Hälsodagboken vecka 1, 2014

Här kan du läsa mina tankar om hälsodagboken. Det blir spretigt och babbligt, i vanlig ordning.

Onsdag 1 januari:

Mjukt och fint ska det vara! Det må vara nytt år och allt men jag försöker helt enkelt fokusera på bra och hälsosamma val så ofta jag bara kan. Förhoppningsvis oftare och oftare. Definitivt oftare än under de senaste månaderna. Det gick fint till frukost (gröt och ägg), mindre bra till mellanmål (rostad baguette med ost. Sex mackor. Den som uppfann vitt bröd måste varit en sadistisk jäkel.). Nu dricker jag grönt te och funderar över små fina vanor som jag vill tracka under januari. Jag tänker mig en stjärna för varje gång jag:

 • Dricker varmt citronvatten direkt på morgonen (aldrig testat det innan men är det så bra som internethälsofreaksen säger så är jag game!).
 • Dricker gröna smoothies fulla med supercalifragilisticexpialidocious grejer.
 • Tränar. Åh vad många stjärnor det kommer bli! Bara jag blir frisk…
 • Sover åtminstone till klockan 6 på morgonen. Piece of cake!!

För övrigt mår jag bra och njuter av att vara hemma i mitt eget hus. Ska äta grymmaste pollo-bollarna med pasta och tomatsås (och parmesaaaan!) till middag och sedan ta ett bad tillsammans med Muscle & Fitness HERS. Hej 2014!

Torsdag 2 januari:

Funderar på om jag ska regga mat (i viktklubb eller shapeupclub?) eller ”bara”skriva upp? Kanske en kombo, framöver. Ska jag gå ner i vikt så behöver jag skära ner på kalorierna och jag måste göra det utan pekpinnar. Kirrar liksom inte att vara tvungen att skippa tex kolhydrater eller äta 100% rent. Får jag knasfeeling måste jag kunna lägga en del av dagens kalorier på chips. Jag vet att det låter kockobello men annars kommer jag lägga en himla massa kalorier på chips varje dag. För chips är gott. Tur att jag inte siktar mot fitnessmodellkropp utan mest att kunna knäppa mina byxor utan muffin topen från hell… För det har jag kunnat förut, trots att jag älskar chips. Fast rent generellt, så här under viktminskning, tänker jag mig 90% bra, 10% utsvävningar vilket grovt översatt blir ungefär 3 ”fria” måltider i veckan. Och så ett kaloriunderskott förstås.

Fredag 3 januari:

Heldag med vänner jag träffar för sällan men alltid mår bra med. Upplyft. Vänskap är viktigt. En viktig del av Balansen.

Lördag 4 januari:

Hjälpte till lite vid kompisars flytt idag. Fyttirackarns vad sliten kroppen är! Jag bar vare sig tungt, långt eller länge men kände mig flåsig, yr och totalt osmidig. Tillbringade eftermiddagen och kvällen i soffan framför Suits. Härligt på sitt sätt, och ger mycket tid för tankearbete.

Och mina tankar går så här: ”Kanske sockerfritt i några veckor? Eller ska jag testa 16:8, det kanske är ett bra sätt att bryta det här ätandet på. Shit, vad snygga alla advokatkvinns är i sina dräkter, undrar vad de äter egentligen. Nä, nu betalar jag för Viktklubb, det är nog bäst i längden. Alltså, jag funkar verkligen inte med förbud och restriktioner, jag blir bara motvalls. Vad ska jag ha på mig på jobbet nästa vecka, allt sitter ju obekvämt nu! Men, varför är jag så himla snabb med att acceptera att jag inte kan klara förbud och så? Jag menar om någon säger att jag inte får äta råttgift så argumenterar jag inte emot. Men om jag försöker säga att jag inte ska äta chips varenda dag så måste jag äta chips varenda dag. Folk äter inte chips varenda dag. Det är ju bara att sluta. Och det gäller ju allt egentligen. Egentligen så himla enkelt. Säger man inte att definitionen på idiot är någon som gör samma sak men förväntar sig olika resultat? Jag är en idiot.

