Det var väl självaste /!%=☆◇♧!!

Genom Strong Curves-upplägget jobbar jag ju fokuserat med aktivering, rörlighet och rätt rörelsemönster.

Hittills har jag blivit inget bättre.

Tidigare i veckan, efter ett pass hemma, tog jag en bild på hur min box squat ser ut (alltså när man ska böja mot en bänk eller låda och låta rumpan nudda). Jag ser ju själv att det inte ser något vidare ut, mitt problem i benböj har alltid varit att hålla upp bröstet (ryggen) och det har ju inte direkt förbättrats av graviditet. Jag la dessutom upp bilden i en Facebook-grupp for Strong Curves-are och fick samma dom där och diverse förslag på vad som är problemet.

imageProblem med rörligheten i höfterna. Begränsad rörlighet i fotlederna. För svag bål. För dålig aktivering. Och så min bästa förklaring/undanflykt: jag är för lång! Då måste jag kompensera med att luta framåt. The struggle is real för oss långbeningar.

Först blev jag sjukt frustrerad. Kollade bak på gamla bilder (pre preggo) och insåg att det såg ungefär likadant ut då. När jag körde Starting Strength för två år sedan pajade jag till slut ryggen (trots relativt låga vikter), förmodligen på grund av min form. Så varför fortsätter jag? Jag kanske helt enkelt inte är gjord för att knäböja. Är just nu väldigt stel i höfter och fotleder och kan inte resa mig från kontorsstolen och gå rakt förrän jag värmt upp lite. Jag tänker inte ens på det för så ser mitt liv oftast ut och har gjort sedan jag var barn. Så jag kanske inte har de fysiska förutsättningarna för detta? Och det finns ju massor av annat jag kan träna… Hade i princip kommit fram till att jag lika gärna kan ge upp.

Tills jag satte mig med Strong Curves-boken och repeterade vad det faktiskt står. Dessa 12 veckor är målet att etablera bra rörelsemönster. Jag är på vecka 4. Jag har visserligen tränat i flera år men ständigt gjort mig illa när jag försökt träna tyngre vilket visar att jag inte haft bra rörelsemönster innan. Och nu har jag mer eller mindre startat från noll igen. Så skynda långsamt kanske? Köra på, försöka åtgärda det jag kan på egen hand (som att stretcha mer och vara noggrannare med rörlighetsövningar) och till våren någon gång ska jag försöka boka in några tillfällen med ett proffs som kan hjälpa mig framåt.
image

Bra plan! Känner mig motiverad igen. Och har ni några bra tips och idéer som jag kan testa redan nu så SHOOT!

16 reaktioner på ”Det var väl självaste /!%=☆◇♧!!

 1. Jag kan varken göra benböj eller utfall på grund av ett pajat knä, krossade höfter, nervskador och en stelopererad fot. Det suger ibland men för det mesta känns det ändå okej. Mitt tips är att ta hjälp av en sjukgymnast eller en pt nu, och inte i vår. Få mer specifika råd om just dina svårigheter och vad du kan och bör göra. Så att du gör rätt från början, och inte lär in ett felaktigt rörelsemönster. Tycker jag! Tycker också att du är grym som kämpar på!:-)

 2. En knäböj kan inte se likadan ut för samtliga kroppar, detta beror helt enkelt på bilmekanik och inte bara rörlighet (även om just den också ör en begränsande faktor för dig). En person med längre ben kan inte undvika en fällning i höften helt utan att tappa tyngdpunkten bakåt. Antingen tar du ut rörligheten i höften eller i i fotleden, oftast en kombination. Man kan vinna några graders rörlighet i fotleden genom enveten träning men sällan tillräckligt mycket för att helt rädda tekniken. Det är alltså inte alla kroppar som kan göra en knäböj enligt skolboken.

  Jag skulle också som reumatiker vara lite försiktig med egen belastande mobilisering (som den du får tips om ovan), då det faktiskt kan reta din artrit (om du har drabbade fotleder, det vet ju visserligen inte jag, du kanske bara är ”vanligt” stel).

  Om jag ser en sådan här knäböj hos en patient brukar jag: alt 1/ inte göra sådana knäböj, jag menar måste alla verkligen göra samma övningar? Är det en bra övning för din kropp om du måste göra massa annan träning för att klara den på ett gott sätt?

  Alt 2/ träna på att böja på knäna på andra sätt, tex knäböj med handstöd i slynga, med boll mot vägg etc. Flytta tyngdpunkten på andra sätt än genom kroppen.

  Så känn dig inte sämre för att din teknik ser annorlunda ut än för någon med en annan kropp/ bilmekanik! Det är oerhört vanligt!
  /fysioterapeuten 🙂

   • Haha, jag fick fundera en stund på den där bilen… ;-). men vilken bra kommentar, tack!! Det är ju det här jag aldrig lyckas klura ut själv. Liksom, hur mycket jag ska pressa min kropp med dess förutsättningar för att kunna göra sånt som ”alla andra” gör. Just baslyften är ju hypade och känns vettiga på många sätt men jag inser ju någonstans att allt inte nödvändigtvis funkar för mig. Just nu är jag så himla stel och lite värkig i fotleder och höfter så min rörlighetsträningen handlar mest om att kunna röra mig öht, att kunna lyfta bebisen utan att det gör ont (det kan jag inte…) eller att bära henne upp för trappan utan att behöva dra mig upp med ena handen (det kan jag inte heller…). Fast ändå vill jag lägga på en tung skivstång på axlarna och göra perfekta benböj :-). Händerna i TRX eller med boll är ju betydligt enklare för mig, det känns bara som fusk liksom.

    • Det är inte fusk! Jag lovar!

     Det finns inte en sorts träning/ övning som passar alla. Men fiffigt nog finns det så många olika övningar att någon passar alla.
     En knäböj enligt skolboken är ganska belastande för flera strukturer. Och jag skriver som jag gör inte enbart i egenskap av fysioterapeut utan jag är också reumatiker. Och jag vet hur illa det kan bli när man forcerar rörlighet.
     Var rädd om din kropp! Och böj på ett skonsamt sätt! Jag tycker du är fantastisk som tränar och kämpar som du gör!

 3. Jag har några superbraig grejer! Ska ta bilder och göra ett inlägg. Tro mig, jag har känpat som ett djur. När jag började crossfit så fick jag no-no på att göra viktade knäböj. Fick hemläxa att göra varje dag tills jag klarade rörelsen. Trodde jag var ett omöjligt fall men nu går det! Skam den som ger sig!

  • Åh, nu fick jag hopp!! Tycker ju att det ska gå ganska automatiskt eller iaf att jag borde vara expert efter fyra veckor. Har tänkt ”jag kan iaf göra djupa, viktade goblet squats” och så testade jag och kunde inte alls 🙂

 4. Fortsätt kämpa! Det ska gå trots långben:-)
  Jag stretchar alltid höftböjaren varje ( nåja) kväll framför tv:n.

  • Tack min kära!! Jag känner mig grym för det mesta, glömmer dock bort att jag har begränsningar och tänker att jag ska kunna göra som ”alla andra”. Du har ju också begränsningar, känner inte du så också ibland?

   • Oftast inte. Men när frågan kommer ifall jag vill följa med på träningsresor så känns det jobbigt. Jag klarar ju att träna tack vare galen mix av träning, kan inte göra för mycket av någonting för då pajar kroppen. I min ensamhet är jag grym så jag får nog fortsätta träna solo… Puss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.