Grovplanering för Post Baby Shape Up (första halvåret)

Jag lovade konkret planering för det kommande året men planeringen är faktiskt ganska luddig. Det är helt enkelt kroppen som styr. Så, varje del här är egentligen inte tidsbestämd utan jag går vidare först när det känns okej.

April (sedan förlossningen) har inneburit fokus på mammage-app, knipövningar och promenader. Jag ”yogar” på så sätt att jag mjukar upp rygg, axlar och nacke och ibland lägger till lite knip och magstödsövningar. Vad gäller promenaderna så utmanar jag mig ibland till att gå längre stunder och/eller snabbare. Då ser jag till att ta det lite lugnare dagen efter och känna efter hur det känns i kroppen. Målet är att kunna powerwalka de flesta dagar utan att få ont någonstans!

I maj ska jag på efterkontroll och hoppas förstås att bli ”godkänd” då. Jag kommer försiktigt testa lite mer ”riktig” yoga (postnatal sådan) och även pilates. Den prenatala pilatesen borde funka perfekt även efter förlossning. Fokus på att stärka baksidan och stabilisera bäckenet. Det är bara kroppsvikt och gummiband som används. Jag fortsätter givetvis med mammamage-appen och med powerwalks. Skulle kroppen kännas helt awesome så testar jag träningspassen i Olgas bok. Steg 1 är anpassad för att man ska kunna börja cirka tre veckor efter förlossningen.

I juni hoppas jag kunna växla upp något. Om inte förr så borde Olgas träningspass i steg 1 funka bra nu och gummiband, kroppsvikt och kanske TRX:en kan bli mina styrketräningskompisar. Åsså mammamage och powerwalks!

Juli och augusti (och kanske september?) kommer egentligen se ut på samma sätt fast långsamt ökande vad gäller motstånd. Testa Olgas fortsättningspass. Lättare hantlar/kettlebells i lugnare fitnessövningar kompletterar gummibandet. Och kanske funkar det att köra powerwalks-intervaller (typ gående backintervaller) eller på crosstrainer.

Och sen då? Från september-oktober? Vi får se! Jag vet inte alls när jag kan tänkas börja köra klassiska kettlebell-övningar, där måste jag rådfråga Betty. Jag är också mycket nyfiken på boken Strong Curves som Smaljeansen-Elbe skrivit en hel del om både i bloggen och på Instagram. Verkar som ett väldigt bra upplägg för en nybliven mamma och som definitivt inbegriper mina ledord för den här perioden.

Vad gäller kosten är jag ännu mer luddig. Jag kommer inte börja mixtra med energinivåer än på ett tag eftersom jag med facit i hand mixtrade för mycket när Mellan var bebis och jag försökte amma, träna och leva på 1800 kalorier om dagen. Det var alldeles för lite och jag var så hungrig att jag istället ballade ur och åt allt i min väg. Nu är jag klokare och kommer i första hand fokusera på mycket och näringstät mat. Kommer det fikor i min väg så njuter jag gärna av dem men grundtanken är att hålla godsakerna till helgen. Ett vanligt 80/20-tänk utan förbud. Jag håller ett öga på vågen men fokus nu i början är inte viktnedgång utan att orka röra på mig, kunna amma så gott det går (delammar i nuläget) och ha energi nog att vara trebarnsmorsa.

Jag har heller inte några viktmål just nu. Jag tillhör inte dem som rasar i vikt av amning. Tvärtom. De andra gångerna har jag inte börjat gå ner ”ordentligt” förrän jag slutat amma. Jag vill amma och därför lägger jag viktdelen på hyllan ett tag. Att jag kan röra på mig och bygga upp min styrka igen är mycket mer prioriterat!

Frågor på det?!

9 reaktioner på ”Grovplanering för Post Baby Shape Up (första halvåret)

  1. Låter som en mkt rimlig planering. Jag tillhör oxå de som inte tappar vikt under amningen, helammade i ca 3 mån, delammade till 4 mån med minstingen, nu har jag slutat amma o kan lägga mer fokus på mig. Äntligen kunnat börja med vikter igen, en kärlek som inte går att beskriva :). Fick en 16 kg kettelbell av maken i veckan, det är kärlek det :).

  2. Inga frågor utan bara ett guuu va grym du är! Luddigt brukar innefatta balans. Superstrikt planerat brukar sluta i en vägg eller liknande 😜

    • Ja precis, har lärt mig det jag med. Känns så skönt att ha någorlunda koll på fällorna den här gången. Får dock påminna mig om att prioritera sömn för det är nog den svåraste biten med bebis som vill ligga nära på nätterna och stora barn som är vakna hela dagarna 🙂

  3. Men wow! Har du ingen amningshjärna alls? Impad att du tänker i termer av planering. Det visar verkligen på hur laddad du är att komma igång. Hur uppdämt behov du har av att ha varit kräk-B så länge. Heja heja! Dina planer verkar rimligt luddiga och realistiska. Lagom takt.

    • Haha, olika dagar du vet… Men det här är ju det jag säger är den enda fördelen med att vara så sjuk under graviditeten – jag lider inte lika mycket av tiden efter förlossningen :-). Sen är min bebis inte sådär överdrivet jobbig. Hade vi haft kolikbebis eller nåt så hade det varit annorlunda. Och idag fick jag sovmorgon och har sovit totalt 8 timmar och sen tillbringade jag tiden fram till hämtning av storbarnen med att äta kexchoklad och kolla serier 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.