Hjälp en svag stackare

I förrgår testade jag som sagt igenom det första passet i Olgas träningsbok för nyblivna mammor. Först dynamisk uppvärmning med fokus på rörlighet och sedan övningar som handlar om muskelkontakt. Enligt boken ska man kunna börja med detta ett par veckor efter förlossningen och det finns alternativ för att både göra övningarna enklare och mer utmanande. Jag hade en rätt onöjd bebis så jag körde inte passet i sin helhet utan testade övningarna, kände efter vad som kändes bra och inte, kollade hur många repetitioner jag klarade und so weiter.

Detta kom jag fram till:

1. Jag är svag!!!

2. Det är mycket fokus på magen i passet vilket är bra men övningarna känns allt för tunga för mig. Jag är fortfarande på nivå 1 på mammamage-appen och där har jag kontakt men att göra planka (på knä) känns för tidigt. Det gjorde inte ont men känns helt enkelt inte bra än.

3. Jag är verkligen jättesvag! Till och med uppvärmningen var lite för jobbig!

4. För att aktivera baksidan, och framförallt röva, så ska man göra höftlyft. Jag lyfte och spände och tryckte ifrån med fötterna i golvet och tog i för kung och fosterland. Med följande resultat:

image

Asså, rumpan lämnar knappt golvet! Och det är inte direkt en rak och fin linje mellan knän och axlar… Kolla bara hur Olga ser ut! Vad beror detta på? Är det ”bara” på grund av punkt 1 och 3 (jag är SÅ HIMLA SVAG!) eller är höftböjarna kortare än kortast? Eller en kombo kanske? Eller något helt annat?! Hjälp mig!

15 reaktioner på ”Hjälp en svag stackare

 1. Hej! Är också sjukgymnast som några andra i fältet. Jag skulle avråda dig från Olgas övningar helt och hållet nu. Kör mamma-mage-appen och promenader så bygger du upp dig på ett säkert sätt. För sakta tycker vissa, men så får de inte heller så bra resultat eftersom de saknar grunden och blir inte starka inifrån och ut utan tvärtom vilket inte ger så snygga eller funktionella resultat. Så tipset är: stressa inte, du hinner:) Träning efter graviditet ska aldrig göra ont eller utföras ”på bekostnad” av inaktiverade inre rygg- och magmuskler. Personligen tycker jag att Olgas övningar generellt lämpar sig att börja med först efter ca ett halvår efter förlossning (obs generellt genomsnitt). Lycka till!

  • Helt klart tydligt att jag tillhör det generella genomsnittet :-). Förstår att det är väldigt individuellt och säkert även beroende på hur aktiv man varit under graviditeten. Jag får helt enkelt backa några steg så får vi se hur det känns om några månader! Vore dock intressant att höra din (och de andras) åsikter om (gravid)pilates i det här skedet? Det kändes väldigt bra! Som Mammamage-appen fast för några fler muskelgrupper liksom. Långsamt, fokuserat, stabiliserande, med kontakt…

 2. Hej! Jag hade ont större delen av min graviditet men höll ändå igång lite tröning med gummiband tex. Gjorde snitt och började med Olga program efter några veckor men precis som ni var magövningarna alldeles för tunga, jag fick ont. En vän som också snittades sa samma sak. Mammamage kändes som en vettig o bra nivå för att hitta rätt på musklerna igen, de kändes bra för mig.

 3. Jag fick boken och började med övningarna ett HALVÅR efter förlossningen. Med en del barnvagnspromenader i benen och ett läkt kejsarsnitt. Ändå darrade jag rejält i början och klarade inte av övningar. MEN det blev snabbt bättre och lättare och jag tror att man inte ska ha för bråttom och låta musklerna ”hitta sig” igen som någon ovan skriver.

 4. Samma här! Jag fick superont i min bristning bara av uppvärmningen! Testade också några veckor efter förlossningen, som boken rekommenderar. Testade några övningar, men nej det var för tungt! Så jag har bara kört med Mammamageappen och nu på nivå 5 är det lite mer utmanande övningar som känns som ”riktig” träning så det räcker bra för mig just nu.
  Skönt att läsa detta, trodde jag var helt galet otränad eller blivit jätteskadad av förlossningen som inte klarade övningarna, men det kanske är normalt! Känns som boken passar bättre om man är supervältränad innan eller inte alls fött barn för en månad sen. Hade gillat övningarna för ett år sen, innan jag blev gravid. Haha.

 5. P.s. Och svag är typ det sista du är – du har ju nyss burit och fött fram ditt tredje barn! Du är ju en krigare, kvinna!

 6. Jobbar som sjukgymnast och håller med föregående talare om att det troligtvis är korta höftböjare som bidrar, vilket sker naturligt när tyngdpunkten ändras under graviditeten och man får en ökad svank. Men – jag tror främst att det är den neuromuskulära kontrollen som är grejen, alltså kontakten mellan hjärna – muskel, och inte att du är särskilt svag rent muskulärt. Hela kroppen moduleras ju om under graviditeten vilket gör att kontakten med musklerna ändras och behöver hittas igen efteråt. I höftlyft behöver du ju kontakt med både muskelkedjan på baksidan – baksida lår/rumpa/ländrygg – och på framsidan – framsida lår/höftböjare/bukmuskulatur – för att kunna utföra övningen. Träna på så kommer du snabbt se att alla nervkopplingar koordinerar sig igen 🙂 OBS undvik såklart om det gör ont eller inte känns bra! En annan bra övning är bäckenklockan; alltså att du liggande på rygg med böjda ben mjukt tippar bäckenet framåt/bakåt. Kan också göras i sittande och är ett bra sätt att hitta bäckenposition och muskelkontakt igen.
  Kram från Amelie (som är i vecka 30 med sitt första barn och spänt följer din resa! 🙂 )

  • Men darling, är du göteborgs-sjukgymnast-Amelie som bloggade och sen bara försvann?!

   Grattis till bebis i magen!

   Och tack för tips! Ska försöka TÄNKA fram rumpmusklerna ;-). Och övningen gör inte ont eller så, bara sjukt jobbig.

   • Ja det stämmer!! Fick tidsbrist och sen prestationsångest av mängden av andra fina och bra bloggare, vad har jag att tillägga tänkte jag liksom 😉 dumt men så blev det!

    Lycka till med rumpan och tack för grattiset!!

     • Hehe, ja jag tyckte det gav en mer dramatisk effekt att försvinna spårlöst 😉 kanske tar upp det igen dock, har ju också en post-baby shapeup att ta tag i snart vilket ju alltid är kul att blogga om! Din blogg har jag dock aldrig slutat läsa, där har jag skött mig exemplariskt! 😉

 7. Till att börja med tycker jag att Olgas övningar är alldeles för tuffa att börja med, precis som du också upplever. Börja med andningsövningar, kanske sidovickningar med ett knä i och på armbågen och lätt styrketräning för ryggen, typ rygglyft med latsdrag. Att du inte kommer upp längre beror nog på svaghet, höftböjaren blir också kort när bäckenet fälls framåt under graviditeten men inte sådär mycket. Gör övningen så långt upp du kan och kämpa på så kommer det att bli bättre! Att bara stå rakt upp och ner och spänna rumpan och på så sätt jucka in bäckenet och rumpan under dig är en bra start annars, stå vid en spegel så kan du lätt mäta dina framsteg. Mycket handlar ju om att aktivera dessa muskler igen som varit väldigt inaktiva när bäckenet ändrat position och magen vuxit.

  Kämpa på!

  • Åh, tack Madeleine! Skönt att du säger så, då känner jag mig inte allt för mesig som inte fixar övningarna… Jag kör andningsövningar (sedan BB), sedan en vecka även mammamage-appen och har tänkt ge mig på väldigt lätt styrka i form av postnatal pilates för att få igång baksidan lite. FÖrsöker också tänka på att aktivera rumpan när jag är ute och går, särskilt i uppförsbackar, vet inte om det hjälper…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.