Operation Kondition

Saker jag inte har:
Betjänt. Gröna fingrar. Kondition.

Barnen kan agera tjänare ibland och gröna fingrar ger jag blanka fanken i men kondition vill jag ha. Inte minst för att orka springa ifrån zombiesarna den dagen vi konstaterar att verkligheten överträffar Walking Dead.

Jag hade inte planerat in någon träning här på minisemestern i Danmark, tänkte att Lalandia-badande och Legolands-traskande skulle ta död på såna lustar. Men så ligger stugan på lagom avstånd från snabbköpet med nybakt bröd och jag tänkte att det passar utmärkt för en morgonjogg med provianteringssyfte. Sträckan tog, enkel väg, 18 minuter att promenera med barnen så jag tänkte typ beatatjata + morgonjogg med vagn × 2 vägar = mindre än 30 minuter.

Matte har aldrig varit min starka sida. Fredag morgon: jag stoppar Liten i vagnen och joggar iväg. Dör flåsdöden efter två minuter. Varvar sedan jogg och gång tills jag är hemma igen (med vagnen nedtyngd av frallor, croissanter och Nutella utöver Liten). Gör mina plankor ute på verandan och känner mig åtminstone tredjedelsnöjd med mig själv.

Lördag morgon: Jag stoppar Liten i vagnen och, vis av erfarenhet, powerwalkar fram och tillbaka. Konstruerar sedan en kort intervallmojäng av mina majplankor och pulshöjare som utfall bakåt med kick, upphopp på bänk och burpees. Sista 2.30 minuterna kör jag all in på burpees och orkar…tada… 21 stycken.

Ställ nu klockan på två och en halv minut och gör burpees. Do it. Troligtvis hinner du fler än 21 eftersom du inte är pensionär, gravid eller nyligen höftopererad (i så fall ska du nog inte göra burpees alls). Hinner du färre så snälla, lämna en kommentar så att jag får gotta mig i att det finns de som är sämre än jag.

Musklerna protesterar in och för sig alltid mot den plågsamma behandling burpees och liknande övningar innebär men det är flåset som är det stora problemet. Och lite soul searching senare så förstår jag att det inte är så konstigt. Eftersom:

1. Jag prioriterar alltid styrketräning framför kondition eftersom jag tycker styrka är roligare.
2. Jag springer sällan och inte alls på vintern.
3. På crosstrainern pushar jag mig inte så som det krävs för att få bättre kondition. Visst blir jag både flåsig och svettig men det är inte alls lika jobbigt som löpning där jag ska hålla hela kroppen i rörelse.
4. Jag har aldrig haft suverän kondition men den var bättre när jag körde mer med kettlebells och högintensivt med mycket hopp osv. På grund av diverse besvär har jag inte tränat mycket sånt på sistone.

Så. Operation Kondition får komplettera nuvarande gymupplägg. Jag har ju ett tänk med löpningen men den är en för skör grund att bygga min kondis på. Dels på grund av kroppen, dels på grund av schemat. Därför tänker jag experimentera fram konditionshöjande, intensiva pass jag kan köra hemma. Med hopp om lederna tillåter, utan om jag måste. Min ambition? Som tidigare: Tre pass på gymmet och två konditionspass. Gärna löpning när det går men annars hemma i HIIT-stil. Fast två pass i veckan kanske inte räcker för att förbättra konditionen? Min största utmaning är att pusha mig, maxa. Både vid löpning och annat flåsigt. Jag misstänker för övrigt att bra kondition handlar om just det: förmågan att pusha sig när allt gör ont och hjärtat nästan exploderar. Ytterligare en sak jag saknar.

Några kondistips till mig? Jag har bara ett: Landhs kondis i Mullsjö har bäst kanelbullar.

14 reaktioner på ”Operation Kondition

 1. Springa lite intensiva intervaller på löpbandet när du styrketränar? Tex tabata-intervaller. De har funkat toppen för mig under vintern. Tjugo sekunder är kort nog att våga pusha sig till riktigt tufft tempo även om man är ovan och ett helt block tar ju bara fyra minuter. Jag brukar värma upp snabbt, köra två eller tre block och sen styrketräna efteråt.

  • Jag har oftast väldigt kort om tid på gymmet (45-50 min) så det blir fokus på styrkan då… Men tabataintervaller kanske vore något. Någon gång i veckan borde jag kunna få till det…

 2. Enkelt, spring långsammare! Jag blev så deppad när jag började springa så jag höll på att lägga av. men jah kom sedan på leken spring-så-långsamt-du-bara-kan, vilket gjorde det roligare och mer njutbart plus att konditionen tog sig, speciellt eftersom jag varvade med äckeljobbiga intervaller. annars kan ju simning eller cykling vara nått? man måste ju inte springa för att få kondis!

  • Jag vet inte om jag KAN springa långsammare utan att det går baklänges… Jag är sjukt långsam! Simning och cykling är bra. Äger dock ingen cykel och på gymmet är det bara pensionärscyklar… Löpningen är ju enkelt, bara ut och kuta liksom (hehe, bara….)

 3. Styrkekondition kanske kan vara nåt för dig? Det här passet har jag använt en massa gånger, tror att det kommer från Fitness ursprungligen:

  10-minutaren
  Ställ in en timer så att den piper varje minut under 10 minuter. Välj en styrkeövning, kanske knäböj, thrusters eller svingar, samt hur många reps du ska köra. Kanske tolv reps? När du hunnit dina tolv reps under första minuten så vilar du de sekunder som är kvar och börjar sedan om igen när timern piper. Flåsigt och effektivt 🙂

  • Ja precis så tänker jag hemmapass med flås! Har tränat mycket så innan men kom av mig lite under vintern när jag fick ont både här och där. Gäller bara att tänka ut övningar utan hopp osv som ändå får upp flåset (thrusters är bra, och hemska!) samt se till att pusha mig även om det tar emot…

 4. Tror två gånger i veckan räcker om du lägger in något pulshöjande i dina styrkepass kanske? Hopprep? Box jumps? Utfall? (om du nu klarar hopp vill säga)

  Men det är svårt det där med kondition, känner precis som du att jag har en mental spärr. För min del handlar det om rädslan av att komma upp för mycket i puls (då jag haft panikångest förut och just hjärtslagen var det jag kände av mest). kanske kan pulsklocka vid passen vara något för att göra det lite mer intressant? eller testa nåt spinningpass med pulsklocka? 🙂

  • Ja, kanske är det lite kopplat till panikångesten och den otäcka känslan? Inte tänkt på det faktiskt.
   I mina styrkepass just nu är det rätt ”fullt” ändå, utan pulshöjande, annars brukar jag lägga upp det så, tex hoppa hopprep mellan seten. Knäna protesterar dock lite nu. Pulsklockan ska jag köra med, bra tips! Och spinningpass är ju suveränt bra, så svårt att komma iväg på schemalagda gruppass bara… Men, ska se om jag kan få in det kanske!

 5. Ah, tips vet jag inte mer än att bita ihop och görat. Ta det lugnt och försiktigt i början, inte öka tid/distans mer än 10% per vecka. Det gamla vanliga. Bäst av allt… det BLIR bättre:)

  • Ja, fördelen med att börja på noll är ju att det tar sig :-). Ska tänka på att inte öka för snabbt! Känns inte som någon risk…

 6. Jag har också lite svårt att pusha mej konditionsmässigt. Eller alltså, jag springer ju men just det där att ta i det yttersta. Är liksom rädd att jag ska…eh…dö?

  • Exakt! Kan ju inte vara nyttigt att ta i så där… ;-). Kör jag backintervaller eller liknande har jag lättare för att pusha mig, korta stunder liksom. Men uthålligheten är en annan femma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.