Great (but perhaps a tad unrealistic) expectations

Livet efter graviditet. Som jag längtar. Jag kommer på mig själv med att kanske inte längta så mycket efter just bebis utan efter att få vara frisk. Vilket inte är så konstigt. Och allt jag ska orka och göra och hur glad jag ska vara hela tiden och hur solen ska skina varje dag.

I fantasin finns det liksom inte plats för sömnlösa nätter, såriga bröstvårtor, mjölkkräks på alla ytor, oändliga tvätthögar och en soptunna som svämmar över av blöjor. I fantasin ser det ut så här:

Jag vaknar tidigt denna majmorgon av en jollrande bebis som sovit gott åtminstone sex timmar sedan senaste matningen. Vi smyger ur sängen, jag dricker varmt citronvatten och matar bebis snabbt och enkelt innan jag rullar ut yogamattan och kör ett kort pass för att sträcka ut och värma upp kroppen. Lite mammamage-övningar också förstås innan jag väcker storbarnen för frukost. Vi äter tillsammans i morgonljuset. Kokta ägg, rawghurt (som barnen förstås ääälskar) och andra nyttigheter väger upp vinterns långa ”jaja, ni får chokladmjölk till frukost om ni fixar själva…”. Storbarnen klär på sig själva medan jag klär på bebis och själv smidigt glider i träningskläderna. Som givetvis passar perfekt så här sex veckor efter förlossningen.

Promenaden till skolan och förskolan går som en dans och vi kramas och vinkar innan jag med bebisen i vagnen går vidare på en rejäl powerwalk i skogen. Fåglar kvittrar, blommor blommar och utegymmet i all sin prakt väntar på mig. Jag tar det försiktigt, förstås, kroppen är fortfarande i återhämtningsläge men TRX:en ligger under vagnen och blir perfekt redskap tillsammans med de övriga i gymmet. Det blir ett styrkepass för hela kroppen och jag avslutar med några (mammavänliga) övningar för att få upp flåset ordentligt i slutet. Powerwalkar hemåt som nedvarvning och belönar mig med en riktigt god smoothie medan bebis äter milkshake.

När bebis somnar efter maten så tar jag en lång dusch, får på mig bekväma, praktiska men åh så snygga kläder och en gnutta smink. Klockan är bara 10 och jag ägnar en stund åt lite hemmafix innan jag slår mig ner på altanen med en bok. Läser till lunch när både jag och bebis är hungriga igen. Dags att promenera mot skolan och förskolan igen, underbart i det härliga vädret. Jag tar ut stegen, lyssnar på en podcast och har tid med en liten omväg. En blick på min nya pulsklocka med aktivitetsmätare som jag fick i push present visar att jag redan har varit mycket duktig idag. Hämtar barnen som får frukt som färdkost på vägen hem. Vi stannar vid lekplatsen, jag dricker kaffe ur min medhavda termosmugg och vi skrattar och leker. Hem till ett rejälare mellanmål och läxläsning. Storbarnen leker med sin lillasyster och stökar inte ner ens litegrann. Snart kommer Barnafadern hem och lagar middag som alla äter med god aptit. I kvällssolen på altanen. Medan enhörningar flyger omkring och slänger ut regnbågsglitter.

Så härligt det ska bli!!

30 reaktioner på ”Great (but perhaps a tad unrealistic) expectations

 1. Åh, vilket underbart inlägg. Precis så där kommer det att bli! 😉 Du skriver fantastiska blogginlägg, skrattar ofta högt för mig själv när jag läser det du skriver. Familjen ger mig undrande blickar, men jag berättar inte vad det är som är så kul. De skulle ändå inte förstå… Lycka till med sista delen av graviditeten. Jag beundrar dig som har stått ut.

 2. Hahaha!! Om detta hade varit din första bebis hade det nog varit på plats med en del…förklaringar av ett och annat.
  Nu blev det bara väldigt underhållande läsning!!

 3. Hahahaha! Tack för ett underhållande inlägg. Min torsdagseftermiddag blev lite roligare 🙂

 4. Exakt så där ser jag framför mig att det kommer att bli. Fast att jag bara har ett barn att ta hand om förstås. Men det ska vara ett snällt barn, givetvis. Det ska bli en fröjd att må bra och ha en lätt kropp och sova ordentligt utan magen och – ja, ha en snäll bebis. Yeey!

  • Mammaledig med första barnet är faktiskt nästan precis så där härligt! Beror förstås på bebisen (och dess sömn ffa) men det GÅR ju att sova ikapp på dagen och sånt när inte fler barn kräver uppmärksamhet. Det blir härligt!!

 5. Enhörningarna och glittret är ett plus som jag inte förväntat mig men i övrigt är det ju preciiiiis så att vara hemma med bebis! (Jag sa, eller möjligen väste, till bebisen igår kväll ”Kommer du ihåg den där gången då du sov sex timmar på raken? Inte? Men tre timmar då? Nähä, inte det heller.”)

 6. Välkommen till mitt liv Beata! PRECIS så är det!! 😀 Hahahahahahaha! (låtsas att jag inte var tvungen att gå upp typ 04.30 i morse med superpigg kille för att sen fixa storasysters lunch och min lunch och f-n och hans moster, jäkta ned till skolbussen och sen vidare till tunnelbanan för att jobba 12 timmar….)

 7. Åh, vilken härlig målbild! 🙂 Håll i den ordentligt, nu är det faktiskt inte så värst långt kvar!

 8. Vaddå??? Är det inte så det blir? Jag kam väl inte glömt hur lätt och underbart bebislivet var för 16-20 år sedan. Min bebis kommer bara vara glad och len och sova flera timmar i sträck och jag kommer aldrig känna mig trött och vilja gråta … Helt ärligt så är jag väldigt naivt hoppfull.

  • Du har ju jättestora barn så det blir som att vara mammaledig med första barnet. Och det var faktiskt rätt lugnt tyckte jag… Beror förstås på bebisen men mina har sovit rätt bra. OCH så har du inbyggda barnvakter som kommer vilja gulla med lillasyster när du sover ikapp eller springer några mil eller vad du nu vill göra :-). Fortsätt vara naivt hoppfull – det är jag med! Tar ut glädjen i förskott som min farmor lärt mig 🙂

   • Ta ut glädje i förskott. Det ska jag komma ihåg! Om man inte gör det då kanske det inte blir något. För övrigt minns jag mina mammaledigheter med småbebisar precis så, typ, eller kanske inte. Inte ens med första.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.