Rekommenderas ej

Mobilstrul när ens primära kontakt med omvärlden är just via mobilen rekommenderas ej. Att livet förr levdes utan denna kommunikationspryl och underhållningsleverantör fastlimmad i handen är svårt att förstå! Jag har telefon i jobbet så jag var där igår för att få hjälp med luren. Fick hjälp med den och även med bebispassning av förtjusta kollegor. Mobilen funkade i exakt 26 minuter, ungefär den tid det tog att köra hem igen innan den gav upp andan så jag måste tillbaka till jobbet för mer hjälp. Misstänker att de saboterade telefonen för att få mer bebisbesök…

Att prova igenom sin garderob två veckor efter förlossning rekommenderas ej. Jag har givetvis insett att jag kommer ha gravidkläder ett bra tag till. Jag hoppas kunna börja använda en del av mina gamla plagg (men knappast jeans, det lär ta ett år) i höst när jag ska börja jobba igen men till dess krävs rymligare doningar. Jag har några gravidbrallor men utöver dem har jag haft ”vanliga” blusar, toppar och tröjor som jag tänkte att jag kunde fortsätta använda nu. Problemet är dock att det känns okej, till och med trevligt, att framhäva den runda magen under graviditeten men inte lika roligt att låta bulldegen som varit bebiskoja omfamnas av för tajta plagg. Dessutom har brösten vuxit ytterligare några snäpp och kläderna måste funka att amma i. Där rök åtminstone två tredjedelar av mitt redan begränsade urval. 85% av de återstående plaggen är för varma för soliga vårdagar. Med andra ord har jag ungefär två överdelar som funkar och de har Liten kräkts på.

Att börja googla på hur flaskmatning ska gå till efter att BVC ordinerat tillmatning med ersättning på grund av dålig viktuppgång (på bebis, jag klarar mig finfint eftersom jag tröstäter efter att ha provat mina kläder) rekommenderas ej. Just själva tillagningen skulle få mästerkockarna att slänga in handduken. Koka vattnet! Micra! Micra absolut inte! Koka inte vattnet, vi har så rent vatten här! Koka upp vattnet men bara till 70 grader så att eventuella basilusker i ersättningen dör men inte varmare så att näringsämnen förstörs! Men om du har den här sortens ersättning ska vattnet vara 40 grader! Koka flaskor! Diska flaskor i diskmaskin! Gå ut och kissa i motvind vid ett söderhörn på ett tegelhus och loska i medvind medan du visslar på Auld Lang Syne och står på huvudet!

Rekommendation:

 • Om du tillhör skaran som kommer i dina vanliga jeans ett par veckor efter förlossningen, berätta då INTE det.
 • Om du har tips kring tillagning av ersättning, do share.

34 reaktioner på ”Rekommenderas ej

 1. Följer dina rekommendationer och eftersom jag inte vet något om ersättning så håller jag tyst gällande den första punkten 😉😘 Kan säga att det inte hjälper så mycket att googla på amning och magknip heller, kanske ska hålla mig till att äta luft för att vara på säkra sidan…

 2. Jag använder allra mest ”fladdriga pyjamasbyxor” i olika varianter nu i vecka 18. Har plockat fram en del mammabyxor men mjukisbyxorna i min vanliga stlk el en större är fortf mer bekväma än de är. Hoppas kunna använda dem efter bebis ankomst också. Men vem vet. Om inte får jag väl köpa nytt. Det är mitt råd till dig också – köp så snygga och många kläder du bara hinner och kan i den storlek du har NU – alltid. Att gå och vänta på bättre tider är aldrig bra. Inte känner en sig mer peppad av fattigt m kläder.

 3. Flaska – noll koll. Gav till ettan under mjölkstockningsmaraton from hell men har glömt allt.

  Jeans – först NU kan jag ha dem. Ongabröten är ju 16 månader. 😱 Lat moder som fortsatte äta crappy. Men nu så…

 4. Två av två barn i den här familjen är flaskbarn. Med första så kokade vi i en månad och sen kyl, sen micro, sen pulver. Efter den månaden sa vår vän kemisten som jag kallar för säker källa att så onödigt att koka rent vatten för att få det ännu renare om det nu är möjligt. Sen dess blandade vi uppvärmt kranvatten med pulver (alltså värmde i vattenkokare eller micro). Körde samma spår med tvåan. (Han blev iofs delammad i fem månader). Jag misstänker att trean som ligger i magen nu kommer få samma behandling.
  Angående jeansen så är jeans överskattat. Om man inte har sådana där jeansleggins som känns som vanliga leggings.

  • Mina andra två är också delammade och de fick micrad ersättning gjord på vatten direkt från kranen… och överlevde!! Men nu råkade jag visst googla lite för mycket och fick råångest :-D.

   Jeans på sommaren är jag verkligen inte intresserad av ändå, oavsett form. Då vill jag ha såna där ”pyjamasbyxor” som fladdrar lite skönt! Men alla mina jeans är av sorten superstretch, mycket bekvämt, resten av året!

   • Mer stretch åt folket!

