Så här vill jag äta

För ett tag sedan skrev Rund är också en form om hur hon äter , funderade kring om hon äter för lite och uppmanade oss andra att beskriva våra matdagar. Utgångspunkten är det Trend och Träning-Anna går igenom just nu med träningsberoende och alltför kontrollerad kosthållning.

Jag tycker det är jätteintressant att läsa om mat och kosthållning så här kommer mitt bidrag till ämnet. Ni som inte är intresserade av kalorier och kilon kan sluta läsa nu för det blir lite sifferredovisning nedan :-).

Först och främst kan jag säga med 100% säkerhet att jag inte äter för lite. Inte om man ser till energiintaget, kalorierna. Däremot består för mycket av mitt energiintag av ohälsosam mat även om jag gjort en jättestor förändring mot hur jag var förr. Det finns fortfarande en viss diskrepans mellan hur jag vill äta och hur jag faktiskt äter men jag jobbar ständigt på det. Det är tydligt att mina mest balanserade kostperioder är när jag är väldigt balanserad för övrigt. När livets pusselbitar passar ihop. Tex har jag nog inte varit i så bra form någonsin som under semestern i somras, trots grillkvällar, restaurangbesök och strandglassar. Jag har inga problem med måttlighet när jag är utvilad och mår bra. Perioder när jag får kämpa mer med både inre och yttre stress – inte lika bra kosthållning.

Så här vill jag äta:

  • Normal, balanserad, vardagsfamiljemat. Alla äter samma mat och vi är noga med bra proteiner, hälsosamt fett, långsamma kolhydrater och mycket grönsaker. Inga förbud dock. Vi har ofta matkasse och äter varierat och väldigt gott!
  • 80/20-tänket vilket innebär att om man äter hälsosamt och genomtänkt till 80%  så finns det utrymme (närmare bestämt 20%) till att göra mindre hälsosamma val. Dock ändå genomtänkta val, tycker jag.
  • 4-5 måltider per dag. Tidigare åt jag 6 måltider men då blev mellanmålen så små att jag kände mig konstant småhungrig istället. Nu tänker jag mig 4 stora mål varje dag, med 4-5 timmars mellanrum – frukost, lunch, middag och ett rejält mellanmål. Beroende på dagens schema hamnar mellanmålet på för- eller eftermiddagen. Ett femte mål blir det de dagar jag tränar mitt emellan två måltider och behöver fylla på med något direkt efter passet. Eller om jag helt enkelt är hungrig. Är jag hungrig så äter jag.

En bra dag enligt mitt tänk kan alltså se ut så här:

  • Aminosyror före/under morgonträning
  • Frukost: En portion havregrynsgröt som jag rör ner en rejäl sked jordnötssmör i. En halv burk keso och massor av blåbär på.
  • Tidig lunch: En stor portion gulasch på nötfärs, krossade tomater, morötter etc, kokt potatis och en apelsin
  • Mellanmål: Två skivor grovt bröd eller knäckebröd med mycket skinka och skivad avokado, ett kokt ägg eller proteinlatte, frukt.
  • Middag: Fiskgryta på vit fisk med fänkål, grädde, råris och sallad
  • Ev extra mellanmål om jag tränar vid annan tidpunkt (då oftast proteinshake) eller om jag helt enkelt är hungrig (som mellanmålet ovan).

Jag äter mig ordentligt mätt på varje mål och blir lagom hungrig till nästa. Till vardags landar jag runt 1800-2000 kalorier. Min förbrukning vid nuvarande aktivitetsnivå ligger runt 2200/dag vilket ger mig lite extra till helgen då jag använder mesta av mina 20% på fika, efterrätter, godis, chips osv. Jag registrerar min kost i korta perioder (typ en vecka) då och då (typ var tredje månad) för att kolla av läget.

Det här är ingen exakt vetenskap. Blir jag bjuden på fika mitt i veckan och vill ha – så äter jag. Helgerna består inte enbart av moffande utan jag äter nästan alltid min grötfrukost och bra måltider i övrigt – lägger bara till gotte av olika slag. Ibland blir det restauranglunch med jobbet, oftast har jag dock matlåda.

Detta är maintenance mood för mig. Jag håller vikten, precis som jag gjort i snart två år.

I perioder är dock balansen inte alls 80/20 utan snarare 70/30 eller som på sistone till och med 60/40 vissa veckor (senaste veckan i ärlighetens namn? Typ 30/70 åt ”fel” håll). Jag överger inte helt mitt tänk och går totalt bananas (som förr!) men sällanmaten får större plats och jag äter totalt sett mer energi än jag gör av med. Mat (eller snarare chips och choklad) är fortfarande en coping strategy för mig även om jag fått flera nya (som träning) också. Det leder, givetvis, till att jag går upp i vikt.

Under de här två åren har jag legat på 68 kg med 1,5 kilos marginal åt båda hållen. Efter sommarsemestern låg jag på lägstanoteringen 66.6 kg. Just nu ligger jag strax över 69 kg. Jag vet varför och jag vet hur jag ska bli av med det, om jag vill.

När det gäller kroppen, vikten och utseendet så har jag en massa tankar om det som jag får återkomma om framöver, om jag kan få ordning på mina snurriga funderingar.

3 reaktioner på ”Så här vill jag äta

  1. Så härligt att läsa, om den där balansen. Och jag gillar att du ”äter när du är hungrig”. Tror jag behöver göra ett liknande inlägg och tänka över hur jag äter/hur jag vill äta framöver. Tacrk för inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.