Rygg i pyramid

Igår tränade jag rygg. Idag har jag träningsvärk i rygg, biceps, bröst och triceps. Så här gick det till!

Jag är ju inspirerad av kusin-Marcus pyramidtänk för tillfället och har lagt upp styrketräningen med hjälp av honom. Tanken är att träna de där göttiga basövningarna tungt och sedan komplettera med andra övningar i olika viktklasser. En enkel dröm (och i mitt fall superambitiös) är att klara de där kroppsviktsövningarna en vacker dag. Chins, dips, armhävningar och även bänkpress och squat med fler kilon på stången. Och jag ökar, även om jag har en liiiten bit kvar till Pias weighted chins och 50 armhävningar på tå…

Mitt ryggpass (som även paras ihop med en och annan biceps-övning när tid finns, annars tränas denna lilla armmuskel rätt mycket ändå i andra övningar) ser ut så här just nu.

  • Assisted chins (eller pull ups eller vad sjutton. Jag har handflatorna emot mig, ganska smalt grepp. ”Starkast” så.) 4-5×5. Alltså fyra, fem tunga repetitioner (just nu har jag 41 kg hjälp…) i fem set.
  • Latsdrag (breda) 6-8 x 4
  • Rodd med hantel 10-12 x 4
  • (Ev superset med hammercurl på lutad bänk 10 x 4)
  • Rygglyft 15-20 x 4
  • (ev superset med bicepscurl, dropset i 6:or)

Jag jobbar alltid mot max och om jag tex klarar 12 reps av hantelrodd i fyra set så är det sannerligen dags att öka vikten nästa gång.

Så varför har jag träningsvärk i bröst och triceps då? Jo, efter kusintips passar jag på att öva på armhävningar också. Min nemesis, som ni vet om ni hängt med ett tag. Jag blir sakta starkare men är inte i närheten av att häva mig på tå än. Mellan varje set i ryggpasset kör jag därför 3-5 explosiva armhävningar (på knä). Tanken är att INTE jobba mot max utan det ska gå snabbt och relativt lätt. Det blir ändå ganska många under ett pass. Igår runt 60 stycken. Sedan tränar jag bröst mer fokuserat tillsammans med axlar och triceps en annan dag (inte nästföljande!). Sakta men säkert jobbar jag mig mot den där första, perfekta armhävningen på tå. Any year now.

3 reaktioner på ”Rygg i pyramid

  1. För ett år sedan kunde jag göra en chin up, utan extra vikt. Har kämpat så och plötsligt lossnar det. Babysteps. Fint pass, snor det av dig för framtida bruk 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.