Rörlighetsträning

Det här med ryggont och rörlighet och samarbetsovillig kropp är ju ingen nyhet direkt. Ändå blir jag överraskad rätt ofta. Kommer ni ihåg mitt rörlighetsrant i december? Många bra saker kom ur den frustrationen, inte minst fysioterapeuten Emmas kommentarer (lästips!). Hon är inte bara fysioterapeut utan även reumatiker och påminde mig om just det: att jag är reumatiker. Det glömmer jag jämt. Hon varnade lite för att forcera rörlighet eftersom det kan reta min artrit och jag ba ”aha, kanske därför jag får så sjukt ont i fotlederna när jag pressar med vikter”.

Hon skrev också en massa smarta saker om biomekanik och om hur alla människor helt enkelt inte kan eller kanske bör göra alla övningar. Fråga dig: Är det verkligen en bra övning om du måste göra en massa annan träning för att klara den på ett bra sätt? Jag vill förstås knäböja och marklyfta och hip thrusta av anledningen att ”alla andra” gör det. Men är det verkligen rätt övningar för mig?

Jag lyssnade också på eminenta podden ”Styrkebyrån” (lyssningstips!) och deras avsnitt om rörlighet.  Även de ställde frågan ”vad är rörlighet för dig?”. Vad vill JAG klara av? Är det att gå ner i spagat och slå knut på mig själv eller vill jag kunna lyfta min bebis utan att få ont? (Tack o lov att jag har en 9-åring som kan hjälpa mig på mornarna innan jag är ”uppledad”)

Slutligen ältade jag saken med mer insatta bloggvänner och fick diverse tips på övningar och bra saker att fundera på. Och frågeställningen jag återkommer till är: Hur mycket extra arbete är jag villig att göra för att jobba fram bättre form på en specifik övning? Det ärliga svaret är: Mycket lite.

Däremot är jag villig att lägga lite tid för att förbättra min rörlighet överhuvudtaget. Och då är det mer ”det vore skönt att kunna gå upprätt efter att ha suttit ner en stund” än att gå ner i spagat. Om det förbättrar min form träningsmässigt så vore det väldigt nice! Just nu anstränger jag mig lite mer och kör ett rörlighetspass inspirerat av Styrkelabbets e-bok om rörlighet fast med några anpassningar som passar mig bättre. Vilka resultat det ger återstår att se!

image
Hittills har jag kört igenom hela passet en hel gång så snart är jag nog superbäst på rörlighet!

11 reaktioner på ”Rörlighetsträning

 1. Jag hade en pt- timme med Betty igår. Kan säga att vi hittade en hel del som förmodligen gör att jag snedbelastar och gör att jag får ont. Passa på att få hjälp av henne när ni ska ner.

 2. Så glad jag blir att du uppskattade input. ❤️
  Du fångade liksom flera hjärtefrågor i en, och då kunde jag ju inte låta bli.
  PS. Du tänker helt rätt med mer generell rörlighet! Det är något annat än det där specifika, rätt tuffa rörlighetsträningen som jag vände mig emot i tidigare inläggs kommentarer.

  • Jag är så TACKSAM för all input, det är ju bäst! Och uppenbarligen känner du mig bättre än jag själv :-). Generell rörlighet har jag kört som uppvärmning i åtminstone ett par år nu (istället för typ crosstrainer 10 min) och det gör sån skillnad för hur mina leder känns efter träningen. Att jag liksom smörjer upp dem innan så att det inte blir så stor påfrestning under passet… Eller nåt sånt. Känns bra i alla fall 🙂

 3. Väldigt klokt! Alla människor är så himla olika och alla övningar passar inte alla. Rörlighetsträning har varit trendigt rätt länge nu tycker jag, men stabilitetsträning är minst lika viktigt (om inte viktigare, för vissa). Många har extremt dålig styrka i de små lednära och stabiliserande musklerna. Mvh hon som drog axeln ur led i en turkish get-up (på ämnet alla övningar passar inte alla…) 🙂

  • Vad är stabilitetsträning egentligen då?! Jag är liksom överrörlig på vissa sätt, stel, inflammerad och allmänt ovig på andra sätt… vet inte riktigt vad jag borde göra egentligen. Vet dock att jag mår bättre med träning än utan :-). Fast min man sa imorse att vi borde reklamera mig 😉

   • Jag förstår det! Supersvårt att säga något mer specifikt utan undersökning osv. Har du kontakt med någon bra sjukgymnast på hemmaplan? 🙂

    • Nä. Klarar mig själv :-). Halkade ur reumatologen när jag flyttade från gbg och är för frisk för reumatologen här (vilket är bra!). Men det är lugnt. Jag kan mig 🙂

     • Såklart 🙂 tänkte mer på screening av rörlighet osv, tycker själv att sånt kan vara himla svårt att känna själv, även om man ju känner sin egen kropp bäst 🙂 jag gjorde en sån för några år sedan, superintressant och fick mig att upptäcka att jag t.ex var svag i vissa muskler som jag inte visste innan och stel på andra ställen.

     • Visste inte att man kunde göra så. Vore ju intressant. Måste ringa och kolla upp inflammerade slemsäckar (eller vad det är) ändå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.