Hälsodagboken v 9 (februarirapport, kanske?!)

Jag skulle ju skriva hälsodagbok varje söndag… Det har jag glömt men jag kan säga så här, sammanfattningsvis.

 • Ganska ofta äter jag jättebra.
 • Ibland äter jag riktigt illa.

Vissa motivationsproblem med att ta min liberala balans (dvs där jag äter typ som jag vill och håller vikten på min lite fluffiga nivå) till en något striktare nivå. För det är ju så bekvämt att leva som jag lever. Där all sorts mat har sin plats och jag ändå håller mig på drygt 20 kilo mindre än jag var en gång i tiden. Och samtidigt tittar jag på tajta fodralklänningar och korta shorts och snygga bikinisar  och tänker ”om jag bara…”. Ja, det är en kosmetisk grej. Det kanske är lite tabu att säga men jag är ju er ärliga bloggare i cyber space. Fast allt som oftast landar jag ju tillbaka i det där ”jag vill bara må bra och jag är rätt nöjd som jag är…”.

 • Ibland tränar jag.
 • Ibland tränar jag inte. Oftast beroende på att jag är förkyld. Ibland för att jag är lat.

Men jag vill träna, det vill jag verkligen. Inga motivationsproblem där. För det mesta. Fast just idag gick jag upp för att morgonträna, la mig på yogamattan för att sträcka ut lite och efter en kvart flyttade jag mig till soffan där jag somnade om under en filt. Men i regel vill jag träna, jag lovar. Och framförallt vill jag vara frisk!

Vissa veckor har jag gått ner en liten skvätt i vikt. Andra veckor har jag gått upp det igen. Och då har jag ju försökt angripa de där små kilona som jag la på mig under hösten. Två, tre styckna. Men det går inte, trots att jag (faktiskt!) totalt sett ligger på kaloriunderskott. Jag tror att jag skyller på kortisolet. Ni vet, det där stresshormonet som jag utnämnt till min nya ärkefiende och skyller alla världens problem på. För kanske är det inte HELT otroligt att en låååång stressperiod fått det där drippdroppande kortisolet att få både immunförsvar och förbränning att balla ur. Vi säger så i alla fall, för jag orkar inte gå omkring och vara hangry, som sagt.

Sen kan jag ju försöka mig på…chiafrön istället för chips. Till exempel. För det var ju det här med anti-inflammatoriskt också.

 • Alla som hänger med i mitt ordbajsande och mina tvära svängar i kost- och träningsvärlden räcker upp en hand!
 • Alla som tycker ”om hon bara kunde börja göra istället för att lägga tid på att tänka och skriva om det så skulle det nog bli bra” kan räcka upp en fot. Stå sedan på ett ben ett tag, det är bra för balansen.
Jag tillhör gruppen som håller upp en fot. En med en hålig raggsocka på. Men jag ligger ner så jag slipper hålla balansen. Tur, för jag har varit sjukt yr idag och knappt hållit balansen ens med två fötter på jorden.
Jag tillhör gruppen som håller upp en fot. En med en hålig raggsocka på. Men jag ligger ner så jag slipper hålla balansen. Tur, för jag har varit sjukt yr idag och knappt hållit balansen ens med två fötter på jorden.

15 reaktioner på ”Hälsodagboken v 9 (februarirapport, kanske?!)

 1. Hahaha, du är för rolig OCH full av självinsikt! Jag tänker ofta om dig ”tänk om hon bara gjorde istället för alla dessa listor hit o dit” men jag älskar läsa dina långa och underfundiga blogginlägg!!

 2. Jag räcker upp en hand! Hänger med och känner igen mig :-). Och det där kortisolet har jag också stiftat bekantskap med. Hormoner ska inte underskattas. Det är ju såå frustrerande att göra bra matval (näst intill späka sig) och träna duktigt och ändå inte gå ned i vikt (eller kanske t.o.m. gå upp som jag gjorde).

 3. Önskar att jag också hade motivationen. Du är grym som håller dig runt -20 kg. Längtar efter att också vara där. Eller i alla fall -15 kg till att börja med. Sen kommer jag nog behöva vara RIKTIGT strikt. Just nu har jag dock ingen motivation. Tar mig knappt ens ut på barnvagnspromenader… det är ju så mysigt att bara gosa med bebis hemma. Och hinna surfa, och slöa, och skriva dagbok, och ja… du vet. Men idag är han två månader så det får ta sin tid.

  • Du kommer dit. Det första halvåret med bebis hände nästan ingenting på mig. Jag gick ner några ynka kilon men kom så sakteliga igång med träningen. När jag slutade amma gick det fortare och till slut blev jag kär i själva träningen också. Hela det andra året gick åt till att få till någon slags balans. Du ska ju göra för resten av livet nu, stressa inte över några månader hit och dit. Tänk på kortisolet! 🙂

 4. Du är en sann inspiration tycker jag! Jag vet vad du menar om att vela, ska man ta till en högre nivå eller inte? Man är bekväm, mår bra, har bra träning igång, helt okej mat. Men VILL man lägga in det där lilla extra? Är det VÄRT? Kanske kommer man ångra om några år att man INTE gjorde det? Eller i alla fall försökte? Jag vet inte? Nu ska jag i alla fall gå ned mina extra kilon efter graviditeten och det känns skönt med ett mål. Innan graviditeten var det mest att hålla nollan liksom. Nu är det mer utmaning i det hela :p

 5. Jag tycker det låter väldigt rimligt att skylla på kortisolet. Jag har själv haft svårt att fatta hur extremt mkt hormoner påverkar men polletten börjar trilla ned. Känner f ö igen mig big time på överanalyserandet. Men jag släpper det aldrig! Skriva listor och göra planer – min snuttefilt…

  • Navelskådning och överanalyserande är liksom mitt livselixir uppenbarligen ;-). Och ja, hormonerna spelar helt klart roll. Titta bara på pms-hungern (för inte är jag väl ensam om att känna den?)

 6. Du är jättefin oavsett. Och är man bekväm i sig själv så syns det. Det är i inte jag, och det syns också. Dessutom är jag hungrig trots att jag nyss åt mat….

 7. Grejen med små shorts och sånt är ju att åtminstone inte jag känner mig mer bekväm i dem för att jag blir smalare. Jag känner mig bara bekväm i dem… när jag känner mig allmänt bekväm. Vikt, så sjukt förrädiskt. En blir liksom aldrig den där slimmade superbejben hur en än gör. Kanske lika bra att bara va? Obs sagt mest till mig själv kanske. men ändå.

  • Alltså grejen med små shorts och så på mig är att jag känner mig bekväm i precis vad som helst när det väl är sommar och jag är på min holme. Så då får jag omkring där naken och sen ser jag kort och blir lite rädd. Fast ändå, det är bra att vara bekväm. Och celluliter är det nya orange.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.