Gabapentin som behandling av Hyperemesis Gravidarum

Hyperemesis Gravidarum (HG):

HG är ett tillstånd som drabbar cirka 1-2 % av gravida kvinnor. Tillståndet karaktäriseras av extremt illamående och ofta intensiva kräkningar. Viktnedgång, vätske- och näringsbrist är bara några av problemen kvinnor med HG möter. På grund av dålig kunskap om tillståndet vet många kvinnor inte om vad det är som händer, de tror att det är ”vanligt” graviditetsillamående men blir snart mycket sjuka och måste i vissa fall behandlas på sjukhus. En del med mycket svår HG får dropp i hemmet eller till och med en näringstub inopererad för att säkerställa näringstillförsel. Andra behandlingsmetoder är mediciner som Zofran (ondansetron), Lergigan Comp, B 6 -vitamin och steroider. I extrema fall kan HG orsaka organsvikt. En del studier visar också på ökad missfallsrisk.

Har man haft HG är risken att drabbas vid en andra graviditet cirka 70%. Efter två efterföljande HG-graviditeter är risken i princip 100%. För en del lättar HG runt v 20-22 men runt 60% av alla HG-kvinnor är sjuka hela graviditeten.

En norsk studie från 2010 visar att HG är ärftligt till viss del. Kvinnor vars mamma haft HG har tre gånger så hög risk att drabbas av HG när de blir gravida. Det kan också finnas andra släktkopplingar men detta har inte studerats ännu.

Observera att siffror varierar väldigt i olika artiklar och studier. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med information om HG och få studier görs då det, likt många ”kvinnosjukdomar”, inte prioriteras. Detta trots att man tror att upp till 25% av drabbade kvinnor avslutar planerade och önskade graviditeter på grund av att de inte ser någon annan utväg när de är så sjuka.

Min HG klassas som mild-måttlig. Jag svarar väl på medicinering och kan tack vare den hålla kräkningarna i schack även om jag plågas av konstant illamående. Jag tillhör gruppen som haft HG hela graviditeten. Från v 6 till förlossningen.

Min bakgrund

Graviditet nr 1 (2005-2006)

Jag blev diagnostiserad med Hyperemesis Gravidarum i cirka v 16. Då blev jag inlagd med dropp efter extremt intensiva och långdragna kräkdagar. Innan dess testade jag Postafen mot illamåendet och kräkningarna och eventuellt även Lergigan men jag minns inte… Jag hankade mig fram och tänkte ”i vecka 12 går det över”. No such luck. På sjukhuset fick jag Esucos i dropp och även tabletter när jag lämnade sjukhuset. Jag åt Esucos fram till tredje trimestern och medicinen hjälpte bra mot kräkningarna men illamåendet var konstant. Jag åt en halv tablett var fjärde timme. Jag testade även akupunktur rätt sent i graviditeten, runt v 30. Ingen lindring. Jag var sjukskriven större delen av graviditeten efter sjukhusvistelsen. Försökte börja jobba vid flera tillfällen men var då tvungen att dra ner på medicineringen vilket gjorde att jag blev för dålig snabbt. Eftersom Esucos var lugnande/sömnmedel så kunde jag inte äta den dosen utan att sova typ 16 timmar per dygn… Tredje trimestern fick jag inte äta medicinen och då mådde jag helt enkelt för dåligt igen för att kunna jobba. Födde till slut i v 38+2 och HG:n försvann inom det första dygnet efter förlossningen.

Graviditet nr 2 (2010)

Gick in i denna graviditet mycket bättre förberedd och påläst. Jag visste att risken att drabbas av HG igen var hög och jag skapade en handlingsplan tillsammans med barnmorska innan vi ens började försöka. Jag var helt inställd på att äta Esucos igen men medicinen hade blivit förbjuden sedan min förra graviditet… Direkt när jag blev gravid fick jag recept på Lergigan comp och började medicinera så fort jag blev illamående. Illamåendet och kräkningarna eskalerade dock snabbt och jag fick testa Primperan också. Det gjorde saken ännu värre och till slut, runt v 14, fick jag Zofran (Ondansetron) utskrivet. Det fick kräkningarna under kontroll och gjorde resten av graviditeten någorlunda dräglig. Konstant illamående, ända till förlossningen (v 37+0), men betydligt bättre med kombinationen Lergigan comp och Ondansetron än tidigare.

Graviditet nr 3 (2014)

Hoppas på det bästa, förbered för det värsta… Inför en tredje graviditet var jag ännu bättre förberedd och säker på vad jag behövde: Ondansetron och Lergigan comp. Jag fick medicinerna utskrivna så fort jag blev gravid och började medicinera när illamåendet startade runt v 6. Denna graviditet visade sig dock bli jobbigare och den medicinering som funkade såpass bra sist gjorde inte lika stor skillnad den här gången… Kräktes i princip varje dag trots medicinerna och var sängliggande i två veckor innan jag hittade en dos och frekvens som funkade hyfsat. Började jobba halvtid men det var fortfarande tufft. Sängliggande dygnets alla timmar förutom de få jag var på jobbet, oerhört svårt med lukter och många food aversions, svårt att komma på saker att äta osv. Inte alls samma erfarenhet som de andra gångerna.

Jag blev tidigt medlem i en facebook-grupp för kvinnor med Hyperemesis Gravidarum och där fick jag nys om en annan grupp som diskuterade medicinen Gabapentin. Gabapentin är en medicin mot epilepsi och nervsmärta men har relativt nyligen upptäckts hjälpa mot illamående. Precis som med Zofran upptäckte man detta vid behandling av cancerpatienter som genomgick cellgifter och därifrån är kopplingen till kvinnor med HG ganska tydlig. En läkare i Buffalo, Dr Guttuso, har börjat forska på detta. Länkar till artiklar och annan intressant läsning finns nedan.

Jag läste på ordentligt och ställde många frågor i Facebook-gruppen. De allra flesta blir hjälpta av Gabapentin och rapporterar att de blir fria från illamående, kan återvända till arbetet osv. De första studierna visar inga kortsiktiga effekter på fostret, medfödda missbildningar osv. De långvariga effekterna vet man dock lite om än så länge. Däremot har kvinnor med epilepsi och nervsmärta använt medicinen under graviditet tidigare. I vissa länder är den klass B kategoriserad vilket innebär att den används under graviditet om alternativet är sämre (att mamman får epilepsianfall är i längden sämre för både mor och barn till exempel. Samma klassificering används om Zofran så vitt jag vet. Att kräkas konstant, lida av vätske- och näringsbrist är så klart sämre för mor och barn än eventuella risker med medicinering).

När jag hade en läkartid i v 14 passade jag på att fråga om Gabapentin. Läkaren hade inte hört talats om medicinen i detta syfte men läste på en del medan jag var där och vi diskuterade vad jag lärt mig och vad han ansåg. Han sa att jag gärna får prova, särskilt med tanke på att jag lämnat första trimestern då missbildningar uppstår. Han bad mig börja med 900 mg om dagen (300 mg x 3) men fick tillåtelse att öka till 1800 mg om dagen. Jag skulle ge varje ökning några dagar för att kunna utvärdera.

Under de första 10 dagarna ökade jag sakta från 900 mg till 1800 mg. De senaste dryga två veckorna har jag legat på 1800 mg med fördelningen ungefär:

kl 06-07: 300 mg
kl 11: 600 mg
kl 16: 300 mg
kl 21: 600 mg

Däremellan tar jag Ondansetron vid behov. I regel blir det två gånger om dagen (8 mg x 2).

Fördelarna:

Gabapentinet ger mig några timmar utan illamående eller med mycket milt illamående per dag. Dessutom mår jag i regel inte illa under natten vilket är fantastiskt efter några månader med förfärlig nattsömn på grund av illamående. Jag är inte alls särskilt känslig mot lukter och är inte lika petig med maten (betydligt färre food aversions).

”Villkoren”:

Ovanstående fördelar är förknippade med ett villkor. Jag får inte överanstränga mig! Varje gång jag försökt jobba mer har jag fått bakslag. När jag varit för aktiv på kvällarna får jag bakslag. När jag haft för aktiva helger har det fått bakslag. Och så vidare. Om jag jobbar förmiddagen (halvtid) och sedan vilar (sängliggande) så kan jag få må drägligt, för det mesta. Det kan till och med finnas ork och energi till att sitta med familjen vid middagen. Ibland kanske vika en tvätt eller leka en stund… Även på helgerna måste jag hushålla med energin. Några ”upp-timmar” (i upprätt tillstånd) får jag, men sen måste jag kompensera med att ligga ner och ta det lugnt för att det inte ska slå över. Jag har sakta lärt mig detta under dessa första fyra veckor. Det har varit till viss besvikelse eftersom jag föreställde mig att jag skulle bli botad men det är viktigt att komma ihåg just detta: Gabapentin är inget botemedel mot Hyperemesis. Bara en medicin som maskerar symptomen bättre än de andra mediciner jag provat.

Biverkningar:

Listan med biverkningar är längre än min arm. De jag känt av tillhör de vanliga: Huvudvärk och yrsel. Vid varje höjning av dosen blev det värre, sedan stabiliserade det sig. Annars kommer det och går lite. Jag kan ha dagar utan vare sig det ena eller det andra, och sedan ha i princip migränanfall och väldig yrsel i ett par dagar. Huvudvärk har jag rätt mycket problem med annars också så att veta exakt vad som beror på Gabapentinet är svårt att veta.

Har du frågor kring Hyperemesis, Gabapentin eller något annat som rör detta så fråga gärna i kommentarerna eller maila mig på beatatjata (a) hotmail.com. Jag är ingen medicinsk expert men gör mitt bästa för att sprida information om detta tillstånd.

Länkar:

http://www.buffalo.edu/news/releases/2012/12/13847.html

http://medicalxpress.com/news/2014-06-drug-combating-severe-nausea-pregnancy.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3552461/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3552461/table/T3/

http://www.lgmpharma.com/blog/could-gabapentin-have-helped-kate-middleton-with-hyperemesis-gravidarum/

Facebook-grupper (slutna, man måste be om medlemskap och ingen av dina vänner ser vad du skriver i grupperna såvida inte de också är medlemmar):

Hyperemesis Gravidarum (HG)

Gabapentin use during pregnancy: Hyperemesis

 EDIT:

Nu finns även en grupp för Hyperemesis Gravidarum Sverige på Facebook

Hyperemesis Gravidarum Sverige

4 reaktioner på ”Gabapentin som behandling av Hyperemesis Gravidarum

 1. […] men det kändes så. Lergigan och Zofran räckte inte denna gång, jag fick testa gabapentin och har skrivit om det här. Gabapentin räddade livet på mig och min bebis, honest to God. Jag var sjukskriven på halvtid […]

 2. Hej.

  Hjälp, vi har precis plussat. 🙂
  Under min första graviditet hade jag bara vanligt gravidillamående.
  Under min andra graviditet så börja jag må illa i vecka 5-6, vi trodde att det var lite gravid illamående. Jag jobba som vanligt men illamåendet blev bara värre och värre. När jag var i vecka 8 så eskalerade allt. Jag låg hemma och kräktes dag som natt 1-2 gånger i timmen dygnet runt. Efter en vecka så kunde jag knappt stå upp. Vi ringde 1177, deras råd var vätskeersättning. Vätskeersättning till någon som inte har kunnat dricka eller äta på en vecka.
  Till slut fick vi tag på kvinnokliniken och fick en akuttid samma dag.
  Det blev dropp ( vatten, socker och näring) två veckor fick jag ligga där med dropp och blodprover samtidigt blev mina lever värden skit.
  Till slut blev jag lite bättre och fick åka hemma. Jag fick med mej ondansetron, lergigan comp och ompezrol.
  Ondansetronen fick mej att kunna börja jobba igen. Men illamåendet fick jag leva med.

  Nu till saken. Vi plussa för två dagar sen. Redan nu har jag fått illamåendet smygandes. Jag är livrädd att bli lika dålig igen. Jag vill gärna få ondansetron och lergigan utskrivet igen så fort som möjligt.
  Var ska jag höra av mej? Till min barnmorska eller hälsocentralen?

  Tack för ett snabbt svar..
  Fiiiiiiiiiia@hotmail.com

  • Hej Sofia! Är det bråttom – gynakuten. Annars bm. Hen borde kunna ordna recept utan att du behöver träffa läkaren ens, särskilt med tanke på den förra grav. Jag pratade med bm redan när jag tog ut spiralen och fick henne att lova att ordna recept när jag plussade. Jag ringde direkt och hon löste recept med läkaren så att jag kunde börja medicinera direkt. Om du kan komma igång direkt 8ch slipper bli så dålig som sist så kommer du förhoppningsvis få det lite drägligare. Precis den kombinationen du beskriver åt jag under min andra graviditet och nu i tredje från vecka 6. Jag hoppas att detta är svar nog, hör gärna av sig igen annars!

 3. Hej! Wow vilken kämpe du är!!!!
  Hoppas du förstår det!! Jag är gravid i vecka13,kräks ej men mår illa många Tim om dagen,väldigt känslig mot dofter och viss mat.
  Men verkar inte vars någonting alls jämfört mot vad du går igenom! Grymt!:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.