Knävänligt upplägg

Planer är till för att ändras, inte sant?

Min ursprungliga plan för december-februari var Focus T25 hemma till vardags kompletterat med ett gympass på helgen. Kort och intensivt! Bra plan. Tills knät gav upp. Jag frågade ju er för ett tag sedan vad i himmelens namn det var för fel på mitt knä. Ni kom med en massa bra svar men nu har jag ställt diagnos på mig själv. Knäskadan har nämligen spridit sig till det andra knät, båda fotlederna, höfterna och handlederna. Och är ingen skada utan ett litet inflammatoriskt skov. Just knäna tror jag dock dessutom är överbelastade efter den senaste tidens hoppande och skuttande.

Så voila, en reviderad träningsplan. Inget hoppande och skuttande. Inget springande (vilket i och för sig inte lockar när jag knappt kan titta ut genom fönstret utan att halka) och faktiskt, inget gående. Inte mer än absolut nödvändigt i alla fall eftersom ont, det gör ont, det gör ont. Så det där februarimålet med att komma upp i ett antal steg varje dag? Glöm det. Jag får stå still och få dagsljus (eller ja, jag avlider inte av att strosa runt en stund. Men ju färre steg – ju mindre ont).

Och träningen blir kort och intensiv fast utan hoppande. Vilket i min värld betyder – KETTLEBELLS! Och annan funktionell träning i hemmagymmet med TRX, boll, what have I. Och ett pass på storgymmet på helgen. Övningar som gör ont gör jag inte. Smart va!

I praktiken kan det då se ut ungefär så här:

  • Ett kort hemma-morgon-pass (vi snackar max 30 minuter, inklusive uppvärmning) med fokus på benen.
  • Ett kort hemma-morgon-pass med fokus på överkropp och core (som i och för sig hör till överkroppen. Men lite mer core-fokus än innan.).
  • Ett kort hemma-morgon-pass med fokus på kondition.
  • Ett helg-gympass med fokus på ben och core.
  • Ett lite längre helg-hemmapass med fokus på överkropp.

Åsså yoga. Och vardagsmotionen? Ja, den blir lidande annars blir jag lidande. Jag kanske ”promenerar” på crosstrainern om jag har tid. Lite svårt att använda vid transportsträckor dock.

Tänker att jag kör på så här under februari och in i mars. Och beroende på när vårkänslor behagar dyka upp så får jag utvärdera knäna och löpningen då.

 

 

5 reaktioner på ”Knävänligt upplägg

  1. Alltså har jag sagt hur glad jag är att jag har fått inspo till att testa yoga av dig?! Kom hem sent ikväll efter en maratondag och jag orkade verkligen inte köra ett styrkepass fast jag hade det i planeringen. Fram men yogamattan och ett par minuter i barnets position och det var den uppvärmning som behövdes för att köra ett 20 min härligt happy hips hittepå. Nedvarvad och uppmjukad, precis vad jag behövde.

  2. Det är det jag alltid (ha!) har sagt; har man en plan har man ju åtminstone något att justera. Har man inget att justera händer ju liksom ingenting alls. Hejja dig & kettlebellsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.