    Bebisen är ju rött färsk så koka ett tag och sterilisera flaskor tills hon tjockat på sig och ni/du kan slappna av lite? Google är bra och Google är farligt. Man slutar liksom lita på sig själv ibland…

  • What? Tänkte att det kommer massor med flasktips från dig. Kanske andra flaskor som mamman gillar? Typ amarone?!

   Och jeansen hade jag liksom inte räknat med att komma i förrän om ett år. Men att garderoben var så HÄR tom hade jag inte budgeterat för. Tji fick jag för att jag rensade ut alla stora kläder efter viktnedgången efter tvåan, trots att jag visste att vi ville ha ett barn till. Trodde ju aldrig att jag skulle gå upp så mycket igen 😀

 5. Beata! Vi delammar vår bebis och tillmatar med ersättning – finns en jättebra grupp på Facebook som heter Till dig som flaskmatar ditt barn – tips och råd på vägen. Kolla också http://www.attflaskmata.se/.
  Jag kan inte heller ha mina vanliga kläder så här 10 veckor efter förlossningen. Har köpt på mig ett par snygga löpartights (så att jag kan träna och promenera mycket!), 4 st amningslinnen från Boob och så 2 st amningsbehår från Boob och nu även en sport-amningsbehå från Swegmark! Till detta använder jag mina vanliga koftor (som passade under graviditeten – vissa funkar ej pga fått större armar!?).
  Och vi har slutat koka vattnet nu när bebisen är 2 mån. Och det finns ersättning på tetra! Dyrt men om man bara tillmatar blir summan överkomlig.

  • Tack! Hittade den hemsidan och via den även fb-gruppen, väntar på att bli insläppt :-).

   Jag har några träningstajts som funkar och de ska jag börja använda nästa vecka för alla härliga promenader. Har också en sport-amnings-bh men har inte vågat dra på den än pga extremt ömma boobs… Har en del koftor som funkar också (större armar här med ;-)) men behöver några linnen och t-shirts. Och kanske några såna där tunna, fladdriga brallor med resår i midjan!

 6. Säger som Madelene- MAM flaskorna är kanon! Till första sonen kokade vi vattnet i början men sen tog vi direkt ur kranen och värmde i micron och gjorde likadant med andra. Funkade kanon.

  • Vi har skaffat glasflaskor (hade mam till de andra barnen, de var också toppen!). Kokar nu vatten eftersom det känns rätt smidigt att ha i kylen trots allt. Sen har vi ju rent vatten här så skulle det bli okokat någon gång kanske det är okej…

 7. Tricket för att kunna ha sin ”vanliga” jeans efter ett par veckor var att köpa ett par boyfriend fitbprecis i början av graviditeten, innan man visste att man var gravid men kände sig tjockare än vanligt. De kan jag ha, andra jeans, absolut inte, jag vågar inte ens kolla på dem.

  • Hoho, jag har ett par boyfriendjeans som jag använde rätt flitigt i början när vanliga jeans var för tajta. De fastnade nu strax ovanför knäna :-D. Jag bestod liksom inte bara av gravidmage… Ligger nu 18 kg över min startvikt och det är klart att det märks på kläderna! Tog ett år förra gången, jag räknar med ett år denna gång också. Och jag får helt enkelt köpa några få plagg som går på nu 🙂

   • Jag har nog 7 kg kvar till vad jag vägde när jag blev gravid, och 15 till vad jag vill väga. Jag måste ju köpt ett par rejält stora jeans där i somras som får på mig dem nu. 😉

 8. Hahaha! Som vanligt underbart skrivet!

  Flaskmatat mina två yngsta. Glasflaska använde jag (jag var hyper över alla ev gifter i plast!) kokade upp vatten och hade i kylen den allra första tiden. Sedan värmde vi det i mikron.

  Efter inköp av vattenkokare med valbar temperatur så körde vi bara med den. Ställde på 40 grader och sen i flaskan plus pulver. Finemang!

  På resande fot hade vi termos med varmare vatten och en flaska med kallare vatten så mixade vi till lagom temp. Allt blev en vana och jag upplevde det som smidigt.

  • Har också skaffat glasflaskor! Funkar jättebra! Och en sån där vattenkokare verkar ju väldans bra… Får spana in och se om vi kan motivera ett köp. Antar att allt blir vana till slut. Har delammat de andra också men antingen hade vi ingen koll då eller så var det andra ”regler” för jag minns det som att vi körde vatten direkt från kranen och tjoffade in allt i micron då :-). De har ju iofs överlevt…

 9. Hej! Mitt tips är att koka vatten innan du behöver ha det och förvara i kylen. När du sedan gör ersättning använder du det redan kokta, kalla vattnet och värmer vara till ättemperatur.
  Sedan använder du MAM nappflaska med avtagbar botten. Den justerar vaccumet i flaskan själv när bebis dricker och steriliseras i micron så ni slipper koka i kastrull. Vi har använt den och det är supersmidigt!
  Sist men inte minst, stort GRATTIS!!

  • Tack!

   Har kokat vatten i kylen. Alltså, vi har kokat i vattenkokare men förvarar i kylen… Mam-flaskorna hade vi till de andra barnen men nu har vi köpt glasflaskor. Verkar funka bra hittills! Tack för tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.