Hälsodagbokens aprilrapport och 40 snälla dagar

Aprilrapport en bit in i maj men ändå.

Jag avslutade min marsrapport med att skriva ”Jag är tillbaka och jag ska vårda mig!”. Jag skrev att ljuset återvänt och att jag kände mig ”frisk” och att jag vågade planera in mer för april, ställa lite högre krav på mig själv.

Sen ställde jag skitmycket högre krav. Ökade på jobbplaneringen rejält. Drog igång en gå-ner-i-vikt-och-komma-iform-satsning. Bokade upp helgerna och drog igång flera fixprojekt. Samtidigt blev jag sjuk, igen, och när det innebar att jag hamnade efter, igen, så började jag tänka väldigt elaka saker om mig själv.

Det handlar om ej uppnådda viktmål och kritiska glasögon. Det handlar om höga krav på jobb- och vardagsprestationer trots att jag vet att jag inte mår bra av det just nu (kanske aldrig?). Det handlar om att peka ut allt som är fel på mig och aldrig uppmärksamma det som är rätt.

Jag vill vara snäll mot mig. Jag vill behandla mig själv så som jag behandlar andra. Jag vill uppmuntra och stärka. Jag vill fokusera på allt som jag mår bra av. Jag vill bryta den här negativa spiralen av ogillande.

Egentligen handlar det om att skala av allt, återigen rikta in kompassen mot alla de bitar som jag behöver för att pussla ihop ett balanserat liv. Back to basic. Till Gud, familjefokus och arbetsglädje. Till återhämtning. Till energigivande näring och träning, vänner och nödvändiga praktikaliteter.

Jag vet redan allt det här ändå hamnar jag utanför ramarna så ofta. Jag är en vanlig människa!

Jag vill alltid vara snäll, förstås. Men just nu fokuserar jag på att vara extra snäll mot mig och bryta det här mönstret. Jag försöker medvetandegöra varje tanke, varje val och det jag säger till mig själv. Snäll kan betyda olika saker, olika dagar. Det är fritt från regler och förbud. Fritt från krav och prestation. Utan några mål.

Väldigt trött, väldigt mycket kräkig tvätt att ta hand om, väldigt snäll.
Idag har mitt snälla jag inte tvingat mig att arbeta hemifrån medan jag skurat madrass, servat med hinkar och trugar med isglass. Jag har inte pushat en kropp som fick två timmars sömn inatt till träning även om det är en vecka sedan senaste gymbesöket. Jag har hejdat många tankar som syftat till att bryta ner istället för att bygga upp.

Varför 40 dagar? Det är 40-ish dagar till sommarlov och lugnare tider. Det är cirka 40 dagar i en av årets mest krävande perioder både på jobb och fritid. Det är en rund och fin siffra. Det var, ursprungligen, en deadline för att gå ner i massa i vikt, hinna en milslång att göra-lista och bli den där personen jag ”borde” vara. Nu ska jag fokusera på att vara snäll mot den person jag är.

8 reaktioner på ”Hälsodagbokens aprilrapport och 40 snälla dagar

 1. Jaa du. Ofta när jag läser här tänker jag att vi förefaller vara så lika ibland, du och jag. Alla dessa jag ska ditten och datten och detta och det andra. Jag ska GÖRA för att vila. Hahahahahahaha. Det är ett fint sätt att lura sig själv. Men 40 snälla dagar, det hoppas jag att du gör. Hejar väldigt mycket på.

  • Sant, det är ett fint sätt att lura sig på… Och så kommer jag till insikt och så blir jag sur på mig själv för att jag är 35 år och behöver ”komma till insikt” om såna här helt rimliga saker som borde sitta i förlängda märgen liksom och så är jag tillbaka på jag-är-inte-bra-karusellen igen. Så knäppt! Så nu fokuserar jag på att vända dessa neggotankar (och de är många, hjälp alltså! Plötsligt är jag medveten om dem…) och 40 snälla dagar så så klart bli 40 snälla år. Eller 60, gärna.

 2. Hear, hear! Hör mig själv viska (eller väsa snarare) inte alls snälla ord om mig själv när jag passerar en spegel eller tittar ner på magen…. Som om det skulle få mig att sträcka på mig och gå åt rätt håll??? Vill ju bara krypa ihop under täcket, skyla varenda del av mig och skona världen från min anskrämliga varelse. Det är galet vad mycket man tror beror på vad alla andra gör/säger/ser ut, men som egentligen jag, och enkom jag, orsakar för enbart mig själv…. Går dessutom ut över alla andra i nästa skede. Snälla ska vi vara! Vet ett klädesmärke (finns ju bara ett som räknas då inte då svårt att gissa vilket va?) som i vår trycker på budskapet i sina barnkläder ”Be who you are, and be nice”. Borde vara broderat på vuxenplaggen också minsann….

  • Kanske får skaffa en tatuering till och med… Så onödigt, finns ju tillräckligt med press ändå utan att vi ska vara taskiga mot oss själva! Särskilt när vi är så himla bra, härliga och snygga 🙂

 3. Håller med både Lisa och Åsa!

  Att det ska vara så svårt att, som du så fint skriver, vara lika snäll mot sig själv som man är mot andra.. Det är samma sak för mig, jag granskar mig själv ytterst kritiskt inom de flesta områden, på ett sätt som jag ALDRIG skulle granska någon vän, familjemedlem eller kollega. Nu ska jag också försöka vara snäll mot mig själv och vara tacksam över det jag har. Tack för ett fint och viktigt inlägg.

  • Den där självkritiken är inte nådig… Inser hur ofta jag tänker negativt om mig nu när jag försöker vara mer medveten. Snäll är bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.