Strong Curves

image

”A woman´s guide to building a better butt and body”

Helt ärligt så är både titeln och omslaget rätt lökigt. Men innehållet är verkligen toppen. Precis lagom mycket nördig fakta kring träning för att jag ska lära mig mycket men inte tappa intresset för att det blir FÖR vetenskapligt. Väl argumenterat för uppläggen och gediget material. Vad det faktiskt resulterar i återstår att se. Och beror väl förstås på min insats…

Min insats hittills har väl inte varit fenomenal direkt. Men jag har gjort så gott jag kunnat under förkylda omständigheter. Har åtminstone insett (duh, liksom) att jag inte behöver stressa och om jag känner att jag inte får till veckorna bra så kan jag helt enkelt köra fler veckor.

Jag kör, förstås, nybörjarprogrammet (med det lika lökiga namnet ”bootyful beginnings”). Alla program sträcker sig över 12 veckor och är indelade i tre steg om 4 veckor vardera. Du kan köra två gånger i veckan eller fem, beroende på vad som passar din livsstil och dina förutsättningar. Du måste absolut inte köra cardio upp till styrketräningen men du får om du vill. Tanken är förstås att det ska vara ett upplägg som du trivs med att följa.

Min grundtanke är att köra tre styrkepass (A, B och C, gärna på gymmet men det funkar hemma också) och två cardiopass (gärna HIIT, 20-30 minuter) i veckan. Hittills har jag gjort det noll gånger.

Nybörjarprogrammet är helt rätt för mig nu även om jag längtar efter att köra tyngre och hårdare. Jag inser ju när jag försöker göra övningarna enligt instruktionerna att min form inte är suverän och att jag inte KAN lägga till vikter och ändå ha bra form. Fokus är ju att hitta och aktivera rumpan och att skapa rätt rörelsemönster för att på sikt kunna benböja, marklyfta, höftlyfta osv med tunga vikter och med fokus på rätt muskler. Så jag kör till exempel box squats, det vill säga benböj mot bänk där rumpan nuddar bänken innan jag vänder upp igen. Det låter lätt men att göra 10-20 x 3 repetitioner där jag verkligen fokuserar på att aktivera rumpan, att magen är med, att knäna pressar utåt, att hålla upp bröstet och att alla repetitioner ser likadana ut är utmanande. Fysiskt men också mentalt! För ofta börjar jag tänka på annat och vips missar jag att krama till bålen eller att verkligen knipa till med rumpan.

Även om jag varit starkare innan så har jag inte gjort rätt. Det är ett som är säkert!

Lite tungt får jag också. Passen är helkroppspass och vissa övningar körs i supersets. Så jag får köra rodd och pressar och annat med så tunga vikter jag orkar 8-12 reps med. Det är gött!

Den rekommenderade uppvärmningen tycker jag verkar lång och komplicerad. Det ska skumrullas och aktiveras och ledas upp och det ena med det tredje. I grunden jättebra men det känns tidskrävande? Jag har faktiskt inte testat till punkt och pricka (det finns inte ens skumrulle på mitt gym!). Istället har jag kombinerat lite av min vanliga uppvärmning (som också är väldigt mobilitetsbaserad) med olika övningar ifrån boken. Ser till att leda upp kroppen ordentligt (inga cardiomaskiner här inte, sedan flera år tillbaka) och så lägger jag gärna tid på aktiveringen av rumpan eftersom den är svårast att få till. Tio minuter lägger jag på uppvärmningen nu (en fördubbling mot tidigare) och sedan tar passet i regel 35-40 minuter.

Nu när jag är förkyld gör jag för övrigt gärna aktiveringsövningar som en del av min lilla morgonyoga-rutin. Väcker rumpan med ett gäng ”musslor” till exempel. Annars kan jag lätt gå runt hela dagen med en avsomnad rumpenstump och det blir jag ju inte direkt starkare av i längden.

Så. Mitt i novembersnörvel och sömnbrist och otålighet (vill ju köra HÅRT!) så försöker jag se till att få in träning och att ha tålamod med att lägga en bra grund för framtiden. Är det någon gång jag ska passa på att börja från scratch så är det ju nu!

Är du sugen på Strong Curves? Eller kör du kanske redan?

6 reaktioner på ”Strong Curves

  1. Jag är ju lite träningsfrustrerad för tillfället, så denna känns onekligen intressant. Om jag skulle hinna läsa den. Hur gör du för att minnas passen? Får boken följa med till gymmet?

    • Ska skriva särskilt inlägg om det! Men alltså bara rulla igenom alla leder åt alla håll. Axelrullningsr, rulla med handlederna, vrida ryggen, rulla runt höfterna en i taget, svänga fram och bak med benen, rulla igenom fotlederna. Helt enkelt använda alla leder åt alla håll för att utlösa att ledvätskan börjar smörja upp. Och så blir man lite varm av det!

  2. Jag har boken och tycker precis du att innehållet är super men har inte riktigt kommit så långt att jag tagit till mig vad som står och när jag väl skulle göra det hade jag visst signat upp mig hos Lofsangruppen och kör ”snippbootcamp” 3 gånger om dagen, inga hopp eller saker som påfrestar bäckenbotten. Skulle iofs passa under första delen men tänkte att det är nog kanske bäst att jag gör som min coach säger =) Då får gärna skriva mer allt eftersom du kör programmet för att höra vad du tycker!
    Ha en härlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.