Ode to a farmor på 92-årsdagen

Jag har förmånen att vara omgiven av många fantastiska kvinnor. En modig, klok, generös och kärleksfull mamma. Tre underbart halvgalna systrar (och en lika underbart halvgalen bror men nu är det kvinnsen vi pratar om). Urläckra fastrar, en drös med smarta och coola kusin- och sysslingstjejer. Systerdöttrar som bär fanan vidare (en av dem i dubbel bemärkelse: som fanbärare i en musikkår…). Och över alla dess tronar matriarkernas matriark. Min farmor. Hon som fyller 92 år idag men ser ut som 70-något och beter sig som 17-ish. Detta är till dig, farmor.

Till dig som köpte sneakers med gröna paljetter på din senaste kryssning, jag undrar vad du kommer komma hem med efter vinterns äventyr i Karibien. Till kvinnan som skalade middagspotatisen vid frukost för att spara värdefull tid innan hon roddade med barnen och drog till jobbet. Egenföretagare och periodvis ensamstående mamma när farfar sjömannen var iväg på resa. Hon som blev mamma första gången som ung fru och fick sin sista ”objuden, men välkommen” vid 44. Modern som inte fått behålla alla sina små men öser kärlek över de som är kvar (och deras avkomma, och avkommans avkomma!).

Kruttanten som skriver de bästa och roligaste uppdateringarna på Facebook. Som chattar med amerikanska snubbar och wordfeudar med Uppsala-bönder. Som skrattar högst av alla på det bästa sätt jag vet – med huvudet kastat bakåt. Som uppfostrar fotbollshuliganer på stan och retar hjälmlösa skateboard-åkare med ”jaja, vi ska alla dö någon gång så det spelar väl ingen roll om du gör det nu eller senare”. Hon som är så himla busy att man får boka in henne långt i förväg.

Farmorn vars famn alltid har varit öppen och varm. Och vars Blick räcker för att sätta punkt för syskonbråk och barngnäll. Den enda vuxna, förutom Barnafadern, som jag pussar på munnen. Hon som alltid gjorde chokladpudding när jag skulle komma på besök eftersom hon visste att det var min bästa efterrätt. Hon som höll mig nära, nära och viskade ”du är min favorit men säg det inte till de andra”. Något vi barnbarn mycket senare fnissade lite förläget åt när vi insåg att hon sagt det till alla. Det förtog dock inte kärleken, det bevisade dess oändlighet.

Snyggingen som rockar baddräkt hundra gånger bättre än jag. Hon som med nya höften utan större problem kan ta sig ner till bryggan för morgondoppet igen. Människan som ger begreppet värdigt åldrande ett rynkfritt ansikte och vars gener jag hoppas är dominanta (även om det innebär platt bak).

Canasta-spelaren som sitter uppe till 04 och spelar och sen lurvar upp framåt förmiddagen med håret på ända. Makan som saknat sin make varje dag de senaste 12 åren. Hon som besvarar en ung släktings frustrerade utläggning om tillgång på lägenheter med ”Det var lättare förr. Innan andra världskriget.” Farmorn som för några år sedan lovade att leva till 93 men snabbt ändrade sig till 98 för att hinna med allt hon vill göra. Det senaste budet jag har hört är 103. Idag sjöng vi ”ja må du leva uti tvåhundra år”. From our mouths to God´s ears.

Farmor, jag älskar dig.
(Du är min favorit men säg det inte till de andra)

PhotoGrid_1402851147642
Grattis min underbara, snygga, kloka, piffiga, fantastiska farmor!

8 reaktioner på ”Ode to a farmor på 92-årsdagen

  1. Jag märker att jag går och tänker på den här texten då och då. Tänker på min egen mormor och morfar som också är stencoola och riktiga inspirationskällor. Jag tror de vet att jag älskar och beundrar dem med de skadar inte att sägas igen och igen. Och skriva ner det så där var superfint, vilken present att få! Du har inspirerat mig till att göra samma sak plus ta lite extra kort av gamlingarna, TACK för det:)

  2. Åh vad underbart!! Så fint skrivet om din fina farmor. Får tårar i ögonen och längtar efter min älskade mormor.

  3. Blir tårögd och får gåshud. Så fint skrivet. Och vilken snygg farmor du har! Så vill jag också se ut när jag är 92! 🙂

  4. Det finns ingen som kan skriva som du – fantastisk hyllning som jag hoppas farmor läser. Och en tår eller tre i ögonvrån hos mig…

  5. Inte en chans att farmor kan läsa detta utan att börja gråta! Vilken fantastisk hyllning! Mkt fint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.