Beatatjata goes anti

Inflammationer? Inte min kopp gurkmejate. Igår blev jag lite galen på mina konstanta förkylningar de senaste månaderna och leder som för första gången på åratal värker som &”*#%!(&* och spenderade kvällen med att googla på anti-inflammatorisk kost.

Let´s face it. Jag har vare sig orken eller disciplinen att go all Gwyneth Paltrow macrobiotisk on y´all men jag tänker att lite är bättre än inget. Eller? Och då verkar det bland annat vara fet fisk, spenat, citrusfrukter, blåbär, fullkorn, avokado och ingefära som gäller. Och inte så mycket rött kött, vitt mjöl, socker, mjölkprodukter och annat giftigt.

Piece of glutenfri cake. För en del. Men jag oooorkar inte satsa på 100% utan tänker att det måste funka med mitt liv och min familj. Så här blir det ganska mycket helt vanlig mat. Med en twist. Just rött kött ska vi verkligen försöka begränsa för hela familjen till förmån för fisk och vegetariskt. Och så kan jag återuppta mina smuttimellisar och dra i spenat, grönkål, ingefära och citron tills tungan krullar sig. Och testa gurkmejate med kokosmjölk. Och kanske byta keson på morgongröten till… laktosfri keso? För jag har inte riktigt fattat huruvida det är laktosen eller något annat i mjölkprodukter som boven i det inflammatoriska dramat.

Jag måste

1. Chilla lite. Någon ny liten vana i taget. Det har ju funkat fint med tex citronvattnet på morgonen! Och så måste jag chilla i ett varmt bad för mina leder is killing me.

2. Läsa på mer. Om jag bara googlar tillräckligt mycket så borde jag hitta någon som säger att chips är jättebra.

3. Be mina kloka bloggläsare om råd, tips och erfarenheter rörande allt antiinflammatoriskt och superfoods. Hit me!

Och sen är det en annan sak att bli anti mot. Stressen. Jag vet, jag upprepar mig som en hackig LP. Men som vi alla såg (eller hur? Ni lyder väl mig?) på den där eminenta videon jag tipsade om häromdagen så leder stress till högre kortisolnivåer vilket i sin tur försämrar immunsystemet. Hej konstanta förkylningar och reumatismtroll. Men som tur är finns det massor av saker vi kan göra för att kick stressens ass. Som att sova, meditera, yoga, träna, skratta, kramas och annat trevligt. Jag gillar allt, hurra!

Ha en härlig lördag. Jag ska sova en stund, meditera, yoga, köra lite lätt cardio, krama mina barn, kolla på roliga youtube-videos och handla massor av grönkål. Och sen ska jag till svärmor och äta hennes grymma tacopaj på rött kött, vitt mjöl och creme fraiche följt av melodifestivalen, chips och godis. Eeeeh, balans kallar vi det va…

13 reaktioner på ”Beatatjata goes anti

 1. För det anti-inflammatiriska är jag rädd att man måste gå all-in för att det verkligen ska fungera. Under mina 6v på strikt paleo i höstas var jag sjuk som en ”normal” människa dvs 1 vecka, jag har annars långdragna förkylningar under vintertid pga allergier ( har en katt och är allergisk mot pälsdjur, inte alls hjälpsamt när man har småttingar på dagis ) så nu efter 1 månads sjukdom har jag gått tillbaks till Paleo och börjar ( ta i trä och allt sånt….) jag känna mig frisk efter 1 vecka med kosten. Även familjen kan äta Paleo, även om inte min gör det alltid, men oftast blir det paleomat här när jag äter så.
  För mer info ang detta ämne och annan bra info om kost kolla in karlhulten.se

 2. Antiinflammatorisk kost, får mig direkt att tänka på Sanna Ehdin och hennes ‘matböcker’, de är bra! 🙂

  Tänker också på den precis gångna helgen, som var så efterlängtad och jag skulle sooova, ta igen mig och ha det gott.. MEN jag vet inte när jag senast sovit så här dåligt!? Snuttifierat, oroliga drömmar, svårt att komma till ro och somna om (brukar aldrig ha det problemet!) Funderar: Kan man bli så pass påverkad av att under kvällen ha frossat chips, glass och smågodis (efter att ha ätit pizza)??!
  Eller var det ‘bara’ fullmånen?

  • Sanna Ehdin säger du, ska genast kolla upp, låter intressant!

   Har också sovit helknasigt i helgen. Gillar inte det där med att fullmånen skulle påverka men måste kanske ge mig…

 3. Både gurkmeja och nyponmjöl sägs vara antiiflammatoriskt och numera brukar jag smuggla ner gurkemeja i lite allt möjligt. Ett super enkel och blixtsnabbt pålägg/dipp som du borde göra är denna anti-inflammatoriska humus. Dessutom innehåller den ingen vitlök vilket innebär att den håller sig bra både i kylskåpet och lunchlådan utan att förvandlas till en vitlöksbomb.

  http://lillamatderiven.blogspot.se/2013/11/anti-inflammatorisk-hummus.html

 4. Det är proteinet kasein som är det inflammatoriska upphovet i mjölken. Finns alltså även i laktosfria alternativ. Googla chiapudding för att kanske hitta ett lättfixat frukostalternativ!

  • Åh, intressant! Jag bestämde mig för att utesluta gluten från 1 januari just för att det är så inflammatoriskt. Har funderat på mjökprodukter också, men har börjat använda laktosfritt istället. Vilket uppenbarligen inte ger något då.

   • Märker du någon skillnad? På glutenfria? Ang mjölkprodukterna har jag läst olika. Att laktosen är svår att bryta ner. Att det är kaseinet. Att mjölkprodukter i måttliga mängder (och helst magra versioner) faktiskt snarare kan vara anti snarare än pro-inflammatoriskt enligt nya studier… Så vem vet…

    • Det jag har märkt är att jag har blivit så mycket piggare! Tidigare så kände jag mig helt död efter jobbet och somnade i soffan i tid och otid. Visst är jag trött ibland nu också, men mer naturligt trött liksom. Hade först tänkt att bara pröva under januari, men tycker att jag mår såpass bra att jag inte vill ta in gluten igen. Nu är jag iofs inte benhård, det har slunkit ner en kladdkakebit och ett par Finn crisp, men det finns ju så många bra alternativ utan gluten att det liksom inte är svårt att välja bort.

 5. Jag tänker direkt på brännässla! En sån illbatting i trädgården som gör så fantastiskt mycket gott för kroppen. Jag brukar dricka te (smakar mest.. gräs) eller blanda i smoothies.

  Och gluten påverkar ju tarmen negativt och är inflammatoriskt, så det kan vara bra att dra ner på det, fullkorn eller inte.

  Håller tummarna för att du mår bättre snart!

 6. Men blä för krånglande leder! Hm..jag har inte några supertips på antiinflamatoriska superfoods men har också hört att just gurkmeja och ingefära är bra. Sen tänker jag omega-3? Förresten! Nyponpulver kanske? Det ska vara bra vid ledvärk (och låter gott också).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.