du vad? Hur tråkigt det än är att du inte mår toppen så blir jag så glad av att läsa såna här inlägg som påminner om att jag inte är ensam. Den bästa träningen är den som blir av säger vissa, kanske ska vi säga att den bästa träningen är den vi mår bra av? Och heja alla som tar kloka beslut, även om de går emot planen!

  • Så sant, den bästa träningen är den vi mår bra av. Det är ju mitt huvudsakliga mål med träningen. Och jag vet att jag inte är ensam, därför vill jag gärna skriva om det här ibland för jag vet att många känner igen sig. Bloggbilden blir rätt skev annars. Tack för pepp!

 7. Jag tycker du är hur cool som helst. Och underbar. Vet inte vilka de andra är men det är definitivt inte jag. För mig är kanske du ”de andra” för du hinner äta rätt, vara hemma med barnen, ha det så fint hemma, vara aktiv i kyrkan och på flyktingsförlägningen, träna och vara awesome hela tiden.
  Puss på dig

  • Det är så lurigt det där. För med vissa grejer är jag säkert ”alla andra” och med många andra saker inte alls… Överhuvudtaget måste vi ju alla sluta bry oss om vad ”alla andra” gör och inse att det inte spelar någon roll! JAg tycker ju att jag itne gör nåt vettigt alls, men jag har ju barn och hus och jobb osv, och alla överlever hittills. Så NÅGOT gör jag ju. Förstås. Sen är ju bloggen ibland en så skev bild av allt. Jag äter inte alltid rätt. Tränar sannerligen inte alltid. Är inte särskilt awesome… Försöker ge ljus åt alla sidor av livet men det är inte så lätt det heller!

 8. Låter som du tagit mycket kloka beslut. Kroppen är ju grym på att tala om för en när det börjar bli för mycket. Tror att du ändå kommer fixa få till träningen trots att det inte blir på morgnarna, tar kanske ett tag att bygga upp en ny rutin men det handlar ju bara om att vänja sig. Heja dig!

  • Jag hoppas dessutom att det är tillfälligt, gillar ju morgonträning egentligen men kan ju inte ligga vaken halva natten innan då… Är för orolig i själen just nu helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.