Sommar på Holmen

Anna B undrar hur jag egentligen står ut med att vara på Holmen i flera veckor ihop med hundra (typ) andra människor i ett litet (nåja) hus? Så här är det:

Fördelarna överväger nackdelarna!

Huset är ganska stort. Tre våningar med kök på varje våning. Ett stort på mellanvåningen, ett ”lägenhetskök” på övervåningen och ett litet pentry i källaren. Det underlättar. Det finns sängplats för alla men oftast sover vi alla i samma rum. Alla fyra i min familj alltså, inte ALLA (det vore lite väl trångt). Om alla (dvs mamma, pappa, mina fyra syskon med respektive, barn och bonusbarn) är där samtidigt är det typ 24 personer. Men det är sällan vi alla är där exakt samtidigt. Kanske typ 18 åt gången? Vilket är tillräckligt många i och för sig.

Vi brukar sköta frukost och lunch själva, i köken på den våning vi råkar bo på just det här året (vi roterar lite beroende på antal barn och semesterveckor osv). Middag turas vi om att laga åt allihop.

Nackdelarna:

 • Det blir lite trångt med alla människor och alla prylar på liten yta.
 • De som vaknar tidigt (pga barn som väcker) stör de som vill sova längre.
 • De som vill sitta uppe senare på kvällarna (pga inte små barn som väcker dem) stör dem som vill gå och lägga sig tidigt (pga barn som väcker dem tidigt).
 • Jag som gärna vill ha städat omkring mig kan bli lite galen på röran som uppstår i kollektiv.
 • Är det dåligt väder kan det bli lite…utmanande.

Fördelarna:

 • Det finns alltid sällskap. Men vill man inte ha sällskap så kan man dra sig undan utan att någon blir sur för det (vi är ju vana vid att ha det så här, finns liksom inga ”underhållningskrav” eller krav på att göra samma saker hela tiden).
 • Det finns alltid vuxna eller storkusiner som kan passa och leka med barn en stund eller tre.
 • Det finns alltid kompisar till barnen. Kusiner och små grannar och så.
 • Man behöver bara laga middag typ en gång i veckan eller så.
 • Jag får mitt städbehov tillfredsställt (vilket också är en fördel för de andra, mer liberalt inställda till ordning och reda).
 • Det är i regel bättre väder ute på havet än inne på land.
 • Det är världens allra allra allra bästaste plats att vara på. Ingenstans är jag så lycklig som där. Även om det kan bli skrik och bråk och störd nattsömn och stökigt och konstig mat och jobbiga barn och ilskna tanter (se nedan).

 

Meddelande från lillasysteryster imorse. (Filmen "Min brors flickvän" är för övrigt en favorit. Ganska mycket så är det faktiskt när vi samlas. Förutom att ingen blivit kär i någon annans fru. Än.)
Meddelande från lillasysteryster imorse. (Filmen ”Min brors flickvän” är för övrigt en favorit. Ganska mycket så är det faktiskt när vi samlas. Förutom att ingen blivit kär i någon annans fru. Än.)

 

4 reaktioner på ”Sommar på Holmen

 1. Nu låter det ju härligt igen…

  Flera kök är helt klart en fördel. När vi semestrar med min familj är det antingen helpension = min mamma lagar all mat till alla hela tiden eller att vi åker till ett ställe med egna kök/pentryn och så turas vi om att laga middag. Senaste sällskapsresan var till Frankrike, vi var 23 pers i blandade åldrar som hyrde ett helt pensionat. Helt helt ljuvligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.