Söndag 5 januari:

Så här enkelt är det: Ät bra mat. Ät regelbundet. Skippa socker, vitt mjöl och annat som inte ger bra näring och bränsle. Rör på dig. Justera mängderna av de båda för önskat resultat (ner i vikt, behålla vikt, upp i vikt). Varför ska jag krångla till det så himla mycket? Jag lägger ohälsosamma mängder tid på att fundera på hur jag ska göra, leva, äta, träna och ingen tid alls på att göra det så enkelt som möjligt. Simplify, Beata!

Måste först och främst se till att bli frisk nu. Mycket vila, mycket vitaminer och annat bra. Cut the crap.

Så, full circle tillbaka till det enkla. Som ändå är så svårt. Men det har gått bra idag, klappar mig själv på axeln för det!

10 reaktioner på ”Hälsodagboken vecka 1, 2014

 1. Fnissar lite när jag läser, eftersom det är stor igenkänning. Skälv ska jag ju dra igång med ett 6veckors-projekt nu med start på torsdag, på en torsdag liksom? Why? Börjar inte alltid sånna grejer på en måndag? Idag är det måndag och jag är egentligen motiverad och taggad men, ja du vet, kanske lite nybakad foccacia till frukost är ok bara idag? Hrm ja. Men iallafall, jag tycker som vanligt att allt du skriver låter bra. Speciellt det där med att inte krångla till det. Det är ju så det ska vara!

 2. Hej bästa fina! Jag tycker att det låter som om du har väldigt tydliga mål men kanske inte riktigt aktiviteterna kommer att leda dig till målet? Jag kan säkert ha fel, jag har vaknat med någon slags ”ångest” idag, Säkert jetlag och lite sömnbrist mm. För min del så känner jag igen mig jättemycket i det du skriver och för mig var det lättare att ta tag i det och ha en plan än att gå runt och tänka på det. Jag vill att du ska må bra och vara frisk och lycklig. Längtar efter dig, hoppas att vi hinner prata någon dag . Superkram!

  • Jag fixar inte riktigt för mycket krav just nu så därav den enklaste vägen tillbaka till mina vanliga vanor. Det är ju inte superstrikt om man jämför med tex dig men vad jag orkar just nu. Kommer bli bra! Målet är enkelt uttryckt att gå ner det jag gått upp men det får ta tid. Nu ska jag inte lägga så mycket tid på att tänka utan på att leva 🙂
   (och självklart kör vi powertalk nån dag, mailar!)

 3. Oj vad jag känner igen mig i dina tankegångar. Jag kör ett sockerfritt januari nu eftersom att jag har sååå svårt att äta bara lite socker utan blir helt besatt.

  • Jag är liksom besatt av ritualen mer än själva gottet… Själva myset med att bädda ner sig i soffan och titta på tv och äta :-). Ska nog begränsa sockret rejält i januari jag med, för att bryta av nu efter jullovet.

 4. Haha, först och främst: Du är så himla rolig! älskar ditt sätt att skriva 🙂

  Jag känner igen mej i det där med att inte hantera förbud speciellt bra. Nu äter jag ju i och för sej rätt kolhydratsnålt men jag förbjuder mej inget för det går inte. I såna fall försöker jag byta ut och tänka strategiskt. Sen kommer en ju till lägen där en får bestämma sej också. Är jag sugen på ex. chips kanske jag byter ut dem mot något nyttigare just den kvällen och lovar mej själv chips till helgen. Eller så äter jag helt enkelt bara chips. För på det stora hela gör det inte så mycket om jag inte äter dem varje dag. Sen tycker jag att det blir lättare att låta bli vissa frestelser när man kommit en bit in i ”snurren” och skapat rutiner och vanor.

  • Jag måste också tänka så. Visst, inga förbud, men det finns i regel ingen som helst anledning för mig att äta chips till vardags… Eller vilken typ av skräp man nu älskar. Så det är smart att försöka skjuta på det. Som min coach sa förra året ”Beata, chipsen finns kvar” hehe, det var som att de alltid skulle ta slut på hela jordklotet typ imorgon 🙂

   Och håller HELT med om att det är lättare när man är inne i snurren. Jag har ju haft en mycket fin balans länge, sen kom hösten och deppen och ätandet. Nu måste jag över tröskeln bara, sen är det easypeasy igen!

 5. Att uppmärksamma goda vanor är ett mycket trevligt sätt att förändra världen på. Jag laddade själv ner appen Habit List för det (allt digitalt är per definition bättre, typ) men tror att jag lika gärna kan tejpa upp ett papper på väggen och rita stjärnor 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.