Januarilöfte

Några regelrätta nyårslöften blir det aldrig men nog är det trevligt med ett nytt, alldeles rent år framför sig och rejäl energigivande ledighet bakom sig. Jag känner i och för sig på samma sätt i augusti, efter semestern, så det är inte så kalenderstyrt. Bara härlig känsla av nystart.

Under december när jag pratat med olika folk om hur jag mår, om sjukskrivning osv har den gemensamma reaktionen nästan alltid varit ”Du pressar dig så hårt hela tiden och tränar så mycket och så tidigt och så ofta…”. Jag känner faktiskt inte igen mig. SÅ mycket tränar jag faktiskt inte. Väl? Inte om man jämför med 90% av de träningsbloggar jag läser i alla fall. Dessutom är träningen livsviktig för mig. Men jag kan hålla med om att jag pressar mig till att träna tidigt, ofta. Under hösten har jag haft allt svårare att komma upp klockan 04.50 men annars har det ju varit en ganska normal uppstigningstid för att hinna till gymmet innan dagen tar fart. Det mår jag bra av, för det mesta, men kanske sliter det också? Trots att jag alltid lägger mig i tid för minst 7 (gärna 8, himmelriket för 9) timmars sömn. Jag vet ärligt talat inte men jag tänkte att jag skulle experimentera lite under januari och avger därför januarilöftet:

Inte gå upp förrän klockan 6!

Vi får se hur det går, hur jag får in träningen, NÄR jag får in träningen osv. Jag är ledig flera härliga dagar till (och förkyld) så än så länge är det inte så svårt att hålla löftet…

13 reaktioner på ”Januarilöfte

 1. Hej! Jag tycker att det låter bra att testa lite och sådär men sen vill jag också säga, utan att egentligen veta mer om dig än vad som står i bloggen, att du visst tränar mycket!! Jag har själv hamnat i ett väldigt jobbigt tänk genom att jämföra mig med ”alla träningsbloggar” jag läser men sen har jag insett att det inte är rättvist. För vad åtminstone min hjärna gör är att den tar alla bra grejer som alla andra gör, typ hen tränar jättemycket crossfit!!! och hen då, hen springer jättelångt varje söndag, och alla ba äter supernytttigt HELA TIDEN och sen jämför jag mig dessutom med alla i min vardag som ständigt presterar och så skapar jag någon slags supermänniska i mitt huvud som jag ”borde vara” men inte klarar av att leva upp till. Om du förstår hur jag menar?

  Sen är det klart att man mår bra av träning men vilan är ju minst lika viktig! Och med ett heltidsjobb och familj så kanske en inte klarar av att träna lika intensivt som någon som får mer ”vardagsvila” tänker jag…

  • Jag förstår precis hur du menar, jag jämför på samma sätt. På sistone (förutom nu när jag varit sjuk förstås) har jag tränat cirka tre timmar o veckan, inte så mycket tycker jag men det blir kanske fem (kortare) pass i veckan. Jag jämför mig också med de som tar en långtur på tre timmar på helgen OCH tränar ”som vanligt” resten av veckan. Dumt att jämföra sig, det kan vi väl komma överens om! Eller kanske snarare jämföra oss med de som aldrig tränar 😉

   Intressant reflektion kring vardagsvilan.. Har nog inte tänkt på hur intensivt mitt liv är för det mesta för det är ju ”normalt” för så många,med jobb, familj osv. Tåls att tänka på!

 2. God fortsättning Beata! Jag har också jobbat en hel del med sömnläget det senaste året. En av åtgärderna var att sova 30 min längre varje morgon och ställa klockan på 06.00 istället för 05.30. På en vecka är det 2,5 timmar mer sömn, på men månad 10 timmar … osv, osv! Jag tror att det har varit väldigt bra för mig och med mer sömn desto bättre resultat på träningen, såklart!

 3. Tycker inte du tränat mycket men det kanske blev för slitigt med de tidiga mornarna i kombination med allt annat. Jag har haft väldigt svårt med morgonträning hela hösten. Bara kört någon gång i veckan. Men då har jag bara gått upp 15 min tidigare. Så före 5 går jag inte upp. Låter som ett bra januarimål. Lycka till!

 4. Intressant plan. Ibland sliter träning mer än vad en uppfattar eftersom den ju ger så mycket tillbaka, i endorfiner och sånt. En kan bli lite blind för effekterna på lång sikt. Att våga ändra vanor även INOM ett redan hälsosamt liv är också en utmaning.

  • Intressant, inte riktigt tänkt på det. Blir ju beroende av endorfinerna och den snabba, kortsiktiga fixen och har tänkt att det som får mig att må bra just nu även är bra på lång sikt. Vilket ju, när jag tänker efter, inte riktigt applies på chips, alkohol och annat med instant gratification.

   • Precis. Det kan liksom slå tillbaka så att en inser i efterhand att ”hoppsan, jag gick visst och bröt ned mig själv med glatt humör”. Det var jag med om i våras. Men det är ju assvårt att veta i stunden. Därför bra att inte alltid gå på känsla utan tänka till lite också. Vilket du ju uppenbarligen gör ofta, t ex nu.

 5. Du kommer lyckas få in träningen ändå tror jag – i lagom dos, right? Jag tror på dig! Och jag känner igen mig i att jag tycker jag tränar ”lite” när jag bara tränat tex tre gånger på en vecka… det tycker oftast inte min omgivning. Vi lever i en träningsälskande bubbla. Ibland blir det nog lite skevt :p

  • Ja, jag får väl ge lunchträningen en ärlig chans annars :-). Och det .r nog sant, att det blir lite skevt att jämföra bara med andra träningstokar… Jag skulle älska att sova 8 timmar varje natt, träna en timme på gymmet varje dag och ta en rejäl promenad i dagsljus varje dag men det är liksom inte riktigt möjligt (om jag inte slutar jobba eller gör slut med min familj). Det gäller att anpassa.

 6. Smart! Jag funderar också på när jag ska få in träningen framöver. Jag sover ganska dåligt så gå upp tidigare är ingen bra ide. Och sömn går faktiskt före träning!

  • Min tanke så här i början är att ändå träna direkt på morgonen men förskjuta allt – börja jobba lite senare och ta kortare lunch, tex. Och så korta, intensiva pass här hemma och kanske gymmet en gång på helgen typ. Får se. Annars finns ju luncher och kvällar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.