Gravidträning tredje trimestern

image
Pre workout (kaffe) - mid workout - post workout (ja, oboy!)

Det är först senaste månaden eller så som jag släppt det där ”gravidträning är såååå trååååkigt”-tugget och tagit det för var det är – en jakt på endorfiner. So what om det inte blir exakt de övningarna jag skulle vilja köra. Eller mosa-insertvalfrimuskelgrupp-pass. Eller med samma intensitet eller tunga vikter… Istället har jag landat i vad träningen ger mig.

Enkelt uttryckt. Utan träning: Illamående, ont överallt, gnällig och deppig. Med träning: illamående men inte lika ont överallt, inte lika gnällig (men fråga inte Barnafadern om vad han tycker) och inte lika deppig.

Träningen ser ungefär likadan ut som den gjort sedan jag kom igång igen under andra trimestern – ”bara” med större mage. Yoga och pilatespassYogobe (så skönt för höggravid, värkig kropp), konditionsträning (gärna med lite gravidvänliga intervaller) på crosstrainern hemma och något enstaka pass lätt styrketräning (hemma eller på gymmet). Och mammamage-övningar förstås! Allt styrs av mitt mående men jag är glad för det jag gör.

Denna vecka har jag kört två konditionspass (à 30 minuter), ett pilatespass, en yogakortis och ett gympass. Mammamage de flesta dagar också men de övningarna kör jag vid köksbordet eller på jobbet. Håller mig till de två första nivåerna, märkte när jag kom till tredje nivån att det blev för tungt för jättemagen.

Dagens styrka på gymmet blev som vanligt ett helkroppspass. Antalet möjliga övningar begränsas både av magen och fogarna så jag håller det enkelt, kör fyra set av färre övningar och påminner mig om varför jag är där – endorfinerna.

Så här blev det idag! 4 set av varje, runt 10 reps. Inklusive uppvärmning tog detta 50 minuter. Jag vilar rätt länge (i alla fall jämfört med i normalfall) för att få ner pulsen. Om detta är ett bra upplägg eller ej vill jag inte uttala mig om – jag är inget proffs. Men det känns bra för mig och jag litar på att jag känner min kropp!

● Höftlyft på boll med bröstpress och pullover (se bild. Började med tyngre vikt men då blev magen toppig = tappade magstödet. Bytte självklart till lättare vikt.)
● Knäböj med hantlar med hammer curl till axelpress.
● Raka marklyft med skivstång + Arnoldpressar med hantlar
● Rodd i TRX + djupa knäböj i TRX

image
Vecka 36. Det är lätta vikter men tungt ändå!

Resultat: Glad och nöjd och endorfinfylld Beatatjata!

5 reaktioner på ”Gravidträning tredje trimestern

  1. Skönt! Det ser tufft ut! Jag tycker att de där komboövningarna är grymt jobbiga just nu. Jag har tur som inte har så ont i fogarna och fast att jag vet att man inte bör så gör jag en del utfall, men utan vikter och djupa benbö med kettlebellj. Men jag får pusta länge mellan seten. Är lite besatt av att träna ländrygg och rumpa för att inte tappa all power i löpningen … Blir en del stålmannenövningar, kissande hunden osv. Men jag har ju en bra bit kvar innan BF.

  2. Heja heja, jag blir så glad av att se de här bilderna! Och tänk! Om en månad är du dessutom illamående-fri och kommer kunna köra på ett helt annat sätt… tuffa du!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.