Vad blir det för mat?

Det är en fråga alla läskunniga i vårt hushåll kan svara på utan större problem. För här planerar vi veckans mat, skriver upp på svarta tavlan, handlar allt som behövs och lagar. Och livet är med ens lite enklare. Faktiskt!

Rent praktiskt gör vi så här: Barnen får önska varsin rätt och så anpassar vi vuxna våra önskningar så att det blir en bra veckomeny. Vi tänker två vegetariska rätter, två fiskrätter och två kyckling/kötträtter i veckan men det är inte hugget i sten. Förra veckan blev det tre vegetariska, två fisk och en kött. Denna veckan bara en vego-rätt. Vi planerar 5 eller 6 middagar. Vissa dagar äter vi rester eller så lagar vi något spontant eller så blir det snabbmat à la pannkakor. Om någon rätt blir ”över” en vecka så halkar den så klart över till nästkommande vecka. Och så gör vi oftast något storkok i veckan så att vi har mat i frysen för de där hektiska (eller inspirationslösa) veckorna.

Denna veckan gjorde vi planeringen i måndags, vid middagsbordet (där vi åt middagen vi aldrig lagade på söndagen eftersom barnen åt hos kompisar och vi vuxna åt…mackor…). Stor önskade sig pizza vilket blir tortillapizza på fredag. Mellan ville ha spenat- och broccolisoppa med ägg så det åt vi igår. Liten vill tydligen ha tacos enligt storasyster som kan tolka bebisljud så det blir det i helgen. Jag har varit sugen på makrill ett tag, med kokt potatis och stuvad spenat. Sen bad jag Barnafadern önska något vegetariskt så han valde blodpudding. Glasklar logik där, inte sant?!

Helt vanlig mat äter vi. Alla äter samma, alla är med och bestämmer och mätta blir vi. Och alla små rester (någon potatis här, lite överbliven soppa där) blir perfekta luncher till mig! Och skulle det mot förmodan inte bli något mat över till mig så har jag reservplanerat snabblagad lunch varje vecka. Hungrig mamma är ju dålig mamma, i alla fall i den här familjen.

image
Ett par menyer från det Beatatjatiska hushållet. Inte alltid så lätt att inspireras till nya maträtter så tipsa om era vardagsfavoriter! Gärna vegetariska!

8 reaktioner på ”Vad blir det för mat?

  1. Åh, jag älskar att planera maten. Det underlättar såå mycket i vardagen. Nu ska jag tex laga en helt ljuvlig kikärtscurry med jordnötssmör (dvs jag tycker den är gudomlig, maken tycker den är god och barnen tycker den är helt ok…) Hittade receptet på DN, där de faktiskt har haft en artikel om familjemat med mindre köttfokus. Rekommenderas!

    http://mobil.dn.se/mat-dryck/har-ar-alla-veckomenyer/

    Ett annat tips på snabb och enkel veggomat som går hem hos oss är Hälsans köks falafel i pitabröd. Släng ihop en vitlöksyoghurt och köp en burk ajvar relish. Stek upp lite squash och aubergine och fixa småskålar med div tillbehör, typ gurka, paprika, majs, kanske fetaost, rödlök osv. Det blir som tacos fast i ny tappning. Funkar toppen hos oss!

    • Där fanns ju massor av smarriga grejer! LAxtacos har redan hamnat på veckans meny. Sen har jag inte ens tänkt på såna där färdiga grejer… Får utforska frysdisken lite!

  2. Japp så gör vi i mitt hushåll med 🙂 Men skillnaden är att jag gör matsedeln och ibland önskar de andra några rätter! Vardagen blir så mycket lättare med en matsedel 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.