Hurra för världens bästa 3-åring!

JAG!

1 februari kommer alltid ha särskild betydelse för mig. En viktigare dag än min vanliga födelsedag egentligen. Presenten gav jag mig själv redan för tre år sedan när jag drog igång mitt lilla Post Baby Shape Up-projekt. Att förändringen, både den inre och den yttre, skulle bli så stor förväntade jag mig inte.

Det första året…

var fokus att gå ner mina graviditetskilon (cirka 6 st) och mina äter-chips-varje-dag-kilon (cirka 14 st) och att få in en träningsrutin som skulle funka i längden. Bloggen startade jag efter ett halvår och de allra första inläggen kan ni läsa här om ni är intresserade av Beatatjata-memorabilia. Innan dess var jag väldigt aktiv i Olga Rönnbergs blogg och flera av er lärde jag känna i hennes kommentarsfält. Härliga tider!

Bloggen var tänkt att leva i en månad men både jag och ni ville fortsätta sen så då gjorde vi det. Roligt tycker jag. Annars hade vi ju inte fått uppleva tillsammans hur jag började experimentera med, och blev hooked på morgonträning. Och kettlebells. Och till slut faktiskt gick från att se träning som ett nödvändigt ont till något underbart och naturligt. Jag och alla som kände mig innan 2011 är fortfarande extremt förvånade över den utvecklingen!

Och så firade jag min målgång med Kettlebell-kurs i Göteborg och shopping av kläder för en betydligt mindre kropp och ett par efterlängtade five fingers. Fortfarande de enda skor jag har för inomhusträning. (utomhus använder jag ju de tjusiga Nikesarna jag köpte för 20 dollar på en outlet i USA för 2,5 år sedan…)

Det andra året…

inleddes med en stor vardagsförändring, nytt jobb! Tränings- och hälsomässigt fokuserade jag på balans. Att faktiskt hålla vikten och fortsätta träna nu när jag kämpat så hårt. Morgonträningen var där för att stanna och jag fick gymkort via jobbet. En helt ny, och mucho läskig värld, öppnade sig! Hemmatränaren tog steget till gymmet och blev kär.

År två kommer för alltid vara nära förknippat med bästa coachen, Bodycomf-Helena som var min piska och morot under närmare ett halvår, tror jag… Där satte sig balansen på riktigt OCH jag började gå från hata-benträning till kanske-gillar-jag-det-yttepyttelite-eventuellt-ibland-kanske. Numera får jag nog säga att det är favoriten… Ännu en oväntad förändring!

Och varje gång jag tränar i coachens gamla brallor (vilket är ofta, om ni någonsin sett träningsbilder på mig så vet ni vilka det är) så försöker jag kanalisera hennes ”kom igen nu, maxa!” som om tyget är impregnerat med det…

År tre…

är året då jag med två års erfarenhet i ryggen gick från att vara den mest strukturerade träningspersonen i världen med små lappar och pennor och noggranna anteckningar till att börja gegga mer. Saken var den att jag fastnade så i mina lappar att om jag bara flyttade plats på två övningar så kändes det som att passet inte räknades. Alldeles tossigt. Så jag geggade och gladdes åt framsteg i både styrka och självkänsla. Jag visade ogenerat allt, som vanligt.

Geggningen pågick egentligen hela våren och först efter semestern fick jag någorlunda struktur igen när jag testade Starting Strength-upplägget. Även det lärorikt och skivstången är nu en härlig bekantskap. År tre är också året när jag äntligen gjorde slag i saken och började yoga. Detta tack vare Yogobe som möjliggjorde hemmayogan. Även det en härlig bekantskap och ett ypperligt verktyg i träningsbalansen.

Balansen kostmässigt var välförankrad men en höst där jag sakta spiraliserade neråt mot en depression och utarbetning satte vissa saker ur spel. Trots att livet egentligen är underbart och fantastiskt så förlorade jag fotfästet och behövde hjälp för att ta mig ur det. År tre lärde mig verkligen att jag behöver ta hand om mig själv på fler sätt och att jag duger så himla megajättebra.

Nu startar år fyra…

och även om jag skulle vilja fira in det med ett supersvettigt och supertungt träningspass så är det filt och te som gäller för mig idag. Halsont och luftrörskatarr sätter käppar i hjulet och jag måste bara få bli frisk nu, på riktigt. Inga fler omtagningar tack!

Jag ser fram emot ett år i bättre balans mentalt. Mot hemmaträning och gymträning och uteträning i schysst kombination. Mot att försöka löpträna lite mer fokuserat (om lederna tillåter!) och att leka mer med mina kettlebells efter en väldigt långdragen axelrehab. Jag vill ha kläder som sitter skönt men skiter högaktningsfullt i rutor på magen. Mer put på rumpan är jag dock villig att anstränga mig lite mer för… Jag vill äta så där lagomt 80/20 som jag tror passar mig bäst. Utan förbud och pekpinnar. Och så vill jag yoga och kramas och träningsdejta och testa den där hemska backen som min kompis Vern skvallrat om…

Och så vill jag dela det med er, förstås. Ni som orkar läsa en miljon ord och vars kommentarer ger stöttning, skratt, tankar och kärlek. Ni äger.

2012-10-09

32 reaktioner på ”Hurra för världens bästa 3-åring!

 1. Hurra för dig och bloggen! Jag har nog hängt med från början (”Olga-tiden”) och jag är djupt imponerad av din resa! Och jag tänker fortsätta följa den 🙂

 2. Grattis till dig och bloggen! Den är absolut den blogg jag inte vill missa ett enda inlägg från och även om jag inte hängde med från början så har jag läst ikapp. Känns nästan lite stalkermässigt… Är dåligt på att kommentera ofta men gillar alltid vad jag läser. Du har verkligen förmågan att uttrycka dig både roligt och intressant, och att skriva om intressanta ämnen förstås. Hoppas du kryar på dig snart.
  Kram

 3. Grattis fina du! Jag har hängt med från början och haft liknande upp och ner. Dock har du lyckats hitta en mer naturlig balans än vad jag gjort. Jag fortsätter att följa med på resan och ser fram emot att inspireras lika mycket i fortsättningen!

  • Du har ju också kommit så långt! Så många hjärnspöken att kämpa emot också… jag började fajtas med mina spöken långt tidigare, körde ju en KBT-omgång med Lisbeth stahre med fokus på ätandet typ…2008? Det var också en viktig del av min resa. Frön som såddes osv.

 4. Åh vilken härlig läsning. Jag har hängt med sen Olgatiden, minns dina kommentarer där. Även Bettys, Lotta är väl oxå med därifrån? Precis som för dig har jag också gjort en resa med träning och tappade kilon. Grymma vi är!!! Stor kram till dig och bloggen, ser fram emot fler år tillsammans.

 5. Men åh, vilken underbar läsning! Jag har ju faktiskt hängt med där sedan sent på året 2011, tidig vår 2012 någon gång 🙂 Kanske mest i smyg till en början men vågade mig på att kommentera allteftersom. Och det är ju sådan stor skillnad på Beatatjata Post Baby Shape up och Beatatjata 2.0. Tänk så mycket som har hänt. Vilken utveckling, vilka framsteg. Det är verkligen roligt! Nu hoppas jag att du tar riktigt väl hand om dig och att du blir frisk på riktigt snart. Stor kram!

 6. Åh, jag blir sentimental. Fäller en liten tår. Those days… Jag saknar dem, och dej, men livet går vidare och trots att jag saknar ‘den här världen’ ibland, och alldeles särskilt mycket nu när jag läser det här och inser att jag liksom verkligen hade en plats här. En plats i människors liv. Då saknar jag den där tiden. MEN jag har nu en ännu viktigare plats, platsen i min familjs liv, vänners liv, platsen i mina elevers liv och framför allt finns där plats för mig, den riktiga Helena. Och när jag tänker på det, då kommer tårarna på riktigt. Så mycket jag ändå lärde mig under det där coachåret, och så mycket jag tror att jag ‘lärde’ en del andra. Rysningar på den!

  Och kanske kanske återvänder jag en dag? Tar ett kliv tillbaka in i den här världen. I väntan på det är jag tusenfalt tacksam för alla ni som orkar blogga, dela med er och bjussar på än det ena än det andra. Och ett stort tack till dig Beata som coachade tillbaka när jag som bäst behövde det! Ser till att skicka över ett par nya power-brallor när du slitit ut de gamla! Puss!

  • Åh. Du hade, och HAR, en stor plats! Och du lärde mig så mycket och lade grund för en riktig balans. Och läser du kommentarerna till din kommentar i förra inlägget så ser du att fler saknar dig!

   Jag är glad ändå att du funnit DIN plats och det liv som du ska leva, även om det innebär att du är frånvarande i cyber space. Jag har ju gjort samma resa, vissa vak och bortprioriteringar just nu även om bloggen inte är en av dem. Det är svårt och kräver mod men leder någonstans bra. Alla gånger…

   Och skulle du någon gång återkomma till din blogg så vet jag många som skulle göra hundra burpees av lycka 🙂

  • Härligt att läsa en kommentar från dig Helena. Du hjälpte mig otroligt mycket på min resa också. Skönt att läsa att du mår bra.

 7. Åhhh, det känns som om jag känner dig!!! Fattar inte att det nu är över 3 år sedan man följde Olgas blogg…jag följde det slaviskt!!! Så glad för din skull, du har verkligen gjort en toppen resa!

 8. Vad kul att läsa en summering från start! Jag har ju inte varit med från början (tråkig nog) och då är det kul att få veta mer.
  Vill också säja att jag är så otroligt glad att jag hittade din fina, superroliga, inspirerande, känslosamma och underbara blogg!
  GRATTIS på treårsdagen!

 9. Jag som inte varit med sedan början tyckte det här var jättekul att läsa. Vilken resa du har gjort! Ser väldigt mycket fram emot att hänga med på år fyra!

 10. Som jag sagt många ggr – du har gjort en så fantastisk resa och förändring. Om jag ska vara ärlig: första gången jag gled in på din blogg, nånstans där i början, när du syntes i Olga-kommentarsfälten, tänkte jag: ”Jahaja, ännu en mamma som ska komma i form” (en sån som jag själv alltså). Och så tänkte jag att jag mer ville läsa bloggar av pt:s och andra experter. Men sen när jag kom in på din blogg igen ett bra tag senare höll jag på trilla av stolen. ”men hallå, vad har hänt här? nu ÄR hon ju en sån där expert?! och det kan inte vara sant att det där är samma person på bilderna!?”

  • Oh, var du med redan då i början?!

   Jag gjorde precis så i början jag med. Läste mest ”experter” och det var nog avgörande för lärandet. Idag är det mer uppblandat. Glad att du är här, med din expertis!

 11. Vilken fantastisk krönika!!! Vilken resa!! Du är magisk! Den enda bloggen jag ALLTID läser och den personen jag helst spenderar en lunchpromis med över telefon. Heja dig underbara roliga vackra galna smarta och välartikulerade kompis!! LOVE !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.