Problemet med promenader

Ända sedan Liten föddes och jag började skriva mer om att komma igång med träning, yoga, pilates osv i olika forum så har folk varit snabba med att påpeka att jag ska ta det lugnt och fokusera på promenader i några månader. Att definitivt vänta tills efter efterkontrollen och bara ge mig ut och gå till dess. Ett komma igång-tips jag läste i en tidning sa att man ska sikta mot 45-60 minuter powerwalk per dag och när man klarar det kan man gå vidare till annan träning.

Men here´s the thing. Jag kan aldrig powerwalka en timme om dagen. Inte om jag vill kunna röra mig resten av tiden.

Mina första reumatiska besvär började när jag var fyra år. Som sexåring fick jag diagnosen barnreumatism. Den har följt mig upp i vuxen ålder men sedan Mellan föddes och jag ändrade mitt liv har jag varit väldigt frisk. Men givetvis med vissa begränsningar. Det är därför jag i princip aldrig springer till exempel. Det är helt enkelt för slitsamt för höfter och knän.

Sedan Liten föddes har jag haft några små besvär. Hade exakt likadana när Stor var nyfödd för nio år sedan. Rätt rejält ont i fotlederna, de är stela, lätt svullna och stumma (särskilt på morgonen). Jag har också ont i knäna. Detta förvärras när jag går för mycket, särskilt om jag powerwalkar och matar på i högt tempo.

Samtidigt är det omöjligt att sitta still som föräldraledig trebarnsmamma. Mina ben måste orka bära mig genom dagarna. Och jag älskar promenader, särskilt för att rensa hjärnan. Men jag kan inte bara promenera. För mig, och mina leder, är det oerhört viktigt att komma igång med allsidig träning. Jag behöver muskler som stöttar upp mina veka punkter. Jag behöver mjukas upp och jobba på min rörlighet för att inte stelna till mer.

När jag bokade efterkontrollen för några veckor sedan så bad jag om en tid så snart som möjligt men fick inte någon förrän i mitten av juni. Jag blev besviken och sa att jag var ivrig att ”bli godkänd för träning”. Barnmorskan sa att det inte funkar så – det är jag som känner min kropp bäst. ”Starta på en låg nivå och gå vidare när du är redo”.

Precis så gör jag nu. Så tack för omtanken men oändliga promenader är inte rätt för alla.

8 reaktioner på ”Problemet med promenader

  1. Heja dig! Och promenader är ju som du skriver inte så skonsamma som alla vill ha det till. Och att folk fortfarande är rädda för styrketräning? När det är det som kan anpassas, som kan vara skonsamt och som verkligen bygger upp grundstyrkan? Alltså, jag fick ju rådet ”Du får ta det lite lugnt med styrketräningen nu när du är gravid, lyft inte vikter nu utan kör bara med kroppsvikt” … alltså… HAHAHAHA!

    Hehe, folk.

  2. Kan ju noll om sånt härn’t men tänker ändå att en nog kommunicerar bäst med sin egen kropp? Tycker det verkar vara så mycket när en fått barn, att alla plötsligt ska komma med råd? Bävar för den dagen (om den kommer) eftersom jag reagerar väldigt osympatiskt och blir kränkt av råd jag inte bett om (Vet, har kanske.. ehm lite problem där).

    Äsch, det jag ville ha sagt: Tror du har bäst koll på din kropp själv:)

    • Jag är nog tvärtom, jag försöker ta alla råd för jag tänker att alla andra vet bättre än jag. Tills jag kommer på att det inte är så :-). Grejen med såna här råd är ju att de är generella. För de allra flesta är det nog superbra att ge sig ut och knata i timtal dagligen. Men min kropp är liksom inte generell… Sen har du rätt, när det gäller graviditet och förlossning och tiden efter (och för all del ALLT som har med barnuppfostran att göra) så har alla miljoner åsikter och råd. Även jag förmodligen, hehe!

  3. Bra där! Folk är experter på att ge råd de inte blivit tillfrågade om. Du har din verklighet och fattar de beslut du tror blir bäst för dig själv och din hälsa. Kör på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.