Frukostgröt

Mina barns frukostvanor är minst sagt varierande. Den ena vaknar utsvulten, den andra skulle nog gärna vänta ett par timmar innan dagens första mål. Helst skulle de nog äta sockrade flingor och chokladmjölk till varje mål men det får de inte och de vet att det inte lönar sig att tjata. På lördagar får de välja det ena eller det andra.

Senaste månaderna har det varit mackfrukost och sedan har jag fått truga/tjata för att få dem att pilla i sig lite ägg, nötter eller ostrullar så att de får i sig något av substans. Ibland vill Mellan ha keso med äppelmos och nötter och jag jublar inombords. Stor kan snöa in på äggröra och jag blandar gärna i en skvätt grädde och en klick smör eftersom jag vet att en blodsockerdippande Stor är precis lika illa som en blodsockerdippande Beatatjata…

Häromdagen yttrades dock de för mina öron ljuva orden ”Jag vill ha gröt till frukost”. Jag har själv efter en period av anti-gröt hittat tillbaka till min göttiga blandning och det passar ju väldigt bra med något varmt i magen på kyliga höstmornar. Igår åt barnen gröt till frukost, mellanmål efter skolan och kvällsmat! Jag kokar tacksamt så länge perioden håller i sig.

Till oss tre blir det lagom med två portioner gröt. Jag häller upp min portion först och rör ner en generös sked med ekologiskt jordnötssmör. Toppar med en halv burk keso och micrade blåbär. Sen rör jag ner ett ägg i gröten som är kvar. I smyg eftersom mina barn hävdar att det är äckligt med ägg i gröten (men ser de inte processen så märker de uppenbarligen inget). Stor får en aningen större portion än Mellan och den toppas med farmors lingonsylt. Ingen mjölk, det vill hon ha i glas. Mellan vill ha äppelmos och mjölk. Sedan fyller vi våra magar med finfin energi som dessutom passar allas smaklökar!

image
Gröttrippel

Vad äter ni till frukost? Jag kan ibland längta efter den tid när jag väckte barnen med varsin flaska välling som de åt i sängen och sen fick de frukost på förskolan…

17 reaktioner på ”Frukostgröt

 1. Här blir det gröt till mig som jag äter på jobbet. Jag brukar göra ett storkok på 4-5 port gjort på bl a bovete, havrekross, amarantfrön, pumpakärnor, linfrön, torkad frukt mm. Gröten delas upp i portionspåsar som jag förvara i kylen och slänger ner i väskan på morgonen och äter med havremjölk och en kopp kaffe på jobbet. På helgerna äter jag smoothie bowls med müesli.

  Vera (6 år) äter havregrynsgröt som är gjord på ekologiska havregryn, komjölk, en klick jordnötssmör, chiafrön, lite russin, mjölk, lite salt, vaniljpulver och kanel. Detta kör jag i micron i två minuter och serverar med ännu mera mjölk.

  Allan (snart 3 år) får frukost på dagis. MEN nu när Vera måste äta före skolan vill han också ha något. Han älskar smoothies så att jag brukar mixa ihop en till honom gjord på fil, havregryn, lite havremjölk, banan, frusna blåbär, lite vaniljpulver, chiafrön och spenat.

  Sen är det bara att tjata, tjata och tjata lite till på dem för att vi ska komma iväg, alltid sena… 😉

  • ÅH vad smart!! Kan man göra så? Micrar du på jobbet? Och har mjölk i kylen där? Vill ha alla detaljer! Behöver vardagshacks nu när det är jobbstart snart!

   Och jag tror jag sagt det förut. Jag kommer aldrig, aldrig berätta för mina barn att mammor som du existerar 😉

   • Haha! Du är rolig!
    Jag micrar gröten i en stor mugg på jobbet, där det finns både ”vanlig” mjölk, havremjölk och sojamjölk. Jag är ansvarig för matinköp på kontoret och ser till att vi alltid har kanel, knäckebröd, ost och frukt där. I min hurts har jag ett hemligt stash med nötter, frön, torkad frukt och mörk choklad. Ssshhh…

 2. Gröt är väldigt gott! Jag äter alltid massor. Just nu så kör jag havregryn och bananskivor som jag serverar med kanel, valnötter och havremjölk.

 3. Men vad härligt att alla gillar gröt!
  Här äter jag olika varje morgon. Just nu i alla fall. I övrigt gärna gröt.
  9 åringen äter fil med havregryn, frusna hallon och en skuren banan i.
  7 åringen äter gröt med hallonsylt och mjölk.
  6 åringen har fått dille på dendärig raw yoghurt. Det ska vara mixad avokado med banan och inget annat! Men jag gör var hon vill för jag är glad att hon äter över huvud taget… 🙂

 4. Jag äter frukost på språng (pendlar) så jag gör en kaffedrink med smör och kokosfett och sojamjölk och lite extra protein. Sedan äter jag naturell soygurt med blåbär och hemmagjord sockerfri bovetecrunch 🙂 som mellanmål vid 10. Barnen äter lite fruktkvarg eller yoggi hemma och sedan frukost på fritids.

   • Ett tips är att ha en påse havregryn på jobbet. Även de tillbehör man vill ha. De gånger jag cyklar till jobbet så ser jag till att det finns habregryn, keso och banan för hela veckan. Även en bunt kokta ägg. Så kör jag gröt i micron direkt jag kommer fram.

 5. Barnen äter frukost på fritids men på helgerna äter de en eller två limpmackor med smör eller skivad falukorv på. That’s it. Jag är precis som du såld på havregrynsgröt med jordnötssmör, keso och (blå)bär men varvar med chiapudding (med mycket kakao och jordnötssmör) eller yoghurtkvarg med nötter och frukt/bär.

 6. Barnen har jag slutat tjata på länge sedan, nu är de stora och äter sin frukost vid nio fikat på jobbet 🙂 Jag själv äter oftast smotie. Kvarg, bär, linfrö, havregryn. till det kaffe med lite kokos. Snabbt och enkelt

 7. Våra barn är väldigt enkelspåriga- yoghurt med någon topping. Just nu är det müsli som är favoriten annars varierar det mellan havrekuddar eller bran flakes på vardag som helg. Själv har jag lärt mig att gröt är det som funkar bäst för mig- havregrynsgröt med 1 ägg i, blåbärssylt och mjölk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.