Ärligt talat

Det här med att inte träna förrän man är absolut frisk tycker jag är viktigt. Tidigare kunde jag köra tex lättare styrketräning när jag var lite förkyld men jag upplevde till slut att det tog längre tid att bli frisk och att jag fick dras med omtagningar. Så därför vilar jag så fort jag känner mig minsta krasslig och rätt ofta räcker det med en dag eller två (och rejält med sömn) för att symptomen ska ge sig utan att bryta ut ordentligt.

Tills den här vintern vill säga. För sedan min halsfluss för två månader sedan har det varit omtagning på omtagning. Jag HAR känt mig 100% frisk varje gång jag börjat träna igen men inte kommit särskilt långt innan jag blivit förkyld igen.

Och nu längtar jag efter träning. Jättemycket längtar jag! Jag har ingen ångest över missade pass, jag vill bara göra sånt som jag gillar.

Har inte ont i halsen längre men en elak hosta långt ner i bröstet som ackompanjerar nysningarna. Men kan inte någon säga att det är helt okej, till och med att rekommendera, att träna med lite förkylning? Det vore snällt. För två månader är en lång tid. Tack på förhand!

Ärligt talat, hur noga är ni med det här? Några generella regler som ni håller er till?

18 reaktioner på ”Ärligt talat

 1. Min regel numera (som jag dock bara använt en gång för jag har faktiskt bara varit förkyld en gång sen den inrättades): vänta vänta vänta tills jag känner mig FRISK. Då: en powerwalk. Avvakta reaktion. Ingen backlash – då lättare cardio med mkt uppmärksamhet på att se hur pulsen reagerar. Avvakta reaktion. Fortf ingen backlash – dags att börja träna igen. Ingen hårdstart. Viktigt framför allt att inte börja m styrka, anser jag. Det är förrädiskt eftersom det kan kännas lugnt, men startar nedbrytningsprocesser i kroppen (det är ju liksom meningen). Cardio ger ett tydligare kvitto på hur läget är.

 2. Jag är noga med att inte träna när jag har ont i halsen. Därav soffläge idag. Men vid lättare förkylning brukar jag känna efter hur det känns och ta ett lite lugnare pass om det verkar funka. Om jag skulle avstå tills jag inte har några förkylningssymptom alls skulle jag knappt kunna träna under höst- och vinter.

 3. Jag brukade inte vara särskilt noga med det eftersom träningsvilan stressade mig. Jag tränade nog alltför många gånger alldeles för fort. Numera är jag noga. Jag vilar hellre några dagar extra än att åka på de där omtagningarna som kommer som ett brev på posten. Tyvärr är det så att omtagningarna kan komma även att man vilat och tagit det lugnt och lyssnat på kroppen. Man har gjort allt rätt men blir ändå sjuk. Kanske handlar det då om något annat. Att man är nedsatt på annat sätt menar jag. Typ stressad. Jag är tacksam för att yogan finns i mitt liv för när jag inte kan hänga på gymmet kan jag hänga på yogamattan och utföra lugnare yoga. Det gör att jag ändå får använda min kropp. För det är ofta det som stör mig; att jag inte använder kroppen till något särskilt när jag inte tränar,

  • Får nog inse att hela jag är nedsatt och kommer vara ett tag. Det jag gått igenom senaste halvåret har satt spår, även Om nja mentalt är på väg ur det nu. Kroppen kanske kommer lite efter… håller med om yogan, känns jättebra att ha åtminstone den!

 4. Förstår din frustration men tror nog att du i längden vinner på att bli helt frisk innan du drar på igen. Läste följande kloka på Lina Björkskogs blogg

  Visste du att … regelbunden träning stärker motståndskraften, men om du ofta drabbas av förkylningar, kan det vara ett tecken på att kroppen är överansträngd och inte får den återhämtning den behöver.

  Kram!

  • Väldigt klokt. Om jag tänker efter så har jag ju, utöver ”allt annat” som pågått de senast månaderna, sovit sämre än vanligt och det är ju inte heller optimalt.

 5. Jag är jättenoga med det efter att ha kört på under något som jag trodde var lite lite halsont och som sedan blev halsfluss vilket sedan blev en hosta som höll i sig i ett halvår. Sedan dess skulle jag aldrig någonsin träna sjuk. Lite snorig, kanske men det är jag nästan jämt nu på vintern.

 6. Jag brukar träna mig igenom mina (ytterst få, mind you) förkylningar. Lätt träning förstås, lång vila mellan seten, lättare vikter, inget flås. Om jag är sjuk i halsen och nedåt avstår jag helt men men snuva eller lätt huvudvärk brukar sällan bli värre av träning. Kram

 7. Är väldigt hård med det där. Tränar aldrig om jag har minsta känning i halsen till exempel. Vilket är otroligt frustrerande ibland eftersom mina förkylningar ALLTID är ont i halsen typ. Sen väntar jag tills jag är helt frisk. Men en promenad visst. Men det blir sällan för min del.

 8. Jag är noga med det där, speciellt eftersom jag tränar en så pass högintensiv sport. Det blir inga pass i boxen om jag inte känner mig 100% (okej, nu ljög jag direkt: körde ju ett pass i fredags. Men då kände jag mig typ 93% och var helt enkelt _tvungen_ att testa för att känna på kroppen efter de mysko symptomen, du vet).

  I allmänhet är jag inte ens sugen på att träna om jag inte känner mig frisk, men jag förstår att du snart inte pallar att vila mer efter två månader, till slut känns det ju hopplöst. Jag brukar tänka att kroppen har fullt upp med att läka/bli frisk när man är sjuk, och då är ju träning (nedbrytning) det sista den behöver just då. Jag anstränger inte hjärtat i onödan när jag inte är kry. Däremot kan jag (om jag mot förmodan är sugen) träna lite teknik eller så även om jag är lite förkyld.

  Har lätt för att dra på mig likadan hosta och den sitter i länge. Min läkare sa en gång att jag hade kronisk hosta (stämde dock inte), att medicinen man köper på apoteket är typ hallonsaft och att morfin är det enda som på riktigt hjälper mot hosta. Har du pratat med läkare om hostan? Jag fick ofta cocillana ordinerat (vidrigt, men funkar mot hostan).

 9. Jag tränade förra lördagen efter en låång förkylning. Tog en promenad i tisdags, sen PANG så hostar jag värre än någon som rökt i 50 år. Fruktansvärt frustrerande.
  Dessutom har stor haft magsjuka och maken har en släng av det nu så vi får väl se vad som händer :-S
  Sätter som mål att i alla fall komma igång innan februari är över.
  Så nope, ingen träning vid förkylning för min del.
  Hoppas du blir helt kry å det snaraste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.