Hundringar

Jag läste om hundringar för första gången för något år sedan, i Oxygen. Minns att Annie skrev om det för ett tag sedan också och mest nyligen har jag läst om hur Pia kört en variant.

Detta är ett intensivt sätt att träna på. De artiklar och blogginlägg jag läst säger att det är något man kan slänga in i planeringen en vecka eller två, men inte längre än så.

Jag googlade lite också och till slut satt jag med ett gäng olika sätt att köra hundringar på.

 • Man kan köra 1-2 set av vald övning ”som vanligt” (typ 10 reps med ”vanlig” vikt) och sedan ta en mycket lättare vikt, eller kroppsvikt, och köra sista setet till 100.
 • Man kan också samla repetitioner, och vila när det behövs. Kanske orkar du 20 först. Och sedan 15. Och så fortsätter du tills du når 100. Tyngden på vikterna bestämmer du utifrån hur länge du vill vila mellan seten.
 • 10×10, som Pia kört. Tio repetitioner, 10 set med vila emellan.  Även här kan du nog köra lite tyngre vikter, beroende på hur lång vila du tar.
 • Eller, det jag har försökt mig på, ett set med 100 repetitioner där man väljer vikt/svårighetsgrad så att man orkar typ 50-70 repetitioner i första svepet. Anledningen till detta valet är framförallt tiden. Det går snabbare! Då kan jag köra 2-3 övningar de dagar jag tränar i 30 minuter och 4-6 övningar om jag har mer tid. Och orkar…

Det låter roligt, enkelt (om du kan räkna till 100) och tidseffektivt.

Så. Back to reality. Beatatjata är inte on the pages of Oxygen. Ej heller är hon überstark finska eller skånska. Jag kan så här långt in konstatera att det kanske funkar att köra 50-70 reps av FÖRSTA övningen i sträck, sedan är musklerna redan så trötta att övriga övningar får delas upp mer och mer… Jag kan också konstatera att det på sätt och vis känns hyfsat lätt i början men att du får tvinga brännande muskler att slutföra. Och, träningsvärken är brutal. Brutal, I´m telling you! Jag har nu, efter fyra träningsdagar i sträck, ont precis överallt. Konstaterade igår kväll att om jag ligger blixtstilla i sängen och andas väldigt lugnt och ytligt så gör det inte ont. Annars – ont. Jätteont.

Jag spekulerar nu men om man kör en fem- eller sex-split tror jag det är det absolut bästa eftersom man då kan isolera och köra slut varje muskel totalt vid varje pass. Jag kör kroppen uppdelad på tre pass och i regel kombinationsövningar. Eller jag vet inte. Det är jobbigt i vilket fall…

Vill ni ha detaljerade passbeskrivningar? Inte? Det får ni i alla fall! Kommer i eget inlägg vad det lider. Vad jag lider…

 

20140322_145724
Hundra såna här till exempel. Easy peasy tänkte jag, om man tar en lätt viktplatta och bara matar på. HAHA! Efter 200 utfall (!) fick jag köra denna utan vikt och 10 repetitioner åt gången och skaka ur benen emellan. Hell to the ouch alltså.

Har ni testat? Hit me med era bästa erfarenheter? Har ni inte testat? Gör´t and weep from pain.

 

13 reaktioner på ”Hundringar

 1. Men visst är det bra. Och nu blev jag sugen igen! Körde i två veckor. Nu läste jag om gvt (german volume training) och enligt det kan man göra detta längre än några veckor. Ska vara super för att få större volym på musklerna. Ska fundera ut denna vecka om jag skulle fortsätta med 10×10 våren ut.

 2. Men det där måste jag ju bara testa! När jag blivit frisk vill säga. Nu ska jag klicka mig vidare, kom in via ”Rund är oxå en form!” Himla trevlig blogg du har!

  /Veronica

  • Men välkommen hit, så trevligt!
   Ja, bli frisk först, även om det är skittråkigt att vänta… Och sen kan du träna dig till smärta 😉

 3. Men ja! Jag är så himla sugen men har bara inte riktigt fått tummen ur. Jag tror minsann att du drog ur den 😉 Här ska köras hundringar! puss!

 4. Åh my! Jag hade värk en vecka efter första gången. Jag kunde absolut inte gå utan att gråta i fyra av dagarna…. 🙂

 5. Tänkte också testa detta. I nästa träningsperiod. När nu det blir eftersom den här perioden är ”on hold” så att säga 🙂
  Grym är du i alla fall, även om det inte alltid blir som du tänkt 😉
  Nu måste vi se till att få ihop en workshop av nåt slag snart!

  • Bli frisk först, och sen när du tröttnar på befintligt upplägg kan du slänga in det här :-).
   Ja, vore så härligt att träffas igen… Vi får fundera ut något!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.