Om periodisering

Periodiserar du? Så frågade Jeanna i bloggen häromdagen.

Svar ja! Fast för ett år sedan hade jag lite tveksamt svarat…”vet inte? Vad är periodisering egentligen?”

Jag läste nämligen igenom ett gäng gamla mail mellan mig och Bodycomf-Helena som jag hade som coach förra vintern och där diskuterade vi bland annat det. Jag trodde attdet betecknade att man körde lätt, tyngre, tyngst enligt ett särskilt schema eller nåt sånt.” Jag såg det som väldigt uppstyrt och liksom bodybuildarmetod. Helena förklarade att det handlar om variation. Jag varierar – alltså periodiserar jag!

Jag har förra vårens långa geggperiod (gegga = att köra helt random träning utan plan, lappar och kontroll :-)) att tacka för att jag idag är rätt trygg i att hitta på upplägg till mig själv. I regel håller jag mig till ett upplägg i cirka fem veckor, sen blir jag nämligen uttråkad. Jag varierar alltså för själva variationens skull, inte för resultatens. Efter en intensiv period med mycket uthållighetsträning längtar jag efter att lyfta långsamt och tungt. Efter en vinter instängd i hemmagymmet längtar jag ut i skogen. Det ger sig självt ganska mycket.

Eftersom jag inte har några konkreta mål att träna mot (maraton, bodyfitness-tävlingar eller what have you) utan helt enkelt tränar för att leva så gör jag som jag vill. Och visst kan jag byta, ändra om och gegga även mitt i ett upplägg men jag gillar samtidigt att köra någorlunda konsekvent ett tag. Helt enkelt för att det är härligt att konstatera att jag blir snabbare, starkare eller uthålligare i övningar som jag upprepar vecka efter vecka.

Efter förra sommaren körde jag tungt, Starting Strength, i några månader. I oktober, november någon gång drog jag igång en mer intensiv och skuttig period med T25 i hemmagymmet. Sen följde alla månader med miljoner sjukdomar och däremellan kettlebellfokuserad och funktionell träning i ”mellanskiktet” (medeltungt). I slutet av mars slängde jag in en vecka med hundringar (uthållighet!) innan jag blev sjuk igen. Men nu är jag igång med nästa upplägg, lite mer fokuserad styrketräning på gymmet igen. Och löpning, även om jag inte kommit igång med just den biten ännu…

Jag periodiserar, helt enkelt!

Hur gör du?

6 reaktioner på ”Om periodisering

 1. Jag är som du! Har försökt hålla mig till mer av en långsiktig plan, men inser att det inte behövs utan ändrar som jag vill. Jag varierar både träningen i sig oc när den utförs. När livet är lite lugnare morgontränar jag gärna medan jag nu mitt i en stressig period föredrar att soooova och träna på eftermiddag eller kväll. Och om nån månad får jag körkort och då blir det nog sen träning, har hårt att det där gymmet ska vara rätt tomt då 🙂

  • Låter ju utmärkt! Och det där med tiden för träning har jag inte tänkt på… Men även där blir det naturlig variation pga trötthet 🙂

 2. Jag åker skidor å vintern och springer på sommaren… Haha, fast nä, det blir inte mycket till variation som gruppträningsinstruktör, det blir ju mest samma saker vecka in och ut. Men däremot så har jag ju möjligheter till många olika sorters rörelse i mitt vanliga jobb, och det tror jag är väldigt bra för kroppen. Skulle jag få önska just nu, så är det att bli bättre på styrketräning, och utveckla mig där. För det är det första som jag plockar bort när det blir en massa annat tyvärr.

  • Kan förstå att man blir lite bunden när man jobbar med träning på det viset men samtidigt får du nog som du säger in alla slags rörelser och någon slags variation. För övrigt är jag tvärtom – prioriterar styrketräningen och plockar bort löpning och annan cardio om det blir för mycket (och core… :-))

 3. Ja.. Hur gör jag? *funderar* Jag periodiserar nog jag med tror jag. *fniss* Tränar för att må bra. Tränar för att mina leder ska hålla för att springa igen. Och tja.. Variation är A och O för att få en kropp som håller. Sen tröttnar jag av att köra samma samtidigt som jag kan tycka det är gött att köra ett invant program snortidigt på morgonen.

  Ha det fint!

  • Det förstås, jag kör också gärna tryggt och invant tidiga mornar! Som mina favoritintervaller på crossen… Men det går ändå några veckor mellan gångerna så det blir någon slags periodisering där med :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.