Beatatjatas hälsodagbok

Alla som känner igen sig i den här känslan räcker upp en hand:

Man är i en viss form, väger en viss vikt och är inte nöjd. Det är något daller här eller något fluff där och man granskar sig själv ganska kritiskt i spegeln. Och sen går det några månader och vissa saker förändras och man ser tillbaka till den tidigare perioden och undrar varför i hela friden man inte uppskattade att man var i så fin form just då. You know? Så himla onödigt.

Under hösten har jag gått upp 5 kilo. Det är inget farligt med det men till och med mina mjukaste nästan-som-mysbyxor-jeans sitter hårt runt magen. Och jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns lite i hjärtat när vågen tippar över 70 kg när jag tillbringade ett år med att komma ner dit (och ytterligare ett år med att hålla mig under). Det beror på saker som att jag igår, när barnen hade somnat, gjorde en hel sats chokladbollar och åt upp nästan hela alltet själv. Det beror på att min höst haft alldeles för många sådana kvällar och sedan kröntes med en sjuk, stillasittande och julgottig december.

Så att jag måste ändra (tillbaka) vissa saker är tydligt. Jag vet vad jag mår bra av och vilken balans jag vill åt. Jag vet när jag trivs i mitt skinn och när jag tycker att kläderna sitter bra. Jag vet också att jag svarar skitdåligt på tidssatta utmaningar, regler, restriktioner och mätbara mål (även om jag säger emot typ hela den församlade målsättar-SMART-heten). Så allt sådant struntar jag i. Istället tänker jag:

 • Fokusera på de bra sakerna jag gör istället för de mindre bra som jag inte bör göra (men givetvis kommer göra lite ändå, jag är – hör och häpna – människa).
 • Ha väldigt mjuka och fina sätt att (åter)införa bra vanor på långsiktigt vis.
 • Skriva hälsodagbok här i bloggen varje vecka där jag kan grotta in mig så mycket jag vill i känslor, mat, vikt, mått, hälsosaker och sånt. Eller, jag tänker att jag skriver ”dagbok” typ dagligen men publicerar en gång i veckan. Om det inte blir för superhemligt plötsligt (eller, för TMI-detaljerat av typen ”mitt bajs ser ut så här och jag fiser hela tiden”). My blog, my rules.
 • Göra det hela väldigt kravlöst pga krav är inte min kompis.

För övrigt, business as usual!

12 reaktioner på ”Beatatjatas hälsodagbok

 1. Allstå detta gick ju bara rakt in i hjärtat.. Jag har inte kommenterat din blogg tidigare men följt dig i över ett år.. Du verkar vara en helskön böna och jag skrattar ofta högt när jag läser dina inlägg…

  Själv har jag kämpat mig (bra mat och träning) ner 5 kg under våren (födde barn sept 2012) och mådde som en princessa i min nya kropp.. Nyårsdagen: vad hände!!!! 5 kg +!!!! Började jobba i september och plötsligt trillar man tillbaka i gamla vanor dock är jag stolt över att ganska konsikvent behållt träning tre gånger i veckan (rekord för en latmask som mig)… men 5 kg… dessa unnande av mackor med smör och grejer på kvällskvisten… fem skorpor som bara slinker ner på eftermiddagsfikat… fika bröd varannan dag…. köpelunch ett par dagar i veckan…. vart tog min starka karaktär vägen som under våren, trots man var hemma hela dagarna, höll sig till nyttiga mellanmål… ska det verkligen vara en omöjligt ekvation att ha småbarn, jobba heltid och ha den kroppen man önskar.. okej när jag ser det så här skrivet rakt ut kanske det inte är helt crazy att man fallit tillbaka i gamla vanor… men ta mig tusan det ska gå!!!
  Jag klarar inte heller en massa förbud men ska verkligen jobba på att INTE småäta och ta ett finalt grepp på detta sockerberoende…
  ser fram emot att följa din och min hälsoresa i vår!!! Vi ska klara’t

 2. Så SJUKT onödigt det är alltså. Att hela tiden ha kritikerglasögonen på sig. Bra plan där! kram

 3. Längtar redan efter alla bajsdetaljer och annat du väljer att dela. Det roliga är att mina egna tankar och planer har gått i precis samma banor som dina. Jag har dock ingen blogg att publicera mitt fantastiska material i. Dagbok (igen) för att få bättre koll (igen) för att hitta de saker som behöver begränsas (igen) och konfirmera de saker jag behöver mer av (igen) och i slutändan hitta den efterlängtade balansen (för första gången?). Målet är att mitt fyrtionde levnadsår ska bli det som leder mig mot mitt livs formtop. Tänker ge mig in i medelåldern med de bästa förutsättningar jag kan uppbåda, för det ÄR upp till mig.

 4. Det låter jättesunt och helt rätt Beata! Så är jag ganska övertygad om att du kommer kunna återinföra dina gamla GODA vanor ganska enkelt när tiden är rätt för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.