Beatatjata goes DIY? aka Strive for progress, not perfection

Om ni brukar läsa här så vet ni att jag inte är så värst pysslig av mig… Inte i köket, definitivt inte i trädgården, inte med inredning och sånt där.

Samtidigt vill jag gärna ha fint omkring mig, förstås. Och i min vanliga plötsligt-händer-det-stil, när allt till slut står mig upp i halsen och jag bara MÅSTE göra något åt saken (hela min nya hälsolivsstil har det ursprunget), så har jag tagit några första stapplande steg mot en aningen pyssligare livsstil. Nyckelorden för denna förändring är ”lite mindre fult”.

Jag ser mig själv inte som en perfektionist egentligen men jag vill göra saker ordentligt. Metodiskt. Läsa på, gå kursen, få diplomet och sen sätta igång. Vilket i nittionio fall av hundra innebär att det inte blir av alls. Men för ett tag sedan började jag och Barnafadern upprepa mantrat ”lite mindre fult, lite mindre fult”. Det har faktiskt lett till att hallen blivit ommålad och lite uppiffad. Inte perfekt men mindre fult.

Perfekt = dra ner alla gamla tapeter och bredspackla och hej och hå innan ny färg/tapet. Slipa golvet, måla om taket också, byta dörrar, sätta upp lister, slå ut en vägg, sätta in ny garderob och anlita inredningsarkitekt för finliret.

Lite mindre fult = måla rakt på den gamla tapeten, byta de urgamla, urfula innedörrarna, ställa skorna i ordning. Klart!

Och eftersom jag njutit av den uppiffade hallen så fick vi i ordning i kontoret/gästrummet och eftersom vi fick ordning i kontoret/gästrummet fick vi ordning på altanen. Denna hemska altan som jag bara ville riva och gömma i glömskans hav. Och bygga ny, perfekt, med tak över en del och nya utemöbler och ständigt blommande utekrukor och hej och hå. Vilket vi har råd med ungefär 2035 enligt nuvarande priolista. Så istället la vi ett gäng timmar (och några slantar förstås) på att slipa, olja, måla och lasera. Och inser att lite mindre fult faktiskt kan vara mycket mindre fult. Det vill säga riktigt bra!

PhotoGrid_1401780326381
Mycket slip och tvätt, lite olja med vitt pigment och vit målarfärg. Förbättring!
PhotoGrid_1401780235462
Ett lager mörkt grå lasyr på gamla avskavda utemöbler och sköna loppistäcken istället för dynor. Förbättring!
PhotoGrid_1401780587509
Vaxduk på den gamla bordsskivan, lite piff och bok i solskenet. Förbättring!

NEJ! Det var inte särskilt roligt medan jag höll på. Jag ville lite ta ut skilsmässa, flytta till hyresrätt och börja kedjeröka, typ. Men jag njuter av resultatet efteråt. Lite som träning kan vara, ibland… Progress, not perfection! Jag har nog redan tillbringat mer tid på altanen än alla våra tidigare somrar i det här huset. Eftersom jag tyckte den var äcklig. Ändå tog det sju år innan jag fick tummen ur att göra något åt saken! Har aldrig sagt att jag är snabb…

Nu har jag kanske fått lite blodad tand? Fasadmålningen räknas inte, det är tråkigt måste-göra. Men vardagsrummet kanske… Enligt följande recept?

Perfekt = slå ut en vägg, bygga om valven till köket och vardagsrummet, renovera hela köket när man ändå håller på, byta golv på hela undervåningen. Måla taken, göra om väggarna från grunden, måla alla fönster, ta upp en dörr på södersidan och möblera om med helt nya möbler.

Lite mindre fult = slå ut en vägg. Måla det avvikande laminatgolvet. Måla väggarna rakt över alla tidigare lager. Möblera med samma gamla grejer. Klart!

3 reaktioner på ”Beatatjata goes DIY? aka Strive for progress, not perfection

  1. Vilken bra självinsikt. Jag har inga tendenser med att vilja plugga allt, certa mig osv. Jag tror att jag mitt mål är att jag åtminstone gör det LITE bättre men i processen så blir det att jag ofta gör om mycket mer än jag tror. Så kanske det är därför projekt går lätt för mig, för jag tror alltid att jag ska göra ngt litet som går fort:) Